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The document summarizes the following offline discussion:
[AT118-e][072][ePowSav] PEI and Subgrouping (Mediatek)
	Scope: Address remaining issues, not already addressed by CR rapporteurs, from tdocs under 6.9.3.1. Identify agreements, discussion points, agreeable TPs/draft CRs when applicable etc. 
	Intended outcome: Report
	Deadline: for CB W2 Tuesday
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Discussion
PEI monitoring
Last used cell
In RAN2#117-e, we agreed that whether UE monitors PEI only in last used cell is controlled by lastUsedCellOnly. 
	A PEI-capable UE stores its “last used cell” information. FFS on how to capture this in the specifications.
Do not introduce an associated timer for the “last used cell” information stored by UE.
The “lastUsedCellOnly” indication is a cell-level configuration and there is no per-subgroup indication.
Introduce a one-bit indication of lastUsedCellOnly in PEI-Config.
RAN2 clarifies the meaning of “last used cell only”: When a cell broadcasts “last used cell only”, a UE monitors PEI only if its last connection was released by this cell.



Controbution [1][4] addressed the issue of ‘last used cell’ determination when SDT procedure is initiated in RRC_INACTIVE. It is proposed that if lastUsedCellOnly is configured in system information of a cell, the UE monitors PEI in this cell if the UE most recently “received RRCRelease message” in this cell (which may not be the cell where UE enters RRC_INACTIVE).
Q1: Do you support the proposal in [1] and corresponding changes in [4]?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	According to current TS 38.304, “If lastUsedCellOnly is configured in system information of a cell: The UE monitors PEI only in the cell if the UE most recently entered RRC_IDLE or RRC_INACTIVE states in this cell.

In case SDT procedure is initiated in a cell (say cell 2) different from the cell (say cell 1) where UE entered RRC_INACTIVE from RRC_CONNECTED:
· If SDT procedure fails, UE enters RRC_IDLE. In this case UE monitors PEI in the Cell 2 if lastUsedCellOnly is configured in system information of Cell 2, as the condition “UE most recently entered RRC_IDLE in this cell” is satisfied.

· However, since SDT procedure was unsuccessful, network does not really know that cell 2 is the last cell of UE. From network point of view last cell is still cell 1. 

	Xiaomi
	Yes
	Agree the intention of [1] that the UE monitors PEI in this cell if the UE most recently “received RRCRelease message” in this cell. But more details need to be considered.
Received RRCRelease message does not mean CN is always updated during the context release. RAN3 is dicussing the mismatching cases and considering whether gNB can set noLastCellUpdate in the RRCRelease message as in LTE.


	ZTE
	Yes
	We think the issue is valid. And the changes in [4] can be taken into account in combination with the ‘last used cell’ issue in RAN2 LS.


	Nokia
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	The RAN2 agreement “…a UE monitors PEI only if its last connection was released by this cell” aligns with the proposed change. We can support the change if current text in the spec causes ‘last used cell’ ambiguity in the ‘SDT failure’ case described in [4].

	Apple
	Yes
	



Inconsistency of ‘last used cell’ between UE and network
In RAN2#117, we sent an LS to RAN3 (Cc SA2, CT1) [11] on potential mismatched understanding about the ‘last used cell’ between UE and NW still exists in NR. SA2 responded with [12], stating the following.
	SA2 has previously agreed the following text captured in TS 23.501 (since v17.3.0) for paging strategy, PEI and UE subgrouping:
“The AMF, when determining its paging strategy (see clause 5.4.3), should take into consideration whether a gNB is using Paging subgrouping based on the UE's temporary ID.
NOTE:	Paging messages sent to that gNB can increase UE power consumption for other UEs that support Paging Subgrouping based on the UE's temporary ID.”
RAN2 and RAN3 can decide about PEI and UE Subgrouping support in the last cell, however SA2 does not expect to discuss or introduce any further Core Network changes for it. 



[bookmark: _Hlk103599264]Contributions [8] addressed the issue about the mismatched ‘last used cell’ between UE and NW. It was suggested that RAN2 assumes the issue is not essential in NR, and thus there is no need to introduce additional approach in NR. While RAN2 is waiting for RAN3 response, we’d like to know companies’ views on this.
Q2: Do you agree that mismatched issue about the ‘last used cell’ between UE and NW is not essential in NR, and thus there is no need to introduce additional approach?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Xiaomi 
	No
	It is a valid issue. 
As explained in Q2, we can wait for RAN3’s input.

	ZTE
	No
	We have sent to LS to RAN3, and RAN3  have got  a conclusion that the issue does exist.

	Nokia
	-
	Can be left to RAN3 since we sent LS last meeting.

	MediaTek
	Wait for RAN3
	This is under discussion in RAN3 and whether the problem exist in NR should be discussed there. If the answer is yes, we reuse LTE noLastCellUpdate mechanism to handle the case.

	Apple
	Wait for RAN3 to respond
	



Multi-beam scenario
PEI monitoring in multi-beam scenario was addressed in [3][4][8]. These contributions proposed that in multi-beam operations, the UE assumes that the same PEI is repeated in all transmitted beams and thus the selection of the beam(s) for the reception of the PEI is up to UE implementation.
Q3: Do you agree that in multi-beam operations, the UE assumes that the same PEI is repeated in all transmitted beams and thus the selection of the beam(s) for the reception of the PEI is up to UE implementation.
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	As the network is not aware of exact beam location of UE’s for which the PEI is intended, network has to broadcast PEI in all the beam directions (i.e. transmitted in coverage of each transmitted SSBs). The information transmitted in PDCCH monitoring occasions of PEI occasion has to be same.
On the other hand, since UE can know the suitable SSB before monitoring PEI occasion by measuring transmitted SSBs, in an implementation UE may decide to monitor only the PDCCH monitoring occasion corresponding to the suitable SSB. To enable this mapping of SSBs to PDCCH monitoring occasions in PEI occasion is defined. Similar principle is already applied for monitoring SI in SI window, monitoring paging in PO.

	Xiaomi
	Yes?
	But should this be discussed in RAN1?

	ZTE
	Yes
	Yes, like paging reception

	Nokia
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	There is no beam specific field in PEI DCI (DCI format 2_7) in TS 38.212, and we are supportive of the proposal.

	Apple
	Yes
	Agree with MediaTek. 



PEI indication in RRC_INACTIVE
Contribution [6] addressed the issue about PEI indication determination in RRC INACTIVE. It was observed that if a UE in RRC INACTVIE follows the PEI indication bit derived from T used in RRC INACITVE, there may be misunderstanding for PEI indication bit between UE and network, which would lead to CN paging failure or unnecessary UE power consumption. Then it was proposed that for PEI indication bit determination, UE in RRC INACTIVE uses the same iPO as that in RRC IDLE.
Q4: Do you agree that for PEI indication bit determination, UE in RRC INACTIVE uses the same iPO as that in RRC IDLE?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	

	Xiaomi
	Yes
	We agree the intention.
But we have captured this in 38.300:
The RRC state (RRC_IDLE or RRC_INACTIVE state) doesn’t impact UE subgroup of a UE

	ZTE
	No
	If UE in inactive state using the T value of idle state, it is confused why the T value for inactive state is configured to UE

	Nokia
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	Agree the following statement in [6] and support the proposal:
“This issue is similar to the PO misalignment for RRC INACTVIE and RRC IDLE. Therefore, a similar solution can be used to solve the problem, that is, UE in RRC INACTIVE uses the same  as that in RRC IDLE.”

	Apple
	Yes
	



UE Subgrouping
PEI without subgrouping
In RAN2#117-e, we made the following agreements about UE subgrouping.
	A PEI-capable UE must support at least UEID-based subgrouping method.
RAN2 confirms that “PEI without subgrouping” can be implemented by configuring PEI plus UEID subgrouping with one subgroup.
“PEI without subgrouping” can be configured by only one method.


Contributions [5][7][10] addressed the issue of “PEI without subgrouping” (RIL-O356, O357, X107). They pointed out that there is RAN1-RAN2 misalignment since according to RAN1 spec, subgroupconfig can be absent which means NW does not support subgrouping. Contributions [5][7] suggested that we modify RAN2 specifications to allow subgroupconfig to be absent. In contrast, contribution [10] suggest that 38.213 is updated such that subgroupsNumPerPO is always present when PEI is configured.
Then there are two options:
· Option 1: Revert RAN2 agreement to allow subgroupConfig to be absent.
· Option 2: Keep RAN2 agreement and request RAN1 to revise their specifications. An LS may be considered.
Q5: How to deal with the RAN1-RAN2 mismatch about PEI without subgrouping?
	Company
	Option
	Comments

	Samsung
	
	No strong view

	Xiaomi
	Option2
	We prefer to keep RAN2 agreement that without subgrouping is implemented by one subgroup. Otherwise we need to modify 38.304 which currently describes based on subgrouping. 

	ZTE
	Option 2
	It seems RAN1 have discussed it already, and suggest RAN2 not to discuss it in parallel, and hence no LS is needed.

	Nokia
	2
	Already treated online with the following agreement:
P2: R2 assumes that 38.213 is updated e.g. such that subgroupsNumPerPO is always present when PEI is configured (i.e. no need to update R2 TS)

	MediaTek
	Option 2
	RAN1 had that ambiguous description because they were not sure how configurations would be provided by RAN2 then. Now that RAN2 has clear agreement that “PEI without subgrouping” can only be implemented by configuring PEI plus UEID subgrouping with one subgroup, we should keep RAN2 agreement and let RAN1 modify their specifications.
From RAN1 email discussion on PEI maintenance (Ref: intermediate summary R1-2205394), RAN1 has been discussing TP (Proposal 2.1-1) to align with RAN2 agreement. In this regard, we don’t even need to send a LS to RAN1.

	Apple
	Option 2
	We also prefer RAN2 to retain the agreement that without subgrouping is treated as one implicit subgroup. 


Contribution [10] also proposed that RAN2 clarify that subgroupsNumPerPO is > 1, when subgroupsNumForUEID is absent. 
Q6: Should RAN2 clarify that subgroupsNumPerPO is > 1, when subgroupsNumForUEID is absent?
	Company
	Option
	Comments

	Xiaomi
	No
	subgroupsNumPerPO is = 1, when subgroupsNumForUEID is absent means the NW supporting only one CN-assigned subgroup which is also a valid case.

	ZTE
	No
	No clarification is needed, in this scenario, only UE support CN assigned subgrouping can use PEI with subgrouping.

	Nokia
	No
	Already discussed online and concluded nothing is needed. It was agreed before to support only one subgroup for CN assignment only, which is no difference from other cases of have only CN assignment without any subgroups for UE-ID based.

	MediaTek
	No need
	The action for the clarification is Proposal 2 in [10]:
“Proposal 2: 38.213 is updated such that subgroupsNumPerPO is always present when PEI is configured.”
From RAN1 email discussion on PEI maintenance (Ref: intermediate summary R1-2205394), RAN1 has been discussing TPs for TS 38.213 and TS 38.212 (Proposal 2.1-1) to align with RAN2 understanding, and thus additional clarification in RAN2 looks not needed.

	Apple
	No
	Similar view as Xiaomi



Certain gNB(s) within an RNA does not support CN-assigned subgrouping
In RAN2 LS, we also asked RAN3 about the problematic scenario where certain gNB(s) within an RNA does not support CN-assigned subgrouping while others do. In [8], it was suggested that the problem can be avoid by CN.
Q7: Do you agree that the problematic scenario of paging subgrouping capability within an RNA can be avoided by CN, and there is no need for any further signalling?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	

	Xiaomi
	Yes
	RAN3 is the better place to discuss this. No need to discuss in RAN2.

	ZTE
	Yes
	This issue have been discussed in RAN3..

	Nokia
	-
	Can be left to RAN3 since we have sent LS last meeting.

	MediaTek
	Yes
	

	Apple
	Yes
	



Interaction with RedCap feature
In Release 17, redcap specific initial DL BWP can be configured. If SIB1 includes initialDownlinkBWP-RedCap-r17 IE and pagingSearchSpace is configured in this initial DL BWP for redcap UE, UE monitors PO(s) for paging in initial DL BWP indicated by initialDownlinkBWP-RedCap-r17.In [2] (RIL-S1000), it was proposed that pei-SearchSpace-r17 and firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPEI-O-r17 needs to be configured separately for initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP. 
Q8: Do you agree that PEI monitoring should be handle in a different way for RedCap UE? If yes, please provide your views about the proposals in [2].
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	The issue is not about a new design for PEI monitoring for redcap UE.
The issue is only about the PDCCH monitoring related configuration for PEI monitoring in Redcap specific initial downlink BWP. In our view, the PEI monitoring procedure is same for both redcap UE and non redcap UE. 
The proposal in [2] is about configuration of pei-SearchSpace-r17 and firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPEI-O-r17

1. Paging is supported on initialDownlinkBWP-RedCap-r17. 
a. Redcap UE monitors paging in initialDownlinkBWP-RedCap-r17 if pagingSearchSpace is configured in initialDownlinkBWP-RedCap-r17. pagingSearchSpace can be configured in initialDownlinkBWP-RedCap-r17 if CD-SSB is located in Redcap Specific Initial Downlink BWP. 

b. In order to support paging in initialDownlinkBWP-RedCap-r17, parameter pagingSearchSpace is signalled in initialDownlinkBWP-RedCap-r17  BWP-DownlinkCommon PDCCH-ConfigCommon

2. List of common search space configurations are signalled per BWP (BWP-DownlinkCommon PDCCH-ConfigCommon). 
a. Amongst this list, which search space configuration is to be used for which purpose is indicated by respective parameters (pagingSearchSpace, rarSearchSpace, OSISearchSpace, etc. each of which indicate the ID of the search space configuration to be used). 

pagingSearchSpace, rarSearchSpace, OSISearchSpace are configured per BWP (not per cell) as List of common search space configurations is configured per BWP.

3. In case initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP both are configured in a cell, each have their own list of common search space configurations.

a. For PEI monitoring in initialDownlinkBWP-RedCap-r17, pei-SearchSpace should indicate one of the search space configuration configured in PDCCH-ConfigCommon of initialDownlinkBWP-RedCap-r17.

For PEI monitoring in initialDownlinkBWP, pei-SearchSpace should indicate one of the search space configuration configured in PDCCH-ConfigCommon of initialDownlinkBWP.

Since both initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP can be configured in a cell, pei-SearchSpace parameter is needed separately for initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP, each pointing to search space configuration of respective BWP.

Note that both zero and non zero search space are supported for pei-SearchSpace.


b. Similarly, firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPEI-O-r17 needs to be configured separately for initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP.

This parameter depends on SCS of BWP and location of PDCCH monitoring occasions in the BWP. Some same value of firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPEI-O-r17 may not work for both initialDownlinkBWP-RedCap-r17 and initialDownlinkBWP.

Also note that for similar reason firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPO was defined per BWP and not per cell.
In our view, proposed change in [2] is a simple change align with legacy principle where PDCCH monitoring related configurations (search space, firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPO, etc.) are per BWP. 

	Xiaomi
	No
	As commented online in Week1, it is better not to discuss this now in RAN2. Redcap specific initial DL BWP is not used for paging monitoring and if companies really want to discuss this, we can wait for Redcap WI.

	ZTE
	Postpone
	The spirit of this question is whether the pagingSearchSpace for REDCAP UE is the same with legacy UE. This issue is still under discussion in REDCAP session. We propose to postpone this issue until we have a clear conclusion from REDCAP session.

	Nokia
	No
	

	MediaTek
	Yes (only move pei-SearchSpace)
	In current specification, pagingSearchSpace for REDCAP UEs can be different from that for eMBB UEs. If pei-SearchSpace is not in the same BWP with pagingSearchSpace for REDCAP UEs, it is possible UE may need RF retuning between PEI reception and PO reception, which causes additional power consumption for REDCAP UEs. In this regard, we support to move pei-SearchSpace to the same BWP(s) and pagingSearchSpace.
On the other hand, since “firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPO” for paging is not BWP specific, we should also keep current location of “firstPDCCH-MonitoringOccasionOfPEI-O-r17” for consistency and therefore are not supportive of the respective change.

	Apple
	No
	We wait for discussion within RedCap WI before making any change



PEI-RNTI
RAN1 agreed to introduce PEI-RNTI as a fixed value, and value design is up to RAN2. In [9], it was proposed to define PEI-RNTI as 0xFFFC in MAC specifications.
Q9: Do you agree with the CR [9]?
	Company
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	

	Xiaomi
	Yes
	

	ZTE
	Yes
	

	Nokia
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	

	Apple
	Yes
	



Other issues
Q10: Do you see any other issues for PEI and subgrouping to be discussed?
	Company
	Comments

	
	

	
	

	
	



Conclusion
It is proposed to discuss and decide on the following proposals:
Reference
[1] R2-2204536	PEI Monitoring in last cell	Samsung Electronics Co., Ltd	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[2] R2-2204537	[S1000] PEI Monitoring in Redcap Specific BWP	Samsung Electronics Co., Ltd	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[3] R2-2204538	Selective Monitoring of PDCCH monitoring occasions of PEI	Samsung Electronics Co., Ltd	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[4] R2-2204539	Corrections for PEI Monitoring	Samsung Electronics Co., Ltd	draftCR	Rel-17	38.304	17.0.0	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[5] R2-2204722	[O356] correction on signalling for indication of not supporting subgrouping	OPPO	draftCR	Rel-17	38.331	17.0.0	F	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[6] R2-2204730	Discussion on PEI indication determination in RRC INACTIVE	OPPO	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[7] R2-2204786	[X107][O357]Discussing on the misalignment of RAN1_RAN2 on PEI without subgrouping	Xiaomi Communications	discussion
[8] R2-2204805	Discussion on remaining issues on paging subgrouping and PEI	vivo	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[9] R2-2205212	Introduction of PEI-RNTI	MediaTek Inc., Huawei	CR	Rel-17	38.321	17.0.0	1262	-	F	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[10] R2-2206044	PEI and subgrouping	Ericsson	discussion	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core
[11] R2-2204240	LS out on PEI and UE Subgrouping	To: RAN3	Cc: SA2, CT1
[12] R2-2204522	Reply LS out on PEI and UE Subgrouping (S2-2203252; contact: Qualcomm)	SA2	LS in	Rel-17	NR_UE_pow_sav_enh-Core	To: RAN2, RAN3	Cc: CT1
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