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1. Overall Description:
[bookmark: _GoBack]RAN2 discussed the field description of addtionalPCI in TCI-state and cell in QCL-Info. 
The current definition of TCI-state in the RRC specification is so that for each TCI-state, single additionalPCI  and two qcl-Types (i.e., qcl-Type1 and qcl-Type2) may be configured. For a qcl-Type, parameters such as cell, referenceSignal, etc., are configured. 	Comment by EZ-CATT: Better explain a bit the current structure. 

The current field descriptions states:

additionalPCI
Indicates that this TCI state refers to an additional PCI different from serving cell PCI, as configured in ServingCellConfig.

cell	Comment by EZ-CATT: Add this for info as well. 
The UE's serving cell in which the referenceSignal is configured. If the field is absent, it applies to the serving cell in which the TCI-State is configured. The RS can be located on a serving cell other than the serving cell in which the TCI-State is configured only if the qcl-Type is configured as typeC or typeD. See TS 38.214 [19] clause 5.1.5.
However, the IE TCI-State includes both qcl-Type1 and qcl-Type2 which then again may include a field “cell” to indicate in which serving cell the QCL reference signals are configured in.

Question 1

RAN2 would like to ask RAN1 
a) whether current field description of additionalPCI  is correct or whether the additional PCI should refer to the “cell” configured in the QCL-info. 
b) RAN2 assumes additionalPCI is per TCI-state, i.e., there is no such case where qcl-Type1 and qcl-Type2 for the same TCI-state associate with different additionalPCI values. Please confirm whether this is also RAN1’s understanding. 	Comment by EZ-CATT: This is how it is now and we can just confirm with R1. And question c is related to this one. 
c) If the latter, if b) is confirmed, would there be need to state that “cell” cannot be two different values for qcl-Type1 and qcl-Type2 if additionalPCI refers to both of these?

Second part of the question is whether the field description of cell need to be updated or not.


RAN2 also discussed the same matter for the IE TCI-UL-State with respect to the need to update field descriptions of  additionalPCI or the servingCellId or ul-powerControl

Question 2
RAN2 would like to ask RAN1 whether current field description of additionalPCI  in IE TCI-UL-State is correct or whether update is needed for that or for the field description of servingCellId and ul-powerControl in the same IE	Comment by OPPO(Zhongda): Regardless whether field description of servignCellId will be updated, it is clear that reference signal of UL-TCI-State could be different serving cell where TCI-UL-State is configured. So RAN2 need clarify following question:
Is it correct that additionalPCI is associated with serving cell indicated by servingCellId?
RAN2 then need updated field description based on RAN1's answer. 	Comment by OPPO(Zhongda): We need make it clear about issue. The question could be:
Whether the restriction i.e. "The RS can be located on a serving cell other than the serving cell in which the TCI-State is configured only if the qcl-Type is configured as typeC or typeD. See TS 38.214 [19] clause 5.1.5." in the field description of servingCellId is applicable or not?	Comment by OPPO(Zhongda): This part can be combined with next issue and hence can be deleted here


Pending part on offline discussion:

RAN2 also discussed about the configuration flexibility of the UL powercontrol.
In Rel-17 unified TCI framework, TCI-State (joint type) and TCI-UL-State-r17 (UL-only type) can be optionally configured with a set of power control parameters (ul-powerControl-r17). According to TS 38.331 V17.1.0, there are two possible configuration cases: a) ul-powerControl-r17 is present in BWP-UplinkDedicated and it is absent in all joint TCI states and UL TCI states, b) ul-powerControl-r17 is absent in BWP-UplinkDedicated and it is present in all joint TCI states and UL TCI states.
However, RAN1’s agreements do not exclude the case that ul-powerControl-r17 is present in some TCI states and is absent in other TCI states (case c)). In case c), ul-powerControl-r17 can be configured in both BWP-UplinkDedicated and joint TCI-State/ and TCI-UL-State-r17. When the indicated (currently used) TCI state is not configured with ul-powerControl-r17, the UE uses ul-powerControl-r17 in BWP-UplinkDedicated.
Question 3
RAN2 would like to ask RAN1 whether current specification is sufficient for UL powercontrol or whether further flexibility can be allowed

2. Actions:
To RAN1 group:
ACTION: 	RAN2 respectfully asks RAN1 to provide responses to above questions.

3. Date of Next TSG-RAN WG2 Meetings:
TSG-RAN WG2 Meeting #119-e 	October 2022    Electronic
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