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1	Introduction
This is to summarize the outcome for the following email discussion in RAN2#112-e Meeting [1].
[AT112-e][002][NR15] MAC I (MediaTek)
	Treat R2-20010621, R2-2010330, R2-2010679, R2-2010680, R2-2009348, R2-2009792, R2-2009793, R2-2010156, R2-2010157, R2-2010165, R2-2010166
	Intended outcome: Intermediate: Determine agreeable parts. Final: For agreeable parts, agreed CRs. 
	Deadline: Intermediate deadline(s) by Rapporteur, Final: Discussion stop at Wed Nov 11, 1200 UTC

The rapporteur suggests the following two phases:
· Phase 1: collect companies’ view, by Friday 2020-10-06 12:00 UTC
· Phase 2: rapporteur provide summary report and agreeable CR for review, by Monday 2020-11-09 12:00 UTC

[bookmark: _Toc497230266][bookmark: _Toc497230267]2	Contact Information
	Company
	Contact: Name (E-mail)

	MediaTek
	Guanyu Lin (guanyu.lin@mediatek.com)

	Huawei, HiSilicon
	Zhenzhen Cao (caozhenzhen@huawei.com)

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



3	Discussion
3.1	Activation of CG and DRX Inactivity Timer

R2-2010621	Activation of CG and DRX Inactivity Timer	Ericsson	discussion	NR_newRAT-Core

The discussion paper proposes to add the following note in clause 5.7 of TS 38.321, v 15.10.0:

	NOTE 1:	A PDCCH indicating activation of configured grant type 2 is not considered to indicate a new transmission.



Q1: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (from which release);
Agree with changes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree as is (Rel-15)
	We support a clarification for this case. Otherwise, there is a risk of DRX unsync due to different implementation beteeen UE and gNB.

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	We think the specification is clear and the PDCCH activating a type 2 configured grant indicates a new transmission.


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


	
Conclusion:
TBD

3.2	Clarification on LCP restriction for configured grant type 1 
R2-2010330	Clarification on LCP restriction for configured grant type 1	MediaTek Inc.	discussion	Rel-15	NR_newRAT-Core
R2-2010679	CR on TS 38.331 for LCP restriction of configured grant type 1	MediaTek	CR	Rel-15	38.331	16.2.0	2272	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2010680	CR on TS 38.331 for LCP restriction of configured grant type 1	MediaTek	CR	Rel-15	38.331	16.2.0	2273	-	A	NR_newRAT-Core

It’s proposed to add clarification for the filed description of “configuredGrantType1Allowed ” for TS 38.331 v15.11.0 as follows:


	LogicalChannelConfig field descriptions

	configuredGrantType1Allowed
If present, or if the capability LCP-restriction is not supported, UL MAC SDUs from this logical channel can be transmitted on a configured grant type 1. Otherwise, UL MAC SUDs from this logical channel cannot be transmitted on a configured grant type 1. Corresponds to 'configuredGrantType1Allowed' in TS 38.321 [3].



Q2: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (which CR; from which release);
Agree with changes;
To capture it in the meeting minutes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree as is (Rel-15)
	The otherwise behavior (i.e. if the field configuredGrantType1Allowed is not present) is not specified in current RRC spec. This may cause an ambiguity whether UE is allowed to use CG type 1:
· For the other three LCP restrictions in R15 (i.e., allowedSCS-List, allowedServingCells, maxPUSCH-Duration ), “not configured” means “no restriction”.
· However, the value of configuredGrantType1Allowed is ENUMERATED {true} (always true). So, to make this configuration useful (work as an on-off bit), UE should not be allowed to use CG type 1 if configuredGrantType1Allowed is not configured

To eliminate the ambiguity, we propose to update the field description for the otherwise behavior.

	Huawei, HiSilicon
	Agree as is (Rel-15)
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Conclusion:
TBD

3.3	Clarification on configuredGrantTimer
R2-2009348	Clarification on configuredGrantTimer	Nokia, Nokia Shanghai Bell, Ericsson, LG	CR	Rel-15	38.321	15.10.0	0926	-	F	NR_newRAT-Core

It’s proposed to add the following clarification in clause  5.4.2.1	HARQ Entity of TS 38.321 v15.10.0:
	When configuredGrantTimer is started or restarted by a PUSCH transmission, it shall be started at the beginning of the first symbol of the PUSCH transmission.




Q3: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (from which release);
Agree with changes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree as is (Rel-15)
	It makes sense to clarify the detailed timing to start the configruredGrantTimer.

	Huawei, HiSilicon
	Agree as is (Rel-15)
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Conclusion:
TBD

3.4	Clarification on configured grant (re-)initialization
R2-2009792	Clarification on configured grant (re-)initialization	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-15	38.321	15.10.0	0941	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2009793	Clarification on configured grant (re-)initialization	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.2.1	0942	-	A	NR_newRAT-Core
Moved from 6.1.3

Summary of change:
· Clarify in section 5.8 that the configured downlink assignments or uplink grants are configured for a BWP of a Serving Cell.
· Configured downlink assignment and uplink grant related actions are removed from section 5.9.

Q4: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (from which release);
Agree with changes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree the first change
Disagree with the second change
	We think the first change is correct. For the second change, we think the description in current spec is useful from clarity perspective and thus can be kept as it is. 

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	[bookmark: _GoBack]The current specification text clear, and in different sections for SCells and BWPs, the UE behaviors are specified from Cells or BWPs perspective. We don’t see an improvement with the changes.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Conclusion:
TBD

3.5	Clarification of timer value zero interpretation in MAC
R2-2010165	Clarification of timer value zero interpretation in MAC	Ericsson, Samsung	CR	Rel-15	38.321	15.10.0	0968	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2010166	Clarification of timer value zero interpretation in MAC	Ericsson, Samsung	CR	Rel-16	38.321	16.2.1	0969	-	A	NR_newRAT-Core

It’s proposed to clarify in clause 3.1 of TS 38.321  v15.10.0 that a timer value of zero means the timer shall be started and immediately expire.

	NOTE:	A timer is running once it is started, until it is stopped or until it expires; otherwise it is not running. A timer can be started if it is not running or restarted if it is running. A Timer is always started or restarted from its initial value. The duration of a timer is not updated until they areit is stopped or expires (e.g. due to BWP switching). When the MAC entity applies zero value for a timer, the timer shall be started and immediately expire unless explicitly stated otherwise.



Q5: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (from which release);
Agree with changes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree as is (Rel-15)
	We are fine with the change which avoids the risk of wrong timer implementation.


	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	We think the change is not needed. Even without any clarification, the timer with zero value should be implemented like this according to the existing text. The same case has been already existing since LTE, and there is no case for any misunderstanding.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Conclusion:
TBD

3.6	Recommended bit rate query handling at MAC Reset
R2-2010156	Recommended bit rate query handling at MAC Reset	Ericsson	CR	Rel-16	38.321	16.2.1	0964	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2010157	Recommended bit rate query handling at MAC Reset	Ericsson	CR	Rel-15	38.321	15.10.0	0965	-	F	NR_newRAT-Core

It’s proposed to include the cancellation of a triggered Recommended bit rate query in the list of UE actions at MAC reset.

	5.12	MAC Reset
If a reset of the MAC entity is requested by upper layers, the MAC entity shall:
1>	 …
1> cancel, if any, triggered Recommended bit rate query procedure;
1>	…



Q6: Companies are invited to provide comments below:
	Company
	Agree as is (from which release);
Agree with changes;
Disagree
	Detailed Comments

	MediaTek
	Agree as is (Rel-15)
	The change makes sense – UE should cancel triggered procedures upon MAC reset.

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	There is no need to reset the procedure, and actually, the procedure can be continued, which is up to UE implementation. For example, the the Recommended bit rate query has been triggered by upper layers, the procedure is not need to be reset during MAC reset, and the Recommended bit rate query can continue to be in triggered status, and wait for resource to transmit after MAC reset.  
Note that it is the same case in LTE since long time ago, and there is no such stop procedure and it works well.,

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Conclusion:
TBD

4	Conclusion
TBD
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