[bookmark: _Ref452454252]3GPP TSG-RAN WG2 #117-e                                                                                  R2-220xxxx
E-Meeting, 21th Feb -3rd March, 2022

Agenda Item:	 8.24.1
Source: 	 CATT
[bookmark: OLE_LINK7]Title:		 Report of [AT117-e][055][NR17] PUCCH SCell Activation Invalid TA (CATT)
Document for:	 Discussion and decision
1 Introduction
This is report of the following e-mail discussion:

[AT117-e][055][NR17] PUCCH SCell Activation Invalid TA (CATT)
	Scope: Delay start of this discussion until R1 has replied to the LS in R2-2200133/R4-2120420, and take the R1 reply into account. Treat R2-2202149, R2-2203016, R2-2203017
	Intended outcome: Report, Approved LS out (if need for TS change is identified, outcome should also include CRs). 
	Deadline: EOM 
The offline will have 2 parts: Firstly companies should achieve convergence on all the technical issues, and then we will prepare a draft reply LS based on the conclusion.
· First phase deadline for companies feedback on discussion: 14:00 UTC ,Tuesday March 01
· Second phase deadline for companies feedback on LS: 14:00 UTC, Wednesday March 02
Since the issues in RAN4 LS in are more related to RAN1, in this paper, we will discuss the issues based on the reply LS from RAN1 and contributions in RAN2.
2 Contact Points
Respondents to the email discussion are kindly asked to fill in the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	CATT
	Jie Shi
	shijie@catt.cn

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



2 Discussion
In [1], RAN4 sends one LS to ask RAN2 and RAN1 opinion on the issue of interruption for PUCCH SCell activation in invalid TA case. In this paper, based on RAN1 reply LS and the other contributions [1]-[3] in RAN2, we give a discussion from the RAN2 perspective and provide a draft reply for LS reply approval.
Issue#1: On the UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group
In [1], RAN4 ask RAN1 and RAN2 the question of whether UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 can be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells. 

	RAN4 LS in
· Q1: Can UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells? 
· If YES, RAN4 would like to respectfully ask RAN2 to clarify that diffNumerologyAcrossPUCCH-Group applies to PRACH in the corresponding “Definitions for parameters” in TS 38.306.
· If NO, are there any other existing capabilities that can serve this purpose? If so, RAN4 would like RAN1 to indicate the capabilities.


Based on the description in 38.306 as below, RAN1 reply LS [4] has already discussed and given the answer to the Q1, and [2] also gives the same analysis on this capability. The analysis is, based on the definition in 38.306, the diffNumerologyAcrossPUCCH-Group is only related to data/control (data refers to PUSCH and control refers to PUCCH), but not to PRACH transmission according to the capability description in 38.306. Thus, the answer to the Q1 is NO.
	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	diffNumerologyAcrossPUCCH-Group-CarrierTypes-r16
Indicates whether different numerology across two NR PUCCH groups for data and control channel at a given time in NR CA for UE supporting two PUCCH groups with 3 or more bands with at least two carrier types. UE indicating support of this feature shall indicate support of twoPUCCH-Grp-ConfigurationsList-r16.
	BC
	No
	N/A
	N/A


Question 1: Do companies agree to the answer to Q1 is NO, i.e., UE capability diffNumerologyAcrossPUCCH-Group defined in TS 38.306 can not be used to allow indication of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells” ? 
	Company
	Yes / No
	Comments

	CATT
	Yes
	We confirm the answer is right based on the definition in 38.306, and have the same understanding as RAN1.

	
	
	



Issue#2: On the UE capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
If the answer to Q1 is NO, RAN4 asked RAN1 whether the other capability could be used for the purpose of UE support of parallel transmission of PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals with different SCS on other activated serving cells. Both RAN1 LS reply [4] and [2] mention that, for inter-band CA, the UE capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH is indicated to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells regardless of whether the SCS of PRACH and SCS of SRS/PUCCH/PUSCH is the same or different.

	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH
Indicates whether the UE supports parallel transmission of PRACH and SRS/PUCCH/PUSCH across CCs in an inter-band CA band combination.
	BC
	No
	N/A
	N/A



Question 2: Do companies agree to the understanding of UE capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH, i.e., for inter-band CA, the capability parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH is used to indicate that UE is able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells regardless of whether the SCS of PRACH and SCS of SRS/PUCCH/PUSCH is the same or different?
	Company
	Yes / No
	Comments

	CATT
	Yes
	We confirm the answer is right based on the definition in 38.306, and have the same understanding as RAN1.

	
	
	



Issue#3 On UE behavior when a target PUCCH SCell PRACH has a different SCS from SpCell/SCell physical channels/signals
	RAN4 LS in
· Q2: If the answer in Q1 is NO, and there is no capabilities that can serve the purpose, what would be the expected UE behavior when a target PUCCH SCell PRACH has a different SCS from SpCell/SCell physical channels/signals according to RAN1/2 spec? e.g. Shall UE be able to simultaneously transmit PRACH on PUCCH SCell and physical channels/signals on other activated serving cells irrespective of SCS configurations?



RAN4 also gives above Q2 to RAN1 and RAN2. In [4] and [2], the UE behavior for intra-band CA scenario has also been discussed based on below description in TS 38.214.

	For single cell operation or for operation with carrier aggregation in a same frequency band, a UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when a gap between the first or last symbol of a PRACH transmission in a first slot is separated by less than  symbols from the last or first symbol, respectively, of a PUSCH/PUCCH/SRS transmission in a second slot where  for  or 1,  for  or , and  is the SCS configuration for the active UL BWP. For a PUSCH transmission with repetition Type B, this applies to each actual repetition for PUSCH transmission [6, TS 38.214].



Based on above description in 38.214, RAN1 has already given below answer A2 to Q2. Rapporteur think, from the view of RAN2, since the related answer for intra-band CA is based on the spec in RAN1 scope, RAN2 may just need to confirm whether we have different view to RAN1 answer for intra-band CA in below bold black part.

	RAN1 reply LS
· A2:
· For inter-band CA capability of simultaneous PRACH transmission on PUCCH SCell and SRS/PUCCH/PUSCH transmission on other activated serving cells, it is provided by parallelTxPRACH-SRS-PUCCH-PUSCH as from 38.306, regardless of the SCS combination. For intra-band CA, according to 38.213 8.1, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when the gap between PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is less than N symbols; hence, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS simultaneously for intra-band CA. Besides, it seems RAN4’s question is the case where the UE transmits PRACH on PUCCH SCell in the secondary PUCCH group and PUCCH/PUSCH/SRS on a UL cell in the primary PUCCH group; then to RAN1’s understanding this must be inter-band simultaneous transmissions.



Question 3: Do companies agree the UE behaviour for intra-band CA, i.e., “For intra-band CA, according to 38.213 8.1, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS in a same slot or when the gap between PRACH transmission and PUSCH/PUCCH/SRS transmission is less than N symbols; hence, UE does not transmit PRACH and PUSCH/PUCCH/SRS simultaneously for intra-band CA.”? 
	Company
	Yes / No
	Comments

	CATT
	Yes
	We think this is in RAN1 scope, and just follow the answer from RAN1. 

	
	
	



Rapporteur notice that in RAN1 reply LS, it also mentioned that “Besides, it seems RAN4’s question is the case where the UE transmits PRACH on PUCCH SCell in the secondary PUCCH group and PUCCH/PUSCH/SRS on a UL cell in the primary PUCCH group; then to RAN1’s understanding this must be inter-band simultaneous transmissions.”, the further issue is whether RAN2 needs to include this understanding in RAN2 reply LS.

Question 4: Do companies agree to include the RAN2 reply LS with the description that UE transmission for PRACH on PUCCH SCell in the secondary PUCCH group and PUCCH/PUSCH/SRS on a UL cell in the primary PUCCH group must be in inter-band simultaneous transmissions? 
	Company
	Yes / No
	Comments

	CATT
	[bookmark: _GoBack]No
	We think this is RAN1 understanding to RAN4 LS and not related to RAN4 question, may be also not in RAN2 expertise, so it is not necessary to include it in RAN2 LS. But we could follow majority view.

	
	
	




Issue#4 Others
For any other issues not covered above, please feel free to indicate them into the following table.
	Company
	Discussion points
	Comments

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3 Conclusions	
Based on the discussion in section 2, we propose the following: 
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