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1 Introduction
This document contains a list of TDocs covered in the following offline discussion:

· [AT110e][008][NR15] Mobility (Huawei)


Scope: Treat R2-2004768, R2-2004769, R2-2005270, R2-2005271, R2-2005703, R2-2005704, R2-2005636, R2-2005637 (proponents are responsible to explain and drive)


Part 1: Decision whether to make corrections or not, identify agreeable corrections. Deadline: June 4, 0700 UTC. 


Part 2: For agreeable parts, continuation to agree CRs. Deadline: June 10, 0700 UTC

Companies are invited to share their views on each TDoc submitted.

2 Discussion
R2-2004768, R2-2004769
Regarding which issues that need resolution, it is suggested to use the reason for change as the input:
	The current field description of ran-Area is incorrect since it is indicated that RAN area code(s) can be used alone it is indicated that the network uses only TA code(s) or RAN area code(s) to configure a UE.
According to 38.300 description and ASN.1 structure, the RAN area code(s) shall be configured together with TA code(s).

[image: image1.png]- AUE is provided (at least one) RAN area ID, where a RAN area is a subset of a CN Tracking Area or equal
to a CN Tracking Area.

- A cell broadcasts one or more RAN area IDs in the system information.








In R2-2004768, R2-2004769, it is proposed to correct the field description of ran-Area as below.
	ran-Area

Indicates whether TA code(s) or RAN area code(s) are used for the RAN notification area. The network uses only TA code(s) or both TA code(s) and RAN area code(s) to configure a UE. The total number of TACs across all PLMNs does not exceed 16.


Q1.1: Do you agree with the reason for change?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	Maybe
	From an ASN.1 point of view and from 38.300, is already clear that the RAN area code should be used together with the TA code. For this reason, we do not think that the proposed change is critical.
However, if majority of companies believe that this is necessary, we would fine to include this in the Rapporteur’s CR.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Q1.2: If your answer is Yes for Q1.1, do you agree with the changes?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	Maybe No
	From an ASN.1 point of view and from 38.300, is already clear that the RAN area code should be used together with the TA code. For this reason, we do not think that the proposed change is critical.

However, if majority of companies believe that this is necessary, we would fine to include this in the Rapporteur’s CR.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005270, R2-2005271
Q2: Do you agree with the changes?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	Yes
	We are the proponent company. The reason why we brought this CRs is because, first, we want to align the NR specification to the LTE ones regarding the stop of the timers during mobility from NR. Further, stopping T309/390 is clearly needed to ensure that the UE will not refrain from accessing the target RAN due to current UAC restrictions.

Nevertheless, also timer T310 need to be stopped to avoid the UE to reverts back to the source RAT and triggers RRC re-establishment, in case T310 expires during ongoing inter RAT handover.
Please, note that in 36.331, the UE procedure upon receiving mobilityFromEUTRACommand starts by stopping timers T310, T312, and T309 [36.331, section 5.4.3.3].

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005703, R2-2005704
Problem statement:

Issue 1:
1>
if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC):
2>
if the RRCReconfiguration message was received via E-UTRA SRB1 as specified in TS 36.331 [10]:

3>
submit the RRCReconfigurationComplete via E-UTRA embedded in E-UTRA RRC message RRCConnectionReconfigurationComplete as specified in TS 36.331 [10];

When performing HO from EN-DC to NR:

1) The UE is in EN-DC, so the yellow part applies;

2) UE receives MobilityFromEUTRACommand (which contains an RRCReconfiguration) via LTE SRB1, so the green part applies.

As a result, the blue part will be executed, that’s where the problem lies:
UE should send the RRCReconfigurationComplete directly to target NR node, instead of embedding it in an LTE message.
Issue 2:

1>
else (RRCReconfiguration was received via SRB1):
2>
submit the RRCReconfigurationComplete message via SRB1 to lower layers for transmission using the new configuration;

Since it is in 38.331, the SRB1 here refers to NR SRB1, therefore inter-RAT HO to NR is excluded, which is wrong.
Q3: Do you agree with the issues?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	Our understanding is that having fullconfig mandatory in EN-DC to NR handover it was a mistake made by RAN2. So basically, the fullconfig flag needs to be included for this case but it has no meaning (in my understanding) – since once the UE is performing handover from EN-DC to NR, it should check its target configuration solely against what the target node provided (there is no delta in this case). 

According to this, our point is that for inter-RAT handover, in general, it would not make sense to take into account the configuration on the source node i.e. the UE would anyway have a new “pointer” to the target RAT configuration (while it has to anyway keep the pointer to the source RAT configuration, since it has to revert back to such configuration if the handover fails at the end). Therefore, such procedures should be handled independently.

This mean that when the UE executes 5.3.5.3, the UE is considering itself as in standalone and therefore it will not enter in this if statement:

1>  if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC):
But it will rather enter in this one:

1>  else (RRCReconfiguration was received via SRB1):
2>  submit the RRCReconfigurationComplete message via SRB1 to lower layers for transmission using the new configuration;
2>  if this is the first RRCReconfiguration message after successful completion of the RRC re-establishment procedure:
3>  resume SRB2 and DRBs that are suspended;
So maybe it would be also ok to have a note by clarifying that when performing inter-RAT handover, the UE only cares about the target node configuration, unless stated otherwise (this last sentence would be due to NR to LTE/5GC case, where we do have some delta configuration).
However, we figure out that one part in this procedure is missing and that is the case when fullconfig is included during handover from E-UTRA/5GC to NR. In such a case, we have:
1> if the RRCReconfiguration is received via other RAT (i.e., inter-RAT handover to NR):

2> if the RRCReconfiguration does not include the fullConfig and the UE is connected to 5GC (i.e., delta signalling during intra 5GC handover):

3> re-use the source RAT SDAP and PDCP configurations if available (i.e., current SDAP/PDCP configurations for all RBs from source E-UTRA RAT prior to the reception of the inter-RAT HO RRCReconfiguration message);

1> else:

2> if the RRCReconfiguration includes the fullConfig:

3> perform the full configuration procedure as specified in 5.3.5.11;
That is, the highlighted part is executed only for the intra-RAT handover case. But in the field descriptions for fullconfig, we have the condition:

FullConfig
The field is mandatory present in case of inter-system handover from E-UTRA/EPC to NR. It is optionally present, Need N, during reconfiguration with sync and also in first reconfiguration after reestablishment; or for intra-system handover from E-UTRA/5GC to NR. It is absent otherwise.

Thus, our understanding is that when we do handover from EN-DC to NR, we need to set the fullconfig flag, while for handover from NGEN-DC to NR (or eLTE to NR), fullconfig is optional (as we can reuse SDAP/PDCP configuration).

Thus, the above line in the RRCReconfiguration should have been:

1> if the RRCReconfiguration is received via other RAT (i.e., inter-RAT handover to NR):

2> if the RRCReconfiguration does not include the fullConfig and the UE is connected to 5GC (i.e., delta signalling during intra 5GC handover):

3> re-use the source RAT SDAP and PDCP configurations if available (i.e., current SDAP/PDCP configurations for all RBs from source E-UTRA RAT prior to the reception of the inter-RAT HO RRCReconfiguration message);

1> else:

12> if the RRCReconfiguration includes the fullConfig:

      23> perform the full configuration procedure as specified in 5.3.5.11;



	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Solutions to Issue 1:

Option A: Explain that UE should send the RRCReconfigurationComplete directly to the target NR node. (That’s the change provided in 2005703/2005704);
Option B: Prevent the UE from entering “1> if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC)” :
1>  if the RRCReconfiguration message was not received within the E-UTRA MobilityFromEUTRACommand message, as specified in TS 36.331 [10]; and
1>  if the UE is configured with E-UTRA nr-SecondaryCellGroupConfig (UE in (NG)EN-DC):

Q4: For Issue 1, which solution do you prefer?
	Company
	Option A/B
	Comments

	Ericsson
	No
	See comment to Q1. We can add a note to clarify that by clarifying that when performing inter-RAT handover, the UE only cares about the target node configuration, unless stated otherwise (this last sentence would be due to NR to LTE/5GC case, where we do have some delta configuration).

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Solution to Issue 2:
1>  else (RRCReconfiguration was received via SRB1 or within the MobilityFromEUTRACommand message):
Q5: For Issue 2, do you agree with the solution?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	See commend to Q1. If the note is adopted, there is no need for specification change.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005636, R2-2005637
Q6: Do you agree with the changes?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	Yes and No
	We do not recall why for NR slightly different wording and behaviour was agreed. But we agree with the intention of the CR to align the NR behaviour with LTE. 

In LTE the UE sends the UAI message again, but the content is set again. We think that section 5.7.4.2 should be omitted, i.e. this is the “initiation” section, where the prohibit timers are set, and checked if the UE can send the UAI message. This should not be checked after HO, i.e. the UE should send the message again, but possibly update the content. To align with LTE we propose:

3>  initiate transmission of a UEAssistanceInformation message to re-send the UE assistance information that UE is still configured to provide with the same contents in accordance with section 5.7.4.3;


36.331:

2>
if the UE is configured to provide power preference indications, overheating assistance information, SPS assistance information, delay budget report or maximum bandwidth preference indications:

3>
if the UE has transmitted a UEAssistanceInformation message during the last 1 second preceding reception of the RRCConnectionReconfiguration message including mobilityControlInfo:

4>
initiate transmission of the UEAssistanceInformation message in accordance with 5.6.10.3;



	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


3 Conclusion
To be added.
3GPP


