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1. Background Information
RAN4 discussed the issues raised in the LS from RAN Plenary to RAN2 and RAN4 titled “LS on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations” [RP-202935/R4-2100025]. RAN4 would like to provide the following responses to RAN and RAN2: 
Question A) 
RAN:
Clarify if higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A need to report a BCS for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1), even if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively. If the UE does not report the EN-DC BCS for such a combination, what can the network assume about the configuration limitations for the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) in the combination?
RAN4:
(Alt1) If a UE supports a higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A_n66A and DC_2A-71A_n71A the UE needs to report supported BCS(s) for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1), even if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively.
(Alt2) If a UE supports a higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A_n66A and DC_2A-71A_n71A the UE only needs to report supported BCS(s) for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1) if the UE supports the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively. If the UE does not support uplink intra-band EN-DC it does not need to report an intra-band EN-DC BCS.
(Alt1) If a UE does not report intra-band EN-DC BCS(s) for a higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A_n66A and DC_2A-71A_n71A, the network may assume the configuration limitations for the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) in the combination are based on BCS0 for the relavant intra-band EN-DC combination (DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively). 

(Alt2) If a UE does not report intra-band EN-DC BCS(s) for a higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A_n66A and DC_2A-71A_n71A, the network may assume that the UE supports all possible configurations with of the channel bandwidths of the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) that the UE supports for each of the common bands.
Question B)

RAN: Resolve the general question of classification of intra-band EN-DC band combinations according to UL support. If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, is band combination classified as "intra-band EN-DC band combination"?
RAN4: 
(Alt1) If a UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is not classified as an "intra-band EN-DC band combination." However, as noted above, the UE should still report the supported intra-band EN-DC BCS(s) if the EN-DC band combination contains a common band on both the LTE and NR side even if the UE does not support UL intra-band EN-DC with the common bands.
(Alt2) If a UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is not classified as an "intra-band EN-DC band combination."
Question C) 

RAN: Indicate the RAN4 understanding on A) and B) to RAN2 by the end of the first meeting week of RAN4#98e (to allow RAN2 to finalize their work).

RAN4: Here it is. 😊 
D) 
RAN: Agree (if necessary) CRs taking the conclusions of A) and B) into account.
RAN4: RAN4 will work to clarify A and B in the RAN4 specifications. 

2. Summary
RAN4 kindly requests that RAN2 consider the above in response to the LS from RAN Plenary on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. 
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