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	Scope: Treat R2-2207701, R2-2207189, R2-2207402
	Determine agreeable parts, For agreeable parts, agree CRs.
	Intended outcome: Report, Agreed CRs
	Deadline: Schedule 1

Discussion
2.1	Miscellaneous/Editorial
	Tdoc
	Changes
	Rapporteur’s suggestions

	R2-2207781
	Change 3): In 5.2.1.3, change the condition as “if this egress link does not belong to non-F1-terminating donor topology”.
	See the discussion in below section 2.2.
	

	
	Other changes
	Minor editorial/straight corrections.
To be merged to Rapp CR and further reviewed in later phase.

	R2-2207189
	1st change
	To be merged to Rapp CR and further reviewed in later phase.

	
	2nd change
	See the discussion in below section 2.3.

	R2-2207402
	1st change: on SCG deactivation
	The proposal is revision of R2-2204913, which was treated at RAN2#118-e meeting. (no clear agreement to exclude SCG deactivation by eIAB, but common view is not pursuing the CR)
R2-2206530 Report of [AT118-e][066][eIAB] BAP       Huawei, HiSilicon
P1, P2, P3 P4 are agreed
Summary: There is majority to not confirm the support of SCG deactivation by R17 IAB. Rapporteur propose the conclusion as “No consensus”.
Not pursued.

	
	2nd change on F1AP IE
	To be merged to Rapp CR and further reviewed in later phase.



Q1: Do you agree with the rapporteur’s suggestions, and provide detailed comments otherwise. (You can skip the changes if you agree with rapporteur’s suggestion)
	Companies
	Tdoc/changes
	Comments

	LGE
	R2-2207402
	This is related to Q2 in section 2.3. We have another proposal. Please see our answer for Q2 below. 

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




2.2 Inter-donor-DU re-routing for non-boundary node in R2-2207781
Following is proposed in R2-2207781
	-	else if, for the transmitting part of IAB-MT, at least one egress link is available, and if Re-routing Disable Indicator IE is not configured by F1AP:
-	if this egress link does not belongs to non-F1-terminating donor topology, and there is an entry in the BH Routing Configuration not configured with Non-F1-terminating IAB-donor Topology Indicator IE whose Next Hop BAP Address corresponds to this egress link, or
-	if this egress link belongs to non-F1-terminating donor topology, and there is an entry in the BH Routing Configuration configured with Non-F1-terminating IAB-donor Topology Indicator IE whose Next Hop BAP Address corresponds to this egress link:
-	select the egress link;
-	rewrite the BAP header of this BAP Data PDU, where the DESTINATION field is set to the leftmost 10 bits of BAP Routing ID of the entry in the BH Routing Configuration (i.e. BAP address), and the PATH field is set to the rightmost 10 bits of BAP Routing ID of the entry (i.e. BAP path identity).


 
Since the “F1-terminating donor topology” definition only applies to boundary node, i.e. “refers to the IAB-donor that terminates F1 for the boundary IAB-node, as defined in TS 38.401”. The conditions for inter-donor-DU re-routing with header rewriting cannot cover the descendant node (non-boundary node) case well. Namely that, technically, the condition “if this egress link belongs to F1-terminating donor topology” is not met for the descendant node. 
Q2: Do you think the proposed 3rd change in R2-2207781 is needed?
	Companies
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	See comment
	« if this egress link does not belongs to non-F1-terminating donor topology » is completely equivalent to original wording, « if this egress link belongs to F1-terminating donor topology », unless we assume that non-F1-terminating donor topology also applies to descendent nodes, and that F1-terminating donor topology only applies to boundary node. Which we believe is the understanding/intention behind this proposed change.
We would first like to confirm that there really is an issue here, and that it is not simpler to extend F1-terminating donor topology to descendent nodes as well, rather than introduce this change.

	LGE
	See comments
	We understand the issue, but are not sure this change is the best way to correct because the current change, i.e., “does not belongs to non-F1-terminating donor topology”, seems to lose information about exact condition for re-routing with header rewriting.
Another way is to add the exact missing case like below. If there is better wording to express this case, we can also accept that wording.
“if this egress link belongs to F1-terminating donor topology or the topology of the IAB-donor that provides the F1 configuration of this node, and~”

	QC
	See comment
	The IAB topology is defined in 38300 as:
IAB topology: The unison of all IAB-nodes and IAB-donor-DUs that are interconnected via BH links and terminate F1 and/or RRC at the same IAB-donor-CU.
For inter-donor redundancy, the DNs would obviously belong to the F1-terminating topology. In this case, the original BAP text is fine.
For partial migration and RLF recovery, the IAB topology definition is a little murky since it does not clearly specify if the DN’s belong to the F1- or the non-F1-terminating IAB-donor’s topology.
To be consistent with inter-donor redundancy, the DN should always belong to the F1 terminating topology. This implies that we should change the definition of IAB topology.
We propose:
 Proposal: Change definition of IAB topology to: The unison of all IAB-nodes and IAB-donor-DUs that are interconnected via BH links and terminate F1 and/or RRC at the same IAB-donor-CU.


	Kyocera
	Yes, but…
	We agree the 3rd change in principle, but we’re wondering if it’s better to state the “boundary IAB-node” explicitly in terms of readability, e.g., “else if, for the transmitting part of IAB-MT at boundary IAB-node”. 




2.3 Type2 RLF indication in R2-2207189
Following is proposed in R2-2207189
	When BH RLF(s) occur at the IAB-MT on all the link(s) providing F1 interface over BAP, or when BH RLF occurs at the IAB-MT on MCG and fast MCG link recovery is not configured, for each egress link associated with the IAB-DU, the transmitting part of the collocated BAP entity at the IAB-DU may:
-	construct a BAP Control PDU for BH RLF detection indication in accordance with clause 6.2.3.4;



Rapporteur’s view: The issue (to clarify the details of type2 indication trigger) was discussed before by RAN2 and the conclusion was no BAP details to capture. See RAN2#117 agreement (R2-2203934):
“As in R16, the trigger conditions (not the propagation) for type 2/3 will be captured in BAP spec. rather than in RRC spec., with just some general descriptions.”

Q2: Do you confirm the rapporteur’s view to not re-discuss this issue, i.e. the 1st change in R2-2207189 is not pursued?
	Companies
	Yes/No
	Comments

	Samsung
	Yes
	Also ok to go with majority, if there is a strong feeling both conditions need to be captured. We have some understanding for suggesting to capture it, since BAP spec is the only place for this, but also fully understand rapporteur’s intention not to reopen discussions.

	
	
	

	LGE
	See comment
	We understand the intention and motivation of the CR. Currently triggering condition of BH RLF indication is not accurately specified; RRC does not specify anything about BH RLF indication, and BAP only states partial conditions, which seems to lead to this CR (and also the CR in R2-2207402). So, it would be good to make our specs more clear and accurate on this aspect by having necessary changes. 
To elaborate further, note that RAN2#116 made the following agreements. 
 Type 2 indication by dual-connected node is triggered when the node initiates RRC re-establishment resulting from BH RLF on both CGs or BH RLF on MCG with no fast MCG recovery.
The agreement specifies initiation of re-establishment as a triggering condition of type-2 indication but it states two causes of re-establishment as well. It is not crystal clear how to interpret the two explicit causes
· A) whether the agreement should be interpreted restrictively (i.e., type-2 is triggered by re-establishment only resulting from BH RLF on both CG or MCG failure with no fast MCG recovery (no T316 configured) or 
· B) whether initiation of re-establishment should trigger type-2 regardless of the cause of the re-establishment (i.e., type-2 can be also triggered by re-establishment resulting from what is specified in 
We are very inclined to B, because i) the RAN2#116 agreement is already in line with this interpretation, and ii) we see no technical reason to exclude other re-establishment causes than the two causes as triggering conditions of type-2 indication. 
Based on the discussion, we propose to add “initiation of RRC re-establishment” as a generic triggering condition of type-2 indication.

	Qualcomm
	Change should be captured in BAP
	There seem to be conflicting issues:
1. Is RRC Reestablishment resulting from BH RLF on MCG with no fast MCG recovery a reason to send type-2 indication?
2. BAP should only capture general descriptions, but the details are not captured in RRC either. So where to capture such details?
On 1: Yes, our agreement states that RRC Reestablishment resulting from BH RLF on MCG with no fast MCG recovery is a reason to send type-2 indication. This means it needs to be captured somewhere.
On 2: We believe they should be captured in BAP. The term “general description” is certainly “general” in itself and allows freedom of interpretation. The change can therefore be captured in BPA. 

For that reason, we support the change proposed by R2-2207189.

	Kyocera
	Yes
	We agree with the rapporteur’s view. Additionally, we think the current Stage-2 text covered the concerned condition, i.e., “The collocated IAB-MT is dual-connected, detects BH RLF on a BH link, and cannot perform UL re-routing for any traffic.”




Conclusion and proposals
Based on the above summary, following proposals are given
TBD
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