3GPP TSG- RAN WG1 Meeting #108-e                                              R1- 22xxxxx	
e-Meeting, Feb 21st – Mar 3rd, 2022

Agenda Item:	5
Source:	Moderator (Apple)
Title:	Summary on [108-e-AI5-LS-03]
Document for:	Discussion/Decision
Introduction
In this contribution, we provide some discussion on email thread [108-e-AI5-LS-03].
Original LS R1-2200896
	1. Overall Description:
RAN4 has been discussing the PL-RS configuration used for PUCCH transmission on target being-activated SCell during the activation procedure. RAN4 understand PL-RS assumption of PUCCH transmission for the active DL BWP of the carrier of the primary cell is specified RAN1 TS38.213 section 7.2.1; however, RAN4 is not sure whether or not such assumption could be applied for target being-activated PUCCH SCell during activation procedure, and what the UE behavior is to determine the PL-RS for PUCCH of target being activation SCell.
Thus, RAN4 has made following working assumption and would like to kindly ask RAN1 to confirm/clarify:
Working assumption:
· RAN4 to agree that PL-RS assumptions defined in TS38.213 section 7.2.1 can be applied for the PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure. In FR2 if UE is not provided pathlossReferenceRSs but provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command, as UE may not obtain MIB during activation procedure, UE shall use the associated DL-RS in PUCCH-SpatialRelationInfo as PL-RS.
[Question to RAN1]: Is the above working assumption in line with RAN1’s understanding? 
· If the answer to above question is NO, how could UE determine the PL-RS for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure for the following scenarios respectively:
· if the UE is not provided pathlossReferenceRSs and is provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is not provided pathlossReferenceRSs, and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If the UE is provided pathlossReferenceRSs and is not provided PUCCH-SpatialRelationInfo before receiving the PUCCH SCell activation command
· If any case is missing in above combinations for PL-RS determination for PUCCH of target being-activated SCell during the activation procedure, please RAN1 indicates and explains the UE behavior of PL-RS determination for the missing case(s).
2. Actions:
To: RAN1
ACTION: RAN4 respectfully asks RAN1 to confirm RAN4 working assumption and answer the corresponding questions if needed.




Discussion
According to moderator’s understanding, it seems there is no problem to derive pathloss based on DL RS configured in spatial relation info when pathloss reference signal is not provided, as agreed by RAN4.
Moderator’s proposal response:
RAN1 has not identified any issue on the working assumption agreed by RAN4.
Companies’ view and comments (According to the question to RAN4, if the answer is no, please clarify the details on how to identify pathloss reference signal)

	Company
	View

	LG
	Support the proposed response.

	CATT
	We are OK with the proposed reply.

	Nokia, NSB
	Support the proposed response

	
	






