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[bookmark: _Ref488331639]Introduction
[bookmark: _Ref178064866]This is to discuss the issue of discardOnPDCP.
Discussion
In PDCP spec, there is the following operation
5.3	SDU discard
When the discardTimer expires for a PDCP SDU, or the successful delivery of a PDCP SDU is confirmed by PDCP status report, the transmitting PDCP entity shall discard the PDCP SDU along with the corresponding PDCP Data PDU. If the corresponding PDCP Data PDU has already been submitted to lower layers, the discard is indicated to lower layers.
For SRBs, when upper layers request a PDCP SDU discard, the PDCP entity shall discard all stored PDCP SDUs and PDCP PDUs.
This operation comes from the discussion in R2-1712325, and the following agreement from R2#100
Agreements
1	For handling 2 (i.e. no PDCP re-establishment) of SRBs, PDCP should discard all stored SDUs and PDUs.
Based on the description in R2-1712325, it seems the discard operation is at least for Tx buffer of UE side
However, different from UM DRBs, when PSCell changes, those PDCP SDUs/PDUs stored in the PDCP entity are actually RRC or NAS signalling originated from the source PSCell. Those obsolete RRC/NAS messages may cause problems if the UE transmits them to the target PSCell as these messages may be cell specific. Therefore, PDCP should discard those PDCP SDUs/PDUs in this case to avoid any unnecessary confusion to the network. 
While it is not clear whether the discard operation is to be applicable at Rx buffer of UE side.
If it is applicable to Rx buffer of UE side:
Interpretation-1: There are no stored PDUs at Rx buffer of UE side at the time of receiving discardOnPDCP.
Interpretation-2: There might be stored PDUs at Rx buffer of UE side at the time of receiving discardOnPDCP.
If we go for interpretation-1, there is no problem, yet it means no need to do the discarding operation, since no stored PDU anyway.
If we go for interpretation-2, there is a problem that in case RX_DELIV != RX_NEXT since on the one hand, the reordering timer length for SRB is INF
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On the other hand, when RX_DELIV != RX_NEXT, the current PDCP spec relies on reordering timer expiry to move forward
5.2.2.2	Actions when a t-Reordering expires
When t-Reordering expires, the receiving PDCP entity shall:
-	deliver to upper layers in ascending order of the associated COUNT value after performing header decompression, if not decompressed before:
-	all stored PDCP SDU(s) with associated COUNT value(s) < RX_REORD;
-	all stored PDCP SDU(s) with consecutively associated COUNT value(s) starting from RX_REORD;
-	update RX_DELIV to the COUNT value of the first PDCP SDU which has not been delivered to upper layers, with COUNT value >= RX_REORD;
I.e., if RX_DELIV != RX_NEXT happens, and if the PDUs are discarded, there is no way for Rx window at UE side to move forward, i.e., will get stuck.
R2 need to clarify this issue.
Proposal 1 [bookmark: _Toc94511496][bookmark: _GoBack]R2 clarify whether UE has to discard PDUs in the Rx buffer when receiving discardOnPDCP. And if so, how to handle the issue of RX_DELIV != RX_NEXT.

Conclusion
We have the following proposals:
Proposal 1	R2 clarify whether UE has to discard PDUs in the Rx buffer when receiving discardOnPDCP. And if so, how to handle the issue of RX_DELIV != RX_NEXT.
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