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1. Introduction
This document is the summary of the offline email discussion “[AT114-e][303][NBIOT/eMTC R16] PUR Corrections”, as indicated below:

·  [AT114-e][303][NBIOT/eMTC R16] PUR Corrections (ZTE)
Scope: Discussion of CRs in R2-2106214 and R2-2106277. Poll for support and initial comments to CRs.

Intended outcome: Report in R2-2106604

            Deadline: Monday May 24 1200 UTC
2. Contact information
Please provide your contact information when responding:

	Company
	Contact Name
	Email

	ZTE
	Ting Lu
	lu.ting@zte.com.cn

	vivo
	Yitao Mo (Stephen)
	yitao.mo@vivo.com

	Qualcomm
	Umesh Phuyal
	uphuyal at qti.qualcomm.com


3. Discussion

This offline is to check whether the intention of the following CRs is agreeable and whether there are comments on the actual proposed changes.
[1] R2-2106214
Add ack-NACK-NumRepetitions for PUR-Config-NB
ZTE Corporation, Sanechips
CR
Rel-16
36.331
16.4.0
4679
-
F
NB_IOTenh3-Core
Q1: Do you agree with the intent of the change in [1]?
	Company
	Yes/no
	Detailed comments

	ZTE
	Yes
	No comments.

	vivo
	Yes with comments
	We generally agree with the intention. It seems we need to figure out the raised issue.  But we think this issue shall be handled in RAN1 at first since the repetition transmission of NPUSCH carrying ACK/NACK is out of RAN2 scope. Thus, we may better wait for RAN1 input for now.

	MediaTek
	No
	If ack-NACK-NumRepetitions is not configured in NPUSCH-ConfigDedicated-NB-r13, the value used for reception of Msg4 is used. As for the PUR configuration, the Tdoc explains why the value used for reception of MSG4 can not be used, that is “ack-NACK-NumRepetitions-Msg4 is configured per CEL. UE cannot determine which CEL’s value can be used for PUR procedure.” However, as the timing of PUR configuration would not be much later than the connection establishment, can UE assume the same CE level is used for PUR configuration? 

	Qualcomm
	Yes. See comments
	While the ACK/NACK repetition value used for Release message could work, it should be ok to add the field for the case when eNB wants to provide a different repetiton level for PUR, e.g. be conservative and provide higher repetition for PUR. That possiblity is missing today.

However, name of the field should be updated to include “pur-” (consistent with other field names e.g. pur-NumOccasions). And to avoid overhead if so chosen by network, UE should use the value used for Release message where the PUR config is provided. So, the following changes (yellow highlighted) are needed to the proposed field description.
pur-ACK-NACK-NumRepetitions

Number of repetitions for the ACK NACK resource unit carrying HARQ response to NPDSCH for PUR, see TS 36.213 [23], clause 16.4.2. If this field is absent and no value was configured, the value of repetitions for the ACK NACK response to NPDSCH containing this RRCConnectionRelease-NB applies.
Another minor comment: comma after “OPTIONAL,” should be removed.

	Huawei, HiSilicon
	Yes wit comments. 
	We think that the value used for RRCConnectionRelease message (similar to the TA) works and was the intention. But we are also fine with introducing signalling for the value as this is possible in eMTC. Now, PUR physical layer parameters have been defined by RAN1 and we should check whether there is any impact on their specification.

The cover page (reason for change and consequences if not approved) should be rewritten as we don’t think the description is correct (e.g. we . If it is not changed, then the CR is NBC functioanly and this should be indiacted on the cover page.
We agree with the comments from Qualcomm that the prefx pur- needs to be added to the field name and that the signalling should not be made mandatory.

ASN.1 will not compile as pointed out by Qualcomm. Companies are supposed to compile  their CR before submission. 

	ZTE2
	
	· Response to MTK: 

As we cannot know how long a connection would maintain, we cannot assume the timing of PUR configuration (e.g., the connection release) would not be much later than the connection establishment. Also UE cannot assume the same CE level is used for PUR configuration.

· Response to vivo/HW:

We have checked with RAN1 before submitting the CR. We understand in RAN1 there is a common description for reporting ACK/NACK (as following cited text) which can cover the PUR ACK/NACK transmission:

TS 36.213 v16.5.0
16.4.2
UE procedure for reporting ACK/NACK

The UE shall upon detection of a NPDSCH transmission ending in NB-IoT subframe n intended for the UE and for which an ACK/NACK shall be provided, start, after the end of 
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 NB-IoT UL subframes following the end of n+12 subframe for TDD,

transmission of the NPUSCH carrying ACK/NACK response, and SR (if any) if the serving cell is FDD and the UE is configured with higher layer parameter sr-with-HARQ-ACK-Config, using NPUSCH format 2 in N consecutive NB-IoT UL slots, where
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is given by the higher layer parameter ack-NACK-NumRepetitions-Msg4 configured for the associated NPRACH resource for Msg4 NPDSCH transmission, and higher layer parameter ack-NACK-NumRepetitions otherwise, 

-
the value of 
[image: image5.wmf]slots

UL

N

 is the number of slots of the resource unit (defined in clause 10.1.2.3 of [3]), and
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This is also response to one of QC’s comment. Previously we have considered the naming like pur-ACK-NACK-NumRepetitions but later decide to use the current naming, e.g., the one same as the legacy IE name (since RAN1 spec explicitly quotes the name of high layer parameter). We hope it can be helpful to avoid any change in RAN1.
· Response to QC/HW:

Previously we just assume anyway the network would configure this parameter at least once in PUR configuration. Technically we are fine with QC’s suggestion (HW also agree), e.g., the value used for RRCConnectionRelease message could work when this field is absent from PUR configruraton. But with reference to the above RAN1 specification, we a bit worry about this may be not exactly aligned with RAN1 description. Can we consider another wording like this:

PUR-Config-NB field descriptions
ack-NACK-NumRepetitions

Number of repetitions for the ACK NACK resource unit carrying HARQ response to NPDSCH, see TS 36.213 [23], clause 16.4.2. If this field is absent and no value was configured via pur-Config, the latest used ack-NACK-NumRepetitions value is used.
Moreover, thanks a lot for spotting the ASN.1 error.


Conclusion: 

Proposal:

[2] R2-2106277
MAC clarifications for PUR
ZTE Corporation, Sanechips, MediaTek Inc. 
CR
Rel-16
36.321
16.4.0
1524
-
F
LTE_eMTC5-Core, NB_IOTenh3-Core

Q2a: Do you agree with the intent of the first change in [2], e.g., if contention resolution in RA procedure fails, the NTA updated upon reception of RAR carrying a TAC would be incorrect for later PUR?
	Company
	Yes/no
	Detailed comments

	ZTE
	Yes
	Here are some additional thinking when drafting the CR:

· Setting the stored temporary NTA to NTA (e.g., restoring the previous NTA) only occurs at Random Access procedure unsuccessfully completed, no need at each time Contention Resolution not successful.
· Based on above point, the temporary NTA value is only stored once when the RAR is received for the first access attempt, not upon RAR for each access attempt.

	vivo
	Yes
	For simplicity, we agree that the TAC received in RAR can be used for Msg3 transmission. Then if contention resolution is not successful, the original NTA (i.e. the restored temp NTA mentioned in the CR) for PUR transmission should be re-used. 

	MediaTek
	Yes
	The TAC in RAR should update the TA for PUR, and it should be done after successful contention resolution.

	Qualcomm
	Intent ok, see comments
	We agree with the issue that if TA is updated but RA ultimately fails, then the UE may erronously update TA that is not intended for it.

So, we assume the intent is that NTA should be preserved and in case of unsuccessful RA, PUR TAT should not restart
, upper layer should not be indicated and NTA should be restored. If this is the intent, we agree.

However, the changes in CR have several issues.

1. According to the CR, when TA MAC CE is received, TA command would have already been applied according to existing text, before reaching the new text. At this point, there is no “temporary NTA” to be stored anymore.

2. The existing text already “start or restart” 
the PUR TAT whenever TA MAC CE is recevied. The new text repeats it for sucessful RA (resets timer value), but does not prevent it for failed RA.

3. “indicate to upper layers” happens whenever TA MAC CE is received due to existing text. The new text repeats it for sucessful RA, but does not prevent it for failed RA. This indication is used by RRC for (N)RSRP based validation (to update the reference (N)RSRP).

4. There is potential confusion
 on “temporary NTA” and “NTA has been stored or maintained”. For a new reader, would having a temporary NTA stored (according to new text) also mean NTA has been stored or maintained (satisfying existing text)? 
5. The behaviour that needs correction is upon unsuccessful completion of RA procedure what to do with MAC CE “already” received in RAR earlier, however the proposed text is adding behaviour for each RAR reception. In current MAC specification, there seems to be no case where a RA is considered unsuccessful at the time of RAR reception
. The “unsuccessfully completed” RA in 5.1.4 RAR reception is for the case where the UE actually doesn’t get RAR intended for it (specifically “the Random Access Response reception is considered not successful”). The other case of “unsuccesfully completed” RA is in 5.1.5 contention resolution phase, i.e., RAR is not actually received at that time (but received earlier). So, strictkly speaking, some text added in the CR cannot be  applicable at any time.
So, further discussion is needed how to clearly catpure the exact text. First, RAN2 should agree to the intent as explained above.

	Huawei, HiSilicon
	maybe
	Like usual, we are confused with the question about the first change and second change, as there is only one change in 5.4.7.2

We agree with the intent that upon a successful RA procedure, the PUR TA should be updated and pur-TimeAlignmentTimer restarted.

Now pur-TimeAlignmentTimer granularity is in number of periodicity of PUR, i.e. very coarse, and the timer duration very long. It should be enough to update the TA value with the current TA value and restart the timer upon successful RA completion.

	ZTE2
	
	· Response to HW: 

In this questionnaire, the first/second/third change corresponds to the changes listed in the "Summary of change" in the cover page of CR R2-2106277. Yes, as the first/second actural changes are merged in only one section 5.4.7.2. we agree such saying is a bit confused. The intention is just to efficiently collect companies’s view for each issue and related change as we assume it may be possible companies agree with first change for NTA but disagree with the cahnge for PUR TAT, or wise versa. 

· Response to QC: 

See above response comments for the issues mentioned by QC. 


Conclusion: 

Proposal:

Q2b: Do you agree with the intent of the second change in [2], e.g., UE starts the timeAlignmentTimer but not restarts pur-TimeAlignmentTimer when receiving RAR carrying a TAC?
	Company
	Yes/no
	Detailed comments

	ZTE
	Yes
	Here are some additional thinking when drafting the CR:

· In order to keep alignment between timeAlignmentTimer and pur-TimeAlignmentTimer, the pur-TimeAlignmentTimer is implicitly restarted by setting the elapsed value (e.g., from reception of RAR to Random Access procedure successfully completed) of timeAlignmentTimer to it.

	vivo
	Yes with comments
	We agree with the raised issue and think a solution is needed. Regarding the proposed solution in the CR, we can fully understand that it allows the PUR-TAT to be operated in a perfectly precise state. However, from the UE implementation of view, we are not sure how to realize the operation that setting the value of TimeAlignmentTimer to pur-TimeAlignmentTimer (i.e. it might be difficult to reset the remaining running time of a timer when it is running). For simplicity, we think the UE can restart the PUR-TAT upon successful contention resolution. 

	MediaTek
	Yes
	Restarting PUR-TA timer would be more clear. 

	Qualcomm
	See comments in previous question
	Intent to not (re)start PUR TAT when the contention resolution cannot be successful makes sense. In case of RACH contention between say UE1 and UE2, the network may detect UE2 and provide the RAR with new TA, but UE1 with PUR may wrongly apply the TA and reset the PUR TAT. Therefore, it makes sense to (re)start PUR TAT (as well as indicate to upper layer that new TA is applied) only after successful contention resolution.

	Huwei, HiSilicon
	see answer to Q2a
	

	ZTE2
	
	We respect and thank for clarification from all the UE/chipset vendors. So we are fine with directly restart PUR-TA timer, instead of implicitly restart PUR-TA timer by setting the elapsed value of timeAlignmentTimer to PUR-TA timer.


Conclusion: 

Proposal:

Q2c: Do you agree with the intent of the third change in [2], e.g., the HARQ process ID for the only HARQ process in PUR is unclear?
	Company
	Yes/no
	Detailed comments

	ZTE
	Yes
	No comments.

	vivo
	Yes
	This clarification is useful.

	MediaTek
	Yes
	

	Qualcomm
	Yes
	Ok with the change.


Conclusion: 

Proposal:

4. Conclusion
TBD
�[ZTE-view-1]: We want to clarify that, per our understanding, in current spec, no matter successful RA or unsuccessful RA, the PUR TAT is not (re)started.


�[ZTE-view-2]: As mentioned in [ZTE-view-1], we also disagree with this understanding. We think the existing condition for “start or restart” the PUR TAT cannot cover the reception of RAR case as there is no TA MAC CE in RAR and it’s only Timing Advance Command field in RAR. So we think there is no issue for PUR TAT in case of unsuccessful RA (PUR TAT keeps running). What needs to be changed is that PUR TAT should be (re)started upon successful RA. This clarification also applies to QC’s issue3.


�[ZTE-view-3]: We think here NTA in the text “a NTA has been stored or maintained with the indicated TAG” is generally to be understood as a formal NTA. Then we hope to store a “temporary NTA”might not cause confusion. 


But we are fine to consider some other better naming than “temporary NTA”, how about “fallback NTA”?.


��[ZTE-view-4]: We can understand why QC raise this issue and above issue 1. Previously, we have also considered to scatter the changes into related sections, e.g., “5.1.4 Random Access Response reception”, “5.1.5 Contention Resolution” and “5.2 Maintenance of Uplink Time Alignment”. But later with reference to “5.2 Maintenance of Uplink Time Alignment” and also as we assume 5.4.7.2 is a general section which can cover all the related issues for PUR TA maintainance, we think it may be also ok to merge all the changes in this section. 





So we just extract some conditions (the following highlight yellow texts) from section 5.1.4, 5.1.5 and 5.2 and put them in section 5.4.7.2. And we further list the suggested (additional) UE process under the corresponding conditions:


[Con-1]when a Timing Advance Command is received in a Random Access Response message (extracted from section 5.2) and if a pur-TimeAlignmentTimer is running:


- if no temporary NTA is stored, store the NTA as temporary NTA before applying the Timing Advance Command;


  - [Con-2]upon considering the Random Access procedure successfully completed(extracted from section 5.1.4/5.1.5):


    ……


  - [Con-2]upon considering the Random Access procedure unsuccessfully completed(extracted from section 5.1.4/5.1.5):


  ……..


We don’t assume there is strict step/time sequance for these conditions. We just assume when the condition occurs, the UE should apply the required processes in both section 5.2/5.1.4/5.1.5 and in this section 5.4.7.2.





With such consideration, we assume UE still can exactly know when to store the NTA , e.g., before applying the Timing Advance Command.





But taking into account QC’s comment, if we still use this change way, maybe we can increase [Con-2] and [Con-3] by one level and make them the same level as [Con-1] to try to avoid any confusion. See the revised version.
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