3GPP TSG RAN WG1 #108-e							    R1-22xxxxx
e-Meeting, February 21st – March 3rd, 2022

[bookmark: _Hlk37692703]Source:	Moderator (MediaTek)
Title:	[108-e-AI5-LS-02] Email discussion for incoming LS on PUCCH SCell activation in invalid TA case
Agenda item:	5
[bookmark: DocumentFor]Document for:	Discussion and Decision
Introduction
In RAN1#108-e meeting, an LS from RAN4 was received on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case [1] and the following 2 questions are drawn from RAN4 for RAN1/RAN2 to reply:
· Q1: Can UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells? 
· If YES, RAN4 would like to respectfully ask RAN2 to clarify that diffNumerologyAcrossPUCCH-Group applies to PRACH in the corresponding “Definitions for parameters” in TS 38.306.
· If NO, are there any other existing capabilities that can serve this purpose? If so, RAN4 would like RAN1 to indicate the capabilities.
· Q2: If the answer in Q1 is NO, and there is no capabilities that can serve the purpose, what would be the expected UE behavior when a target PUCCH SCell PRACH has a different SCS from SpCell/SCell physical channels/signals according to RAN1/2 spec? e.g. Shall UE be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations?

Eight related contributions on discussion and draft reply LS were submitted in this meeting [2]-[9]. As guided by the Chairman, this contribution provides summary of the submitted contributions (Section 4), discussion points (Section 2), and outcomes of email discussion during this meeting (Section 3, TBD)
 [108-e-AI5-LS-02] Email discussion for incoming LS on PUCCH SCell activation in invalid TA case (R1-2200871) by February 25 – ??? (MediaTek)
Discussion points (phase 1 until 23-Feb)
[bookmark: _Hlk54027001]Based on the submitted inputs [2]-[9], it seems companies’ view in RAN1 are mostly aligned and summarized below:
· For Q1, the answer is “NO”, since according to the capability description in 38.306 [10],  diffNumerologyAcrossPUCCH-Group is only related to data/control, but not to PRACH transmission
· The relevant capability in 38.306 [10] which serves RAN4’s designated purpose should be parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
· For Q2, inter-band CA capability of simultaneous PRACH transmission on PUCCH SCell and physical channels/signals transmission on other activated serving cells is provided by parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH as mentioned above, regardless of the SCS combination. For intra-band CA, according to 38.213 [11], UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when the gap between PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is less than N symbols; hence, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS simultaneously for intra-band CA
For Q1, multiple contributions [5, 7, 8, 9] are referencing the following two capability definitions from 38.306 [10]:
	diffNumerologyAcrossPUCCH-Group
Indicates whether different numerology across two NR PUCCH groups for data and control channel at a given time in NR CA and (NG)EN-DC/NE-DC is supported by the UE.



	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.


For Q2, multiple contributions [3, 4, 5, 8] are referencing the following paragraph from 38.213 [11] 8.1:
	For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than  symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where  for  or 1,  for  or , and  is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].



The following discussion points (questions) are devised in order to formulate potential answers to RAN4’s questions. Companies are encouraged to provide their inputs below.
Discussion point 1:
For Q1 from RAN4, do you agree that
· The answer is “NO”, since according to the capability description in 38.306, diffNumerologyAcrossPUCCH-Group is only related to data/control, but not to PRACH transmission
· The relevant capability in 38.306 which serves RAN4’s designated purpose should be parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
If your answer is “No”, please assist to describe which part of description above is wrong and state your corresponding understanding
If your answer is “Yes”, wording refinement for texts above as a formal LS reply to RAN4 is welcomed
	Company
	Yes/No
	Comment

	MTK
	Yes
	The spec text quoted from 38.306 by [5, 7, 8, 9] shown above seems clear

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Discussion point 2:
For Q2 from RAN4, do you agree that
· For inter-band CA capability of simultaneous PRACH transmission on PUCCH SCell and physical channels/signals transmission on other activated serving cells, it is provided by parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH as from 38.306, regardless of the SCS combination. For intra-band CA, according to 38.213 8.1, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when the gap between PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is less than N symbols; hence, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS simultaneously for intra-band CA
If your answer is “No”, please assist to describe which part of description above is wrong and state your corresponding understanding
If your answer is “Yes”, wording refinement for texts above as a formal LS reply to RAN4 is welcomed
	Company
	Yes/No
	Comment

	MTK
	Yes
	The spec texts quoted from 38.306 by [5, 7, 8, 9] and 38.213 by [3, 4, 5, 8] shown above seem clear

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Proposed reply LS answers / outcome (phase 2 until 25-Feb)
TBD, based on outcome of phase 1 discussion.

Summary of contribution inputs
In [2, vivo], the following LS reply is proposed:
	Q1: Can UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells?
A1: It is RAN1’s understanding that for UEs supporting parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH, indication support of diffNumerologyAcrossPUCCH-Group implies support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on activated serving cells in the other PUCCH cell group. 



In [3, ZTE], the following LS reply is proposed:
A1: No and there aren’t any other existing capabilities that can serve this purpose.
A2: From RAN1 perspective, UE should be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations except for the following case.
For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps1.jpg] symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps2.jpg] for [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps3.jpg] or [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps4.jpg]1, [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps5.jpg] for [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps6.jpg] or [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps7.jpg], [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps8.jpg] for [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps9.jpg], [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps10.jpg] for [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps11.jpg], and [image: C:\Users\10240317\AppData\Local\Temp\ksohtml17172\wps12.jpg] is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].

In [4, CATT], the following LS reply is proposed:
According to TS38.213 Clause 8.1, for single cell operation and intra-band CA, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when the gap between PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is less than N symbols.
	For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than  symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where  for  or 1,  for  or , and  is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].


For inter-band CA, the UE capability of parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination is defined by parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH regardless of whether the SCS of PRACH and the SCS of SRS/PUCCH/PUSCH are the same or different.

In [5, MTK], the following LS reply is proposed:
A1: 
· As stated in TS 38.306, the UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group indicates whether UE supports different numerology across two NR PUCCH groups for data and control channel. It cannot be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells.
· For inter-band CA, the UE capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH defined in 38.306 indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination, irrespective of SCS configurations.
A2: For inter-band CA case, the answer is provided in Q1. For intra-band CA case, according to 38.213 8.1:
· “For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than N symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where N=2 for μ=0 or μ=1, N=4 for μ=2 or μ=3, and μ is the SCS configuration for the active UL BWP.”
· It can be seen that UE does not support parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells for intra-band CA, irrespective of SCS configurations.

In [6, Qualcomm], the following LS reply is proposed:
· A1: No
· A2: The UE shall be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channel/signals on other active serving cells in different bands if the UE reports parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH

In [7, Nokia], the following reply/discussions are provided:
A1:
The definition of diffNumerologyAcrossPUCCH-Group in TS38.306 is as follows:
	diffNumerologyAcrossPUCCH-Group
Indicates whether different numerology across two NR PUCCH groups for data and control channel at a given time in NR CA and (NG)EN-DC/NE-DC is supported by the UE.



The terminology “data and control channel” refer to PxSCH and PxCCH and has no relation to RACH. Thus, the short answer to Q1 main question is a NO.
The relevant capabilitiy for this purpose is parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH:
	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.


This capability is not providing any restrictions on the PRACH SCS.
A2:
As with a single carrier operation with support of just one SCS, the SCS for the PRACH may still differ from the SCS of the other channels. The answer here to Q2 is that if the UE can support the configured PxSCH/PxCCH SCS combinations on the different carriers and it supports parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH for the band pair, then it shall be able to transmit a PRACH configuration of any valid SCS on the PUCCH SCell simultaneously with the other transmissions on the PCell uplink.

[bookmark: _GoBack]In [8, Ericsson], the following LS reply is provided:
A1:
The answer is NO. 
The UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 cannot be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells.
For inter-band CA, the capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH and/or parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH  indicate if a UE can simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells, and there is no restriction on the SCS selection of PRACH.
For intra-band CA, the UE cannot support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell.
A2:
As mentioned in the answer for Q1, for inter-band CA, there is a capability irrespective of SCS to support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell. For inter-band CA, the capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH and/or parallelTxMsgA-SRS-PUCCH-PUSCH can be used regardless of the SCS used in different serving cells.

However, for intra-band CA the UE cannot support parallel transmission of PRACH and physical channels/signals on any other serving cell as specified in Clause 8.1 of TS 38.213:

For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than  symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where  for  or 1,  for  or ,  for ,  for , and  is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].

Therefore, for intra-band CA, the UE shall transmit the PRACH in a slot different from the slot of physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations.

In [9, Huawei/HiSilicon], the following reply/discussion is provided:
Firstly, as defined in the 38.306, the UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group is used to indicate whether UE support parallel transmission of control channel and data channel, this capability is irrelevant to the PRACH.
	diffNumerologyAcrossPUCCH-Group
Indicates whether different numerology across two NR PUCCH groups for data and control channel at a given time in NR CA and (NG)EN-DC/NE-DC is supported by the UE.


Secondly, as defined in the 38.211, subcarrier spacing for random-access preambles  depends on the PRACH format.  is predefined to be 1.25kHz or 5 kHz for PRACH format 0/1/2/3.  can be configured for PRACH format for , only the values 15kHz or 30kHz for FR1 and 60 or 120kHz for FR2 are applicable, thus all the PRACH formats can be supported by UEs. 
[image: ]
[image: ]
Thirdly, as defined in the 38.306, UE capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH is defined to indicate UE support of parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination irrespective of PRACH SCS and SRS/PUCCH/PUSCH SCS.
	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH 
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.


There is no additional UE capability for PRACH format or PRACH transmission in case of uplink CA. Therefore, from the perspective of RAN1, when a target PUCCH SCell PRACH has a different SCS from SpCell/SCell physical channels/signals, UE shall be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations if parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH is reported.
[bookmark: OLE_LINK57]Observation 1: Whether the UE is capable to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and SRS/PUCCH/PUSCH on other activated serving cells is not subject to PRACH SCS.
Observation 2: Whether the UE is capable to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and PRACH on other activated serving cells is not subject to PRACH SCS.
Proposal 1: RAN1’s answer to the Q1 of RAN4 LS is ‘No, UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group is irrelevant to PRACH’.
Proposal 2: RAN1’s answer to the Q2 of RAN4 LS is:
· Whether the UE is capable to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and SRS/PUCCH/PUSCH on other activated serving cells is not subject to PRACH SCS. 
· Whether the UE is capable to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and PRACH on other activated serving cells is not subject to PRACH SCS.
References
[1] R1-2200871 “LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, RAN4, RAN1 #108e
[2] R1-2201061 “[Draft] Reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, vivo, RAN1 #108e
[3] R1-2201149 “[Draft] Reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, ZTE, RAN1 #108e
[4] R1-2201308 “Draft reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, CATT, RAN1 #108e
[5] R1-2202049 “[draft] Reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, MediaTek, RAN1 #108e
[6] R1-2202103 “Draft Reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, Qualcomm, RAN1 #108e
[7] R1-2202268, “On interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, Nokia, RAN1 #108e
[8] R1-2202375, “[DRAFT] Reply LS on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, Ericsson, RAN1 #108e
[9] R1-2202464, “Discussion on interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case”, Huawei, HiSilicon, RAN1 #108e
[10] 3GPP TS 38.306 V16.7.0, ”NR; User Equipment (UE) radio access capabilities”
[11] 3GPP TS 38.213 V16.6.0, ”NR; Physical layer procedures for control”








image1.jpeg




image2.jpeg




image3.jpeg




image4.jpeg




image5.jpeg




image6.jpeg




image7.jpeg




image8.jpeg




image9.jpeg




image10.jpeg
32




image11.jpeg




image12.jpeg




image13.png
Table 6.3.3.1-1: PRACH preamble formats for L, =839 and Afga € {1.25,5} kHz.

Format A RA Support for
Lra e Mo Nee resh‘i’g;d sets
0 839 1.25kHz 24576k 3168k Type A, Type B
1 839 1.25 kHz 224576k 21024k Type A, Type B
2 839 1.25kHz 4 - 24576k 4688K Type A, Type B
3 839 5 kHz 4-6144K 3168k Type A, Type B
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Table 6.3.3.1-2: Preamble formats for Ly, € {139,571,1151} and Afga = 15 - 2# kHz where p €

{0,1,2,3}.
Format Lga Afra N, NEY Support for
restricted
ne{0,1,23} | p=0|p=1 sets
A1 139 1151 571 15-2# kHz 2-2048x-274 288x-274 -
A2 139 1151 571 15-2* kHz 4-20485-274 576x-274 -
A3 139 1151 571 15-2# kHz 62048274 864x-27" -
B1 139 1151 571 15-2% kHz 2-2048x-274 216K-27* -
B2 139 1151 571 15-2# kHz 4-2048x 274 360K-274 -
B3 139 1151 571 15-2% kHz 620485274 504x-274 -
B4 139 1151 571 15-2# kHz 12-2048x-27# 936274 -
co 139 1151 | 571 15-2* kHz 2048x-274 1240x-27# -
Cc2 139 1151 571 15-2# kHz 4-2048%-274 2048k -274





