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1. Overall Description:
SA2 would like to thank CT4 for their reply LS on Support of Asynchronous Type Communication in N1N2MessageTransfer and to provide the following answers to the CT4 questions.

CT4 Question: Which procedures/messages do not require an immediate response from the UE? Practically, in which use case is it possible to apply Asynchronous Type Communication?
SA2 Answer A: Asynchronous Type Communication is an enabler of the deployment, and SA2 has not limited ATC to specific procedures/messages. As described in clause 4.2.3.3 of TS 23.502, If asynchronous type communication is activated, the network stores the received message and forward the message to the (R)AN and/or the UE (i.e. synchronizes the context with the (R)AN and/or the UE) when the UE enters CM-CONNECTED state. And the AMF performs asynchronous type communication and stores the UE context based on the received message, it shall send a Namf_Communication_N1N2MessageTransfer response to indicate that asynchronous type communication is invoked.  So the consumer NF knows that ATC is invoked and should not expect/require an immediate response in such case for any procedures/messages.
CT4 Question: How can the SMF be aware of whether the mtData requires an immediate response or not?
SA2 Answer B: As described in clause 5.31.8 in TS 23.501 and clause 4.2.3.3 in TS 23.502, the SMF determines whether Extended Buffering (i.e. high latency communication) applies based on local policy and the capability of the SMF (for SMF-based buffering) or the capability of the UPF (for UPF-based buffering). "High latency" refers to the initial response time before normal exchange of packets is established.
2. Actions:
To CT4 group.
ACTION: 	SA2 asks CT4 group to 
 Kindly take the above information into account and update their specifications, if needed.
3. Date of Next TSG SA WG2 Meetings:
TSG-SA2 Meeting #151E   	May 16 – 20, 2022 				Elbonia
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