1. Introduction
The goal of this offline discussion is to converge on the response to all the topics listed in section 2 as early as possible, preferably before March 8th. This is to facilitate providing a response to RAN2 LS on the maintenance-level RRC issues R2-2302295 [1]. 

2. Questions raised in R2-2302295

2.1 Question 1

	Q#1
	UL power control configuration in IE TCI-State
RAN2 discussed the field description of pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl in TCI-state (for Rel-17 joint TCI states) and cell in QCL-Info in TCI-State. 

We present the question with TCI-State IE:
TCI-State ::=                       SEQUENCE {
    tci-StateId                         TCI-StateId,
    qcl-Type1                           QCL-Info,
    qcl-Type2                           QCL-Info                             OPTIONAL,   -- Need R
    ...,
    [[
    additionalPCI-r17                   AdditionalPCIIndex-r17               OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17          PUSCH-PathlossReferenceRS-Id         OPTIONAL,   -- Cond JointTCI
    ul-powerControl-r17                 Uplink-powerControlId-r17            OPTIONAL    -- Cond JointTCI
    ]]
}

QCL-Info ::=                        SEQUENCE {
    cell                                ServCellIndex                        OPTIONAL,   -- Need R
    bwp-Id                              BWP-Id                               OPTIONAL, -- Cond CSI-RS-Indicated
    referenceSignal                     CHOICE {
        csi-rs                              NZP-CSI-RS-ResourceId,
        ssb                                 SSB-Index
    },
    qcl-Type                            ENUMERATED {typeA, typeB, typeC, typeD},
    ...
}


The current field descriptions states:

ul-PowerControl
[bookmark: _Hlk104458519]Configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS for this TCI state. The field is present here only if ul-powerControl is not configured in any BWP-Uplink-Dedicated of this serving cell.

pathlossReferenceRS-Id
The ID of the reference signal (e.g. a CSI-RS  or a SS block) used for PUSCH, PUCCH and SRS path loss estimation.
cell
The UE's serving cell in which the referenceSignal is configured. If the field is absent, it applies to the serving cell in which the TCI-State is configured. The RS can be located on a serving cell other than the serving cell in which the TCI-State is configured only if the qcl-Type is configured as typeC or typeD. See TS 38.214 [19] clause 5.1.5.

Same issue and questions apply to the field description of pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl in TCI-UL-state and servingCellId in TCI-UL-State.

[bookmark: _Toc115429243]–	TCI-UL-State
The IE TCI-UL-State indicates the TCI state information for UL transmission.
TCI-UL-State information element
-- ASN1START
-- TAG-TCI-UL-STATE-START

TCI-UL-State-r17 ::=             SEQUENCE {
    tci-UL-State-Id-r17              TCI-UL-State-Id-r17,
    servingCellId-r17                ServCellIndex                                         OPTIONAL,   -- Need R
    bwp-Id-r17                       BWP-Id                                                OPTIONAL,   -- Cond CSI-RSorSRS-Indicated
    referenceSignal-r17              CHOICE {
        ssb-Index-r17                    SSB-Index,
        csi-RS-Index-r17                 NZP-CSI-RS-ResourceId,
        srs-r17                          SRS-ResourceId
    },
    additionalPCI-r17                AdditionalPCIIndex-r17                                OPTIONAL,   -- Need R
    ul-powerControl-r17              Uplink-powerControlId-r17                             OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17       PathlossReferenceRS-Id-r17                      OPTIONAL,   -- Cond Mandatory
    ...
         
}

-- TAG-TCI-UL-STATE-STOP
-- ASN1STOP

	servingCellId
The UE's serving cell in which the referenceSignal is configured. If the field is absent, it applies to the serving cell in which the TCI-UL-State is applied by the UE.

	pathlossReferenceRS-Id
The ID of the reference Signal (e.g. a CSI-RS  or a SS block) used for PUSCH, PUCCH and SRS path loss estimation.

	ul-powerControl
[bookmark: _Hlk104458996]Configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS for this TCI state. The field is present here only if ul-powerControl is not configured in any BWP-Uplink-Dedicated of this serving cell.


 
RAN2 would like to check the understanding of the pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl fields.
For pathlossReferenceRS-Id, RAN2 considered two possibilities: 
1) pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied, regardless if the field cell is configured in IE TCI-State or not, or respectively the field servingCellId in IE TCI-UL-State or not.
2) When the field cell is configured in IE TCI-State(or the field servingCellId in IE TCI-UL-State), pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in an UL BWP of the serving cell indicated by cell (or servingCellId ). When cell (or servingCellId ) is absent, pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied.
In 2), when cell (or servingCellId) ). is absentpresent, it may be necessary to add a new field to indicate in which UL BWP the list is to be found.

Question 1
Is 1) or 2) or yet another alternative the correct understanding for pathlossReferenceRS-Id? If it is 2), please indicate how to know the UL BWP when the field cell (or servingCellId ) is present .

FL Note: After discussing with RAN2 moderator, a typo is corrected in red accordingly as above.



Table 1
	Company
	Input

	Mod V00
	Discussion: For TCI-state, cell (and bwp-Id) are actually in the QCL-info, and then they only refer to the RS in the QCL-Info; then, similarly, for TCI-UL-State-r17, servingCellId-r17 (and bwp-Id-r17) only refer to the RS for determining spatial filtering. That is, they should be decoupled with PL-RS configuration, cross-CC indication of which is based on pathlossReferenceLinking.
Therefore, compared with 2), it seems 1) is more reasonable, although since now we do not have the corresponding agreement of being based on ‘the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied’ for PL-RS, if my understanding is correct. Otherwise, we may need to consider to introducing new RRC parameters dedicated to providing cell/bwp-id corresponding to pathlossReferenceRS-Id.
Proposed answer to Question 1:
· RAN1 confirms that 1) is the correct understanding for pathlossReferenceRS-Id

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



2.2 Question 2

	Q#2
	For ul-powerControl, RAN2 considered two possibilities: 
1) ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not.
[bookmark: _Hlk128687141]2) When the field cell (or servingCellId ) is configured, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell indicated by cell (or servingCellId ). When cell (or servingCellId ) is absent, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied.

Question 2
Is 1) or 2) or yet another alternative the correct understanding for ul-powerControl?



Table 2
	Company
	Input

	Mod V00
	Discussion: Due to the same reason as in Q#1, it seems that 2) may not be correct. But, considering the ul-powerControl is just relevant to the configuration of value(s) of P0/alpha/closed loop (rather than RS indication), individual configuration of lists of ul-powerControl for each CC/BWP may be redundant. Therefore, we may suggest to go with 1) but with update “ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied configured, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not”.
Proposed answer to Question 2:
· RAN1 confirms that, for ul-powerControl, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is configured, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



2.3 Reply LS to RAN2 on RRC
Table 3
	Company
	Input

	Mod V00
	Draft reply LS (v0) to RAN2 on RRC is provided in 
https://www.3gpp.org/ftp/tsg_ran/WG1_RL1/TSGR1_112/Inbox/drafts/8.1(NR_feMIMO)/Reply%20LS%20to%20RAN2%20on%20RRC
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