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1. Overall Description:
RAN4 would like to thank RAN1 for the reply LS on UE capability on wideband carrier operation for NR-U. In RAN4#96-e meeting, RAN4 has discussed RAN1’s questions and agreed on the following response.

Question 1: Is there any difference in DL reception among DL Cases 1, 2a, 2b, 2, and 3 with respect to AGC when at least one of the sub-bands of a [BW or carrier] is not part of gNB’s acquired channel occupancy and contains interference from devices other than the UE’s serving gNB e.g. near-by WiFi AP? Does RAN4 think AGC issues may prevent UE to meet RAN4 requirements for Mode 2 and Mode 3? 

· RAN4 response: Performance degradation is expected if the subband is occupied by interference from devices other than the UE’s serving gNB, e.g., near-by WiFi AP, for Case 2a/2b/3/4. RAN4 has not defined corresponding RF in-channel selectivity requirements nor RRM requirements for filter adaptation for Case 2a/2b/3/4 in Rel-16.


Question 2a: Is there a difference in UE capability between any of DL Cases 2a/2b and DL Case 3? 

· RAN4 response: Yes, as indicated by the UE feature 4-1 in R4-2011680. UE could support DL Case 3 only if 4-1 is supported when DL intra-band guard bands are configured.


[bookmark: _Hlk49326521]Question 2b: Is there a difference in UE capability between any of DL Cases 2a/2b/3 and DL Case 4? 

· RAN4 response: RAN4 has not reached consensus yet.


Question 2c: Is there a difference in UE capability between any of DL Cases 2a/2b/3/4 and DL Case 1? 

· RAN4 response: Yes. DL Case 1 (CA) is an independent UE capability.


Question 3: From RAN4 point of view, does “all LBT sub-bands” for Mode 1 refer to LBT sub-bands of configured carrier or BWP? 

· RAN4 response: Current NR considers requirements related to the carrier and not the BWP. RAN4 are of the understanding that it shall be all LBT sub-bands per configured carrier for DL.  
· The RAN4 understanding is that Mode 1 means transmission across all LBT sub-bands of the carrier (with all LBT sub-bands successful). This means that FG [10-19a] is consistent with the RAN4 understanding using “carrier” (i.e. ‘when LBT is successful in all LBT sub-bands of the carrier’).
· RAN4 would like to note that the measurement bandwidth of the UL and DL CCA ED procedures specified in 37.213 is the channel bandwidth (in MHz). This may not be consistent with the understanding that the LBT sub-bands should be treated as 20 MHz channels in the CCA. Both interpretations are permitted in the European harmonized standard. However, an LBT measurement across the entire wideband channel bandwidth (e.g. 80 MHz) may be unnecessarily penalizing if only one LBT sub-band is scheduled. 
· The definition of a channel in 37.213 Clause 4.0 “a channel refers to a carrier or a part of a carrier consisting of a contiguous set of resource blocks (RBs) on which a channel access procedure is performed in shared spectrum.” does not bring sufficient clarity, could be interpreted as either a 20 MHz or a 80 MHz channel. A clarification of the definition and the CCA measurement bandwidth in 37.213 might be beneficial.
· 

Question 4: Is change of transmit filtering required (as shown in Figure 1 for WB Mode 2B) to meet RAN4 requirements for any of UL Cases 1-3? 
	
· RAN4 response: No for all cases


Question 5: Is there any difference if intra-cell GBs between scheduled contiguous sub-bands are scheduled or not? 
	
· RAN4 response: There is no difference in RF requirement if intra-cell GBs between scheduled contiguous sub-bands are scheduled or not. RAN4 has removed the capability for UE transmission in UL intra-cell GBs. It can be assumed that there is no restriction in scheduling within the intra-cell GB between two scheduled adjacent RB-sets.


Finally, if the answer to any of Questions 2a/2b/2c/4/5 is yes and capabilities for any of the cases are deemed needed, RAN1 would like to request RAN4 to define the corresponding UE capabilities. 

· [bookmark: _GoBack]RAN4 response: RAN4 would like to further understand RAN1’s intention of the action in the LS: whether RAN1 is asking RAN4 to confirm the feature groups [10-19a], [10-19b], [10-19c], [10-19d], [10-19e], [10-19f] in RAN1 feature list R1-2004970 or RAN1 is asking RAN4 to define new UE capabilities in RAN4 feature list, if needed.has no consensus yet.


2. To RAN WG1 and WG2 group. 
ACTION: RAN4 kindly ask RAN1 and RAN2 take above information in to consideration.

3. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
TSG RAN WG4 Meeting #97-e                	26 Oct – 13 Nov 2020         			 E-meeting
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