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Agenda item:	6.1.4
Source:	Samsung
Title:	Report of Offline 603: UP Correction for Rel-17 MBS
Document for:	Report
Introduction
This document is a summary of the following offline discussion.
[AT119bis-e][603][MBS-R17] UP corrections (Samsung)
	Scope: Treat R2-2210051 and remaining issues from documents in 6.1.4.
	Outcome: Report (Samsung) + CR(s) as needed:
· 38.323: Xiaomi
· 38.321: OPPO
	Deadline: Report available: Tuesday 2022-10-18 1000 UTC, agreeable CR(s): EOM
This offline discussion covers remaining issues in user plane.
Contact Information
	Company
	Name
	Email

	Samsung
	Sangkyu Baek
	sangkyu.baek@samsung.com

	LGE
	Seong Kim
	sj117.kim@lge.com

	ASUSTeK
	Richie Tseng
	richie_zen@asus.com

	Lenovo
	Mingzeng Dai
	daimz4@lenovo.com

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Discussion
Issue #1: PDCP Rapporteur CR
The PDCP rapporteur CR (R2-2210551) proposed to correct the RRC field name to align with the RRC spec, as follows:
	For multicast MRBs, the initial value of RX_DELIV is set by initialRX-DELIVinitialRXDELIV in TS 38.331 [3].


Q1. Do companies agree the change of R2-2210551?
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Issue #2: Clarification on CSI-Masking
For unicast DRX, consideration for running of drx-onDurationTimer of a DRX group includes “grants/assignments scheduled on Serving Cell(s)”. It is because of the case of transition between long DRX and short DRX due to the grant/assignment discussed during LTE Rel-11. Multicast DRX does not have short DRX, so Samsung (R2-2209438) proposed to remove this part for Multicast DRX, as follows:
	2>	if CSI masking (csi-Mask) is setup by upper layers:
3>	in current symbol n, if drx-onDurationTimer of a DRX group would not be running considering grants/assignments scheduled on Serving Cell(s) in this DRX group and DRX Command MAC CE/Long DRX Command MAC CE received until 4 ms prior to symbol n when evaluating all DRX Active Time conditions as specified in this clause; and
3>	if allowCSI-SRS-Tx-MulticastDRX-Active is not configured or, in current symbol n, if drx-onDurationTimerPTM(s) of all multicast DRXes corresponding to the DRX group would not be running considering multicast assignments and DRX Command MAC CE for MBS multicast received until 4 ms prior to symbol n when evaluating all DRX Active Time conditions as specified in Clause 5.7b and all multicast sessions corresponding to the DRX group are configured with multicast DRX:
4>	not report CSI on PUCCH in this DRX group.


Q2. Do companies agree to remove “multicast assignments” as running condition of drx-onDurationTimerPTM?
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	Agree to Samsung’s analysis.

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Issue #3: HARQ RTT Timer Start Condition 
Pre-condition of RTT timer start and retransmission timer stop
Huawei/CBN/HiSilicon (R2-2209656) pointed out that the pre-condition of the start of drx-HARQ-RTT-TimerDL and the stop of drx-RetransmissionTimerDL in multicast DRX, i.e. “When multicast DRX is configured for a G-RNTI or G-CS-RNTI” is incorrect. The problematic case is that the unicast DRX is not configured. For this case, the proponent companies proposed to add a condition and a note to clarify as follows:
	[bookmark: _Toc109217564]5.7b	Discontinuous Reception (DRX) for MBS Multicast
*****Text omitted*****
When multicast DRX is configured for a G-RNTI or G-CS-RNTI or when unicast DRX is configured, the MAC entity shall for this G-RNTI or G-CS-RNTI:
NOTE 0:	The operations related to unicast DRX timers are performed only if unicast DRX is configured, and the operations related to multicast DRX timers are performed only if multicast DRX is configured.
1>	if a MAC PDU is received in a configured downlink multicast assignment:
2>	if HARQ feedback is enabled:
3>	start the drx-HARQ-RTT-TimerDL-PTM for the corresponding HARQ process in the first symbol after the end of the corresponding transmission carrying the DL HARQ feedback;
3>	start the drx-HARQ-RTT-TimerDL for the corresponding HARQ process in the first symbol after the end of the corresponding transmission carrying the DL HARQ feedback.
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL-PTM for the corresponding HARQ process;
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL for the corresponding HARQ process.


Q3-1a. Do companies agree to clarify that the behaviour of unicast DRX timers doesn’t depend on the configuration of multicast DRX, i.e. start of drx-HARQ-RTT-TimerDL and the stop of drx-RetransmissionTimerDL? (TP above is a baseline.)
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	No
	If unicast DRX is not configured, there is no unicast DRX timers. Then, UE does not start/stop the unicast DRX RTT timers. Therefore, such change is not needed.

But, if clarification is really required, we prefer a simple one as follows:
…
3>	start the drx-HARQ-RTT-TimerDL, if configured, for the corresponding HARQ process in the first symbol after the end of the corresponding transmission carrying the DL HARQ feedback.
…
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL, if configured, for the corresponding HARQ process.
…

	ASUSTeK
	Yes
	Either a NOTE or LG’s TP is fine. 
“or when unicast DRX is configured” seems not necessary.

	Lenovo
	Yes
	Some clarifications seem needed. Both Huawei and LGE’s proposal are fine to us.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


For unicast DRX, there is a same issue on the pre-condition for stop of drx-RetransmissionTimerDL-PTM: When DRX is configured. Similar to Multicast DRX, the proponent companies proposed to add a condition and a note to clarify as follows:
	5.7	Discontinuous Reception (DRX)
*****Text omitted*****
When DRX is configured or when multicast DRX is configured, the MAC entity shall:
NOTE 0:	The operations related to unicast DRX timers are performed only if unicast DRX is configured, and the operations related to multicast DRX timers are performed only if multicast DRX is configured.
1>	if a MAC PDU is received in a configured downlink assignment for unicast:
*****Text omitted*****
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL for the corresponding HARQ process;
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL-PTM for the corresponding HARQ process.
*****Text omitted*****


Q3-1b. Do companies agree to clarify that the behaviour of multicast DRX timers doesn’t depend on the configuration of unicast DRX, i.e. the stop of drx-RetransmissionTimerDL-PTM? (TP above is a baseline.)
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	No
	If multicast DRX is not configured, there is no multicast DRX timers. Then, UE does not start/stop the multicast DRX RTT timers. Therefore, such change is not needed.

But, if clarification is really required, we prefer a simple one as follows:
2>	stop the drx-RetransmissionTimerDL-PTM, if configured, for the corresponding HARQ process.

	ASUSTeK
	Yes
	Either a NOTE or LG’s TP is fine.
“or when multicast DRX is configured” seems not necessary.

	Lenovo
	Yes
	Some clarifications seem needed. Both Huawei and LGE’s proposal are fine to us.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



drx-HARQ-RTT-TimerDL Start in case UE does not support PTP retransmission
In the current MAC specification, when a UE receives a PTM transmission, the unicast DRX timer drx-HARQ-RTT-TimerDL is always started. Even if the UE does not support PTP retransmission based on 33-2d (PTP retransmission for multicast dynamic scheduling) and 33-5-1d (PTP retransmission for SPS group-common PDSCH for multicast), drx-HARQ-RTT-TimerDL is started. Huawei/CBN/HiSilicon (R2-2209656) pointed out that drx-HARQ-RTT-TimerDL does not need to be started at least for UE not supporting PTP retransmission via C-RNTI for a PTM transmission. The proponent companies proposed to clarify this case.
Q3-2. Do companies agree to clarify the UE doesn’t need to start drx-HARQ-RTT-TimerDL after receiving a PTM transmission if the UE does not support PTP retransmission via C-RNTI for the initial PTM transmission?
- Yes: Clarify this (FFS: Detail)
- No change: Always start drx-HARQ-RTT-TimerDL. It may waste UE power consumption but may be considered as an optimization.
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	No
	It seems an optimization.

	ASUSTeK
	Yes
	It does not make sense to always start drx-HARQ-RTT-TimerDL and waste UE power for nothing if PTP retransmission for PTM transmission is not possible.

We think it’s not an optimization since it has been agreed in RAN2 that RTT Timer is only started when expected.

In PTP for PTM retransmission, the UE monitors UE specific PDCCH/C-RNTI only during unicast DRX’s active time. Unicast DRX’s RTT timer can be started when PTP retransmission is expected.

Besides, t’s also clear in RAN1 spec 38.213 that PTP retransmission is supported only if the first HARQ-ACK reporting mode is configured.

“For the first HARQ-ACK reporting mode, a PDSCH reception providing a retransmission of the transport block can be scheduled either by a multicast DCI format using a same G-RNTI as the G-RNTI of the initial transmission of the transport block, or by a unicast DCI format using a C-RNTI [6, TS 38.214].”

	Lenovo
	Yes
	It would be better to clarify the UE’s behaviour. Always starting drx-HARQ-RTT-TimerDL is not an optimal solution.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




Issue #4: Correction on DRX Command MAC CE
In the MAC specification, “DCI scrambled with C-RNTI” and “DCI scrambled with a G-RNTI” are used to identify the DRX Command MAC CEs for Unicast DRX and Multicast DRX, respectively. LG (R2-2210592) and Google (R2-2210684) pointed out that it is a physical layer operation which has not been specified by MAC and even PHY specification doe not use this condition. The propoenent companies proposed to use “PDCCH addressed to C-RNTI/G-RNTI” to align with other texts in the MAC specification.
Q4-1. Do companies agree to modify the text “DCI scrambled with C-RNTI/G-RNTI”?
- Option 1: Yes, LG’s TP is preferred (R2-2210592).
	if a DRX Command MAC CE with DCI scrambled with is received by PDCCH addressed to C-RNTI for unicast transmission
if a DRX Command MAC CE with DCI scrambled with is received by PDCCH addressed to a G-RNTI is received


- Option 2: Yes, Google’s TP is preferred (R2-2210684).
	if a DRX Command MAC CE with DCI scrambled withPDCCH addressed to the C-RNTI for unicast transmission is received
if a DRX Command MAC CE with DCI scrambled withPDCCH addressed to a G-RNTI is received


- Option 3: No change
	Company
	Option
	Comment

	LGE
	Option 1
	

	ASUSTeK
	Option 1
(See Comment)
	If we agree to have a NOTE in Q4-2 to clarify unicast and multicast, the TP in Option 1 can be shorter as below.

“if a DRX Command MAC CE is received for unicast transmission”


	Lenovo
	
	Both Option 1 and option 2 are fine. 

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



When ‘a DRX Command MAC CE with DCI scrambled with C-RNTI for unicast transmission’ is received, the intended behaviour is to apply the MAC CE to unicast DRX cycle only if the MAC PDU containing the MAC CE does not contain a MAC SDU intended for MTCH logical channel. However, there is no clear definition of unicast transmission. If unicast transmission is misinterpreted as a transmission only to the UE configured with the C-RNTI, the UE can apply the MAC CE to unicast DRX even if the MAC PDU containing the MAC CE contains a MAC SDU intended for MTCH logical channel. LG (R2-2210592) proposed to add a note to clarify this.
Q4-2. Do companies agree to add the following note in TS 38.321?
NOTE x : The unicast transmission does not contain a MAC SDU for MTCH logical channel.
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	
	Not strong opinion. If we have some CR for MBS, it’s ok to add this clarification.

	Lenovo
	Yes
	The clarification seems fine

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Issue #5: (De-)multiplexing block for MCCH in TS 38.300
The MAC specification clarified that (de-)multiplexing function is supported for MCCH. However, this has not been simultaneously captured in the Stage-2 specification. vivo (R2-2209416) proposed to incorporate (de-)multiplexing block for MCCH in TS 38.300 as follows:
	


Figure 16.10.3-2: Downlink Layer 2 Architecture for Broadcast Session


Q5. Do companies agree to modify Figure 16.10.3-2 in TS 38.300 to add the (de-)multiplexing block?
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Issue #6: HARQ Buffer Flush at MAC Reset
During the online session on Monday, RAN2 agreed to clarify MAC Reset operation not to treat broadcast bundle as a new transmission as follows:
Do not remove the exception for MBS for flushing soft buffers.
Clarify that the transmission after MAC reset should not (always) be treated as a new transmission for MBS broadcast soft buffer. E.g. add “except for MBS broadcast” for the relevant bullet.
DL HARQ buffers (soft buffers) are not flushed due to TAT expiry. No change needed for HARQ buffers flushing due to TAT expiry.
The rapporteur would suggest to have the same condition with the case of buffer flushing.
Q6. Do companies agree to add the following condition which excludes HP being used for broadcast?
If a reset of the MAC entity is requested by upper layers or the reset of the MAC entity is triggered due to SCG deactivation as defined in clause 5.29, the MAC entity shall:
…
1>	flush the soft buffers for all DL HARQ processes, except for the DL HARQ process being used for MBS broadcast;
1>	for each DL HARQ process, except for the DL HARQ process being used for MBS broadcast, consider the next received transmission for a TB as the very first transmission;
- Yes
- No (Please provide alternative wording)
	Company
	Yes/No
	Comment 

	LGE
	Yes
	We can accept it. It is aligned with the intention of ‘not flushing DL soft buffers for MBS broadcast’.

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




Issue #7: MRB Type Determination by Target Configuration
During the online session on Monday, RAN2 made the following agreements on MRB type change.
We keep the principle of UM MRB and AM MRB in PDCP specs (no change to PDCP specs).
For PDCP procedures, MRB type is determined by the target/latest/received configuration when the RLC entity associated to the PDCP entity is changed between UM and AM. (capture as a NOTE at least in PDCP specs, the exact wording discussed as part of CR update, can consider adding a NOTE in RRC specs as well). 
This offline discussion should focus on how to capture the agreement in the specification. As captured in the agreement, a note in PDCP will be added and the final wording will be discussed during the CR phase. The issue here is whether a similar note is needed in the RRC specification.
Q7. Do companies agree to have a note in RRC specification? 
e.g. NOTE x: At PDCP re-establishment, the MRB type (i.e. UM MRB or AM MRB) is determined by the target configuration.‎ 
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




Issue #8: PDCP State Variable Handling
During the online discussion on Monday, RAN2 made the following agreement on PDCP state variable handling:
Do not reset RX_NEXT and RX_DELIV to the initial value when MRB PDCP is suspended unless a serious issue is found.
Continue offline with other proposals
The agreements were based on Nokia’s contribution (R2-2209551) having the following proposals:
	Proposal 1: Do not reset TX_NEXT, RX_NEXT and RX_DELIV to the initial value when MRB PDCP is suspended.
Proposal 2: Continue PDCP COUNT when a deactivated MBS multicast session is activated.
Proposal 3: There is no need for configuration of initial value of RX_DELIV when PDCP is re-established for AM MRB.


For PDCP suspend, the issue seems to have been resolved by not resetting the variable. One thing to check is if there is any serious issue. 
Q8-1. Do companies have any serious issue that makes the procedure not work if RX_NEXT and RX_DELIV are not reset at PDCP Suspend? 
- Yes (please explain the serious issue)
- No issue
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	No
	

	ASUSTeK
	No
	

	Lenovo
	No
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Now the remaining issue is for PDCP Re-establishment of AM MRB. During the online discussion, Proposal 3 of R2-2209551 was almost agreeable but not officially agreed due to the lack of time. The rapporteur would like to quickly check if we can directly agree it.
Q8-2. Do companies agree the following proposal? (Note that P3 requires no specification change)
Proposal 3: There is no need for configuration of initial value of RX_DELIV when PDCP is re-established for AM MRB.
	Company
	Yes/No
	Comment

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



For Proposal 2 of R2-2209551, many companies thought that it is up to NW configuration if P3 is agreed, since MRB release and add is already supported. Thus, the rapporteur would like to ask companies’ view on whether additional specification impact is expected.
Q8-3. Do companies agree that the following proposal has no specification impact assuming that P3 of R2-2209551 is agreed?
Proposal 2: NW may configure to Continue continue PDCP COUNT when a deactivated MBS multicast session is activated. (no specification impact)
	Company
	Yes/No
	Comment (please explain the required spec change if your answer is “no”)

	LGE
	Yes
	

	ASUSTeK
	Yes
	It’s also ok for us to capture this understanding in spec or meeting minutes.

	Lenovo
	Yes
	Network can keep the MBS context we the session is deactivated.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




Conclusion
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