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[AT119bis-e][420][Relay] Rel-17 SRAP CR (OPPO)
	Scope: Check the wording of P1 from R2-2210770 and the content of P2, and develop a CR to 38.351.
	Intended outcome: Agreeable CR
	Deadline: Friday 2022-10-14 1000 UTC
Contact Points
Respondents to the email discussion are kindly asked to fill in the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	OPPO
	Boyuan Zhang
	zhangboyuan@oppo.com

	vivo
	Boubacar
	kimba@vivo.com

	CATT
	Hao Xu
	xuhao@catt.cn

	Xiaomi
	Li Zhao
	zhaoli6@xiaomi.com

	Nokia
	Jakob Buthler
	Jakob.buthler@nokia.com

	Huawei, HiSilicon
	Rui Wang
	Wangrui46@huawei.com

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Discussion
Phase-I discussion on Proposal-2(deadline as 2022-10-13 0400UTC)

	Tdoc No.
	Source
	Reason for change
	Summary of change

	R2-2210043
	Samsung R&D Institute UK
	Make various essential corrections.
	4.	In 5.2.2.1 (Egress link determination), clarified that an egress link can only be selected if it is not in RLF.


	R2-2210043
	Samsung R&D Institute UK
	Make various essential corrections.
	6.	In 5.4 (Handling of unknown, unforeseen, and erroneous protocol data), add the underlying bit: “For U2N Remote UE, if sl-RemoteUE-RB-Identity isand sl-LocalIdentity are both configured, when a SRAP Data PDU with SRAP header that contains a UE ID field or BEARER ID field which is not included in sl-SRAP-ConfigRemote is received, the SRAP entity shall:…”. Otherwise (if sl-LocalIdentity is not configured), checking the UE ID field for a match is meaningless - why check whether the packet contains a UE ID field included in sl-SRAP-Config-Remote, when the Remote UE ID has not been configured anyway?


	R2-2209904
	ZTE, Sanechips
	3. In clause 4.5, for configuration of SRAP via RRC signalling, it is confusion to use “BEARER ID” and “UE ID” field. Suggest to remove.
	3. In clause 4.5, remove the BEARER ID field and UE ID field.



Q1.1 Does company agree with the change-4 in R2-2210043?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	No
	If there is a RLF, the related handling has been specified in RRC spec, not sure if we need to further specify this aspect in SRAP. 

	vivo
	No
	SRAP does not need to handle RLF since detailed RLF operations had been captured in RRC spec.

	CATT
	No
	Agree with OPPO, SRAP only performs egress link determination. It is not needed to decides whether the egress link can be selected in SRAP. 

	Xiaomi
	No
	Same view as OPPO. 

	Nokia
	No
	

	Huawei, HiSilicon
	No
	Similar view as other companies. In RRC spec, the UE behavours of suspending RBs/RLC channels upon initiation of RRC reestablishment are defined, no need to specify RLC handing in UP specs as for non-relay UEs. 



Q1.2 Does company agree with the change-6 in R2-2210043?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	No
	Whether it is a typical case to consider that the per-bearer SRAP mapping is provided, yet the local ID configuration is not provided?

	vivo
	No
	From our understanding, if the local ID of remote UE is not configured, the RB mapping is meaningless and can not be configured alone. Hence, the current description is enough.

	CATT
	Yes
	The agreement in RAN2#117-e meeting is:
Recommendation 4 [19/19]: When a SRAP Data PDU that contains a UE ID or BEARER ID which is not included in sl-SRAP-Config-Remote (for Remote UE) or sl-SRAP-Config-Relay (for Relay UE) is received, the SRAP entity shall discard the received SRAP Data PDU.
Therefore, both sl-RemoteUE-RB-Identity and sl-LocalIdentity should be configured.

	Xiaomi
	Yes
	Same view as CATT. 

	Nokia
	No
	Same considerations as OPPO

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	We are ok with the change, because it is inline with the second sentence which also says the UE needs to check the IDs if the IDs are configured.



Q1.3 Does company agree with the change 3 in R2-2209904?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	No
	Not see obvious problem in the current spec

	vivo
	No
	Current spec is ok for us.

	CATT
	Yes
	Mapping is from a RB to RLC channel.

	Xiaomi
	No
	Same view as OPPO.  

	Nokia
	No
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	The change seems more accurate, because indeed RRC configures mapping from SRB id/DRB id (but not the field name in SRAP header) to egress RLC channel for a remote UE. 





	Tdoc No.
	Source
	Reason for change
	Summary of change

	R2-2209893
	CATT
	In RAN2#119-e meeting, one clarification that the handling of DL SRB0 can be the receiving part at the Uu interface to remove the SRAP header was added into TS38.351. For UL, it is also reasonable to allow the receiving part at the PC5 interface to add the SRAP header for UL SRB0.
	In section 4.2.2, add the general description to allow the receiving part at the PC5 interface to add the SRAP header for UL SRB0.

	R2-2209904
	ZTE, Sanechips
	2. For DL SRB0 packets, for the alternative case, If Uu SRAP Rx part removes the SRAP header and delivers SRAP SDUs to the PC5 Tx part, then the description “construct an SRAP Data PDU without SRAP header” is needed in clause 5.2.2 before submitting the SRAP Data PDU to lower layer. Consequently, in clause 5.2.2, it shall be distinguished whether the SRAP data PDU or SRAP SDU is received from the collocated Uu SRAP Rx part. For simplicity, for both UL and DL SRB0, it is suggested that the SRAP Rx part directly delivers the received SRAP Data PDU to the collocated SRAP Tx part.
	2. In clause 4.2.2, for DL SRB0 packets, remove the alternative case.



During last meeting, the change that the handling of DL SRB0 can be the receiving part at the Uu interface to remove the SRAP header was added into the spec. Correspondingly, the change in R2-2209893 proposed that the similar handling for UL SRB0 should also be applied, i.e., to allow the receiving part at the PC5 interface to add the SRAP header for UL SRB0. On the other side, the change-2 in R2-2209904 proposed that if adopting the added handling of DL SRB0, it will cause complexity to differentiate whether the SRAP data PDU or SRAP SDU is received, so they proposed to revert the spec back, i.e. remove the handling that for DL SRB0 it can be the receiving part at the Uu interface to remove the SRAP header. 

Q2.1 Does company agree with the change 2 in R2-2209904 to revert the spec back, i.e. remove the handling that the receiving part on the SRAP entity of Uu interface may remove the SRAP header?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	No
	There seems no big need to revert this agreement.

	vivo
	No
	Both two alternatives can work. No need to revert the agreement.

	CATT
	No
	It has been agreed. The agreement should not be reverted if no strong reason.

	Xiaomi
	No
	Same view as OPPO.

	Nokia
	No
	

	Huawei, HiSilicon
	No
	The two alternatives have been agreed to allow flexibility for UE implementation and captured in SRAP from the very beginning. Do not see the technical reason to say one alternative will cause complexity now.



Q2.2 Does company agree that similar handling of UL SRB0 should also be applied in the spec, i.e., add the general description to allow the receiving part at the PC5 interface to add the SRAP header for UL SRB0?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	See comment
	It seems wired to require PC5 entity to add the header to be used for Uu.. so we tend to be negative, yet open to hear the view from others.

	Vivo
	No 
	The transmitting part on the SRAP entity of Uu interface is more suitable to add the header than the receiving part on the SRAP entity of PC5 interface since the header is used and carried on Uu interface.

	CATT
	Yes
	It is better to align UL with DL.

	Xiaomi
	OK to follow majority
	We have some sympathy on this proposal but also see the concern from OPPO and vivo. So we are fine to follow the majority. 

	Nokia
	Fine to follow majority
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	Given that the two alternatives are supported, it would be better that either alternative can work for any cases, UL or DL, SRB or DRB, to ensure the UE can have a unified handling for the bearers if one alternative is implemented. We do not see it’s necessary to debate which alternative is better than the other at this moment…





	Tdoc No,
	Source
	Reason for change
	Summary of change

	R2-2209904
	ZTE, Sanechips
	1. For UL SRB0 packets, actually,the SARP data PDU (without SRAP header here) is equal to SRAP SDU. It’s better to say “deliver the SRAP data PDU” to Uu Tx part, and then the Uu Tx part to reconstruct the SRAP data PDU with SRAP header. Otherwise, if we say “deliver SRAP SDUs to...”, the description in clause 5.3.3 needs to be changed accordingly, E.g. “if the SRAP Data PDU is received from SL-RLC0...” --> “if the SRAP Data PDUSDU...”.
	1. In clause 4.2.2, for UL SRB0 packets, change the SRAP SDUs to SRAP Data PDUs.

	R2-2209904
	ZTE, Sanechips
	6. In clause 5.3.3, use the same wording as in clause 5.2.2.
	6. In clause 5.3.3, change the sentence “Upon receiving SRAP data packet from the receiving part on the collocated SRAP entity on the PC5 interface” to “When the transmitting part of the SRAP entity on the PC5 interface has an SRAP Data PDU to transmit”.



For the first change in R2-2209904, rapp understands that the motivation is not strong enough since rapp does not agree that if we stick to the wording “deliver SRAP SDUs to”, then we need to have the change in 5.3.3 from “if the SRAP Data PDU is received from SL-RLC0” to ”if the SRAP Data SDU…..” since the thing comes out of RLC can only be SRAP data PDU. Also in section 4.2.2, it talks about the packet forwarding between PC5 Rx and Uu Tx. Thus, rapp suggests not to adopt the first change in R2-2209904.

Q3.1 Does company agree with the intention of change-1 in R2-2209904?
	Company
	Yes/No
	Comment

	OPPO
	No
	As stated above.

	vivo
	No
	Current spec is ok.

	CATT
	No
	Agree with OPPO. 

	Xiaomi
	No
	Same view as OPPO.

	Nokia
	No
	

	Huawei, HiSilicon
	No
	Agree with rapporteur.



For change-6 in R2-2209904, firstly rapp understands that if to align the wording between 5.2.2 and 5.3.3, one can choose to change the wording either in 5.2.2 or in 5.3.3, which is worthwhile for a discussion. Secondly, the change to 5.3.3 is wrong since it is not ‘When the transmitting part of the SRAP entity on the PC5 interface’ but should be Uu? But anyway, detailed wording can be further discussed in the CR discussion.
Q3.2 In order to align the wording between 5.3.3 and 5.2.2, which section would company like to change?
	Company
	Change Section (5.2.2/5.3.3)
	Comment

	CATT
	5.3.3
	Change to “When the transmitting part of the SRAP entity on the Uu interface has an SRAP Data PDU to transmit，”

	Xiaomi
	5.3.3 
	Agree with OPPO the change is not correct, should be Uu. 

	Nokia
	5.3.3
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Phase-I discussion on CR based on Proposal 1 (deadline as 2022-10-13 0400 UTC)
In order to keep a clean track on each iteration on the CR updating, rapp suggests to use the below table to collect companies’ view on the running CR and every iteration will be made based on the table, and also please note that currently the tracking is only for the changes based on P1, the remaining changes based on P2 will be initiated when phase II begin.
	Company
	Current changes
	Comment

	
	
	

	
	
	



Conclusion
We have the following proposals:

Reference
[1] R2-2209893	Correction on SRAP for L2 U2N Relay	CATT
[2] R2-2209904	Correction on SRAP for L2 U2N relay	ZTE, Sanechips
[3] R2-2210043	Miscellaneous corrections to 38.351	Samsung R&D Institute UK
[4] R2-2210673	DraftCR 38.351 Miscellaneous SRAP changes	Nokia, Nokia Shanghai Bell
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