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Additional RAN security issues: for discussion

We call your attention to a set of new issues pertaining to RAN security.  Because there may be more than one proposed solution, we feel that the following issues require discussion and further examination by the companies present.

1 Simultaneous reconfiguration

TS 25.331 8.6.3.11 allows for simultaneous processing of multiple instances of the SECURITY MODE COMMAND.  Nevertheless, there may cases for which this may be illogical.  

First let us make the following assumptions for the example:

1) UE has two CN domain connections, i.e. PS and CS

2) Integrity protection has already been started at the UE, i.e. the SECURITY MODE COMMAND is not the case of a first one.
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Issue: A case such as the above would cause the LATEST_CONFIGURED_CN_DOMAIN value to assume an inaccurate value for some period of time, since the processing of each SECURITY MODE COMMAND touches the value of this variable.

Question: Should we limit the number of instances to one in such cases as a low-risk solution?

2 Concept of “current start value”

25.331, clause 8.5.2 specifies the actions that must be performed when the UE moves from connected state to idle state.  One such action is that the UE shall store the current start value to the USIM.  It is somewhat unclear what is meant by “current START” value:

Question: Is “current START value” defined as:

1) the last START value that was used? Or,

2) a new START value that was calculated as per 25.331, cl. 8.5.9 using the current Count-c and Count-I?

We feel that this requires clarification and would like the input of other companies. 

3 Handling of IE “Downlink counter synchronisation info”

In 25.331, cl. 8.3.1.6, when specifying the handling of the reception of IE “Downlink counter synchronisation info” if received in CELL UPDATE CONFIRM or URA UPDATE CONFIRM messages, the behaviour of UE is not identical to that if it receives the same IE “Downlink counter synchronisation info” in a reconfiguration message.

Questions: 

1) It appears logically inconsistent that the reception of the same IE is treated in multiple ways by the UE.  Is this the intention of the specification or does this indicate a problem?  

2) If it is intended that the IE be treated identically in all messages received by the UE, then we may want to define this procedure in cl. 8.6. 

We feel that it may be advisable to draft a change request to define the procedure in clause 8.6, stating that the IE “Downlink counter synchronisation info” shall be treated identically in all messages received by the UE.
4 Definition of “new key”

Our current understanding is that the SECURITY MODE COMMAND is the only indication to trigger to the UE to start using the new key, either i) ciphering key or ii) integrity protection key. (refer 25.331, clause 8.1.12.3)

Consider the following operational scenarios:
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Operational scenario #1:

 Valid Integrity protection key (IKcs  and IKps) are 

NOT

 present at the time an RRC connection is established.

1st SECURITY MODE COMMAND

CN domain = CS

At this point, we regard IKcs as a "new key".  We assume that

Startcs is now set to zero and that Count-I for all SRBs except for

SRB2 is initialised to zero at its activation time.

2nd SECURITY MODE COMMAND

CN domain = PS

First procedure ends

No keys reside in USIM

Authentication and key generation procedure

MM

New keys

IKcs and IKps reside in USIM

Shall the UE use the new key IKcs to perform the X MAC-I

calculation at this time?  Shall the UE reset SRB2 Count-I to zero

at this point?

SECURITY MODE COMMAND COMPLETE

ACK

At this point, we regard IKps as a "new key".   We assume that

Startps is now set to zero but ask if Count-I for all SRBs except for

SRB2 is AGAIN initialised to zero at its activation time?

Shall the UE use the new key IKps to perform the X MAC-I

calculation at this time?  Shall the UE reset SRB2 Count-I to zero

at this point?

SECURITY MODE COMMAND COMPLETE

ACK


· In Operational Scenario #1, we assume that the validity of the key determined by the completion of the Authentication and key generation procedure.  

· Upon reception of 1st SECURITY MODE COMMAND (received on SRB2), while calculating X MAC-I does the UE initialize SRB2 COUNT-I for both uplink and downlink equal to zero?

· Upon reception of acknowledgement of 1st SECURITY MODE COMPLETE message, does this mean IKcs is treated as a “new key”, and therefore the UE is to set STARTcs equal to zero and Count-I for each SRB initialized to zero at its activation time?  AND…

· Upon reception of 2nd SECURITY MODE COMMAND (received on SRB2), again while calculating X MAC-I does the UE initialize SRB2 COUNT-I for both uplink and downlink equal to zero?

· Upon reception of acknowledgement of 2nd SECURITY MODE COMPLETE message, is the IKps key also to be considered as a “new key”, and therefore the UE is to set STARTps equal to zero and Count-I for each SRB initialzed to zero again at its activation time?
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Operational scenario #2:

 Valid Integrity protection key (IKcs  and IKps) are present at the time an RRC connection is established.

1st SECURITY MODE COMMAND

CN domain = CS

2nd SECURITY MODE COMMAND

CN domain = PS

First procedure ends

IKcs and IKps reside in USIM

At this point, we regard IKcs as a "new key".  Although IKcs refers

to the one residing on the USIM, shall the UE now set  Startcs   to

zero and initialise Count-I for all SRBs except for SRB2 to zero at

its activation time.

SECURITY MODE COMMAND COMPLETE

ACK

At this point, we regard IKps as a "new key".  Although IKps refers

to the one residing on the USIM, shall the UE now set  Startps   to

zero and initialise Count-I for all SRBs except for SRB2 to zero at

its activation time.

SECURITY MODE COMMAND COMPLETE

ACK


· In Operational Scenario #2, the UE is already in possession of keys, which reside on the USIM, and the UE has received a 1st SECURITY MODE COMMAND for the CS domain.

· Upon reception of acknowledgement of 1st SECURITY MODE COMPLETE message, does this mean IKcs should be treated as a “new key” because it will be used for the first time during this RRC connection procedure, and therefore the UE is to set STARTcs equal to zero and Count-I for each SRB initialized to zero at its activation time?  AND…

· IF IKcs should be treated as new key, when shall the UE initialize SRB2 COUNT-I, since SRB2 does not have an activation time? 

· Upon reception of acknowledgement of 2nd SECURITY MODE COMPLETE message, does this mean IKps should be treated as a “new key” because it will be used for the first time during a given RRC connection procedure, and therefore the UE is to set STARTps equal to zero and Count-I for each SRB initialized to zero at its activation time? 
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