3GPP TSG-RAN WG2 Meeting #113 Electronic	R2-210xxxx
Elbonia, 25 January – 05 February 2021	


Agenda item:	6.1.2
Source:	Nokia
Title:	Summary of [AT113-e][113][RACS] Corrections (Nokia)
WID/SID:	RACS-RAN-Core (Rel-16)
Document for:	Discussion and Decision
1	Introduction
This document is the report of the following email discussion:
[AT113-e][113][RACS] Corrections (Nokia)
Scope: Discuss a revision of CRs in R2-2101029, R2-2101030 and R2-2101031
Intended outcome: rapporteur's summary in R2-2102032 and corresponding CRs (if agreeable) 
Deadline (for companies' feedback): Tuesday 2021-02-02 17:00 UTC
Deadline (for summary and CRs): Tuesday 2021-02-02 23:00 UTC
CRs (if any) listed as "can be agreed as is" in R2-2102032 and not challenged until Wednesday 2021-02-03 11:00 UTC will be declared as agreed by the session chair. For the other ones, the discussion will continue online.
Status: Ongoing
2	Discussion
Topic 1: Manufacturer based UE capability ID
R2-2100586	Clarification on inter node signalling upon SN initiated SCG release		Samsung Telecommunications	CR	Rel-16	38.331	16.3.1	2340	-	F	NR_newRAT-Core

R2-2101030	Clarification on manufacturer based UE capability ID	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.300	16.4.0	0336	-	F	RACS-RAN-Core

Question 1: How do companies understand the term “pre-provisioned” capability in the context of the Manufacturer assigned ID discussed in the Stage 2 CRs for TS 38.300 and TS 36.300? Also do the companies see the need for any clarification.
	Answers to Question 1

	Company
	Yes/No
	Comments (e.g. changes required to be acceptable, why the CR is or is not needed)

	Nokia
	Yes
	[Proponent] It would be good to get common understanding of the system level behavior if the network is required to fetch the capabilities associated with the manufacturer assigned ID from the UE via. RRC or is this “pre-provisioned” i.e. already stored in the network.

Depending on the outcome of the understanding, we can think if a CR is required or not. No strong views on that but this is a potential IODT issue.

	Vodafone
	
	If the UE has provided a Manufacturer provided UE Capability ID, then - if they are not already cached in that RAN node - the RAN should fetch the capabilities from the Core Network. 

[bookmark: _GoBack]However, if the RAN requests the UE capabilities from the UE, then the UE should supply them. 

Clarifying TS 36.300 and 38.300 is OK.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 1: TBD.
Proposal 1: TBD.
Topic 2: UE Capability ID in MR-DC
R2-2101031	Clarification on UE capability ID in MR-DC scenarios		Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.331	16.3.1	2380	-	F	RACS-RAN-Core

The UE Capability ID may be exchanged from MN to SN allowing a reduction in X2/Xn message size. However, the UE Capability ID may point to a UE Radio Access Capability that contains information on multiple RATs. Ssome of the additional information that may not be interpreted by the SN. Additionally, for NR-DC, the additional capablities are irrelevant and if included should not cause any additional confusion.	Comment by Pudney, Chris, Vodafone Group 41: do you mean shall not or need not? "May not" is wording that 3GPP says we should/shall not use.
For MR-DC scenarios apart from NR-DC, it may be misunderstood that the SN is allowed additional freedom due to the UE Capability ID to interpret MN capabilities which might break a Rel-15 principle. For NR-DC, the additional capablities are irrelevant and if included should not cause any additional confusion.

Question 2: Do companies agree that the SN is not required to receive the MN part of the UE’s standalone capability container as part of the UE Capability ID as discussed in R2-2101031?
	Answers to Question 2

	Company
	Yes/No
	Comments (e.g. changes required to be acceptable, why the CR is or is not needed)

	Nokia
	Yes
	[Proponent] The intention of the proposal is to ensure that we do not allow some additional interpretation that by passing the UE Capability ID to the SN which contains the MN part of the UE’s capabilities that the SN can use them.

As Intel mentioned during the discussion we are fully open on the aspect on how we clarify this, no strong opinion on the chosen wording but we would like to have a common understanding as this is a potential IODT issue.

	Vodafone 
	
	Each UE Capability ID has to map to the same UE capabilities across the whole PLMN. 

The SN may act as a MN for other UEs. 

Hence the SN shall NOT discard the multi-RAT information related to the UE Capability ID, but should cache it for use by other UEs.

Whether or not a SN is allowed to use information on the UE’s capabilities for other RATs ought to already be clearly documented in RAN specs -> what do they say?

The existing text in 38.331 is misleading about RACS – but the CR in 1031 does not seem to clarify things.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 2: TBD.
Proposal 2: TBD.
4	Conclusion
Always echo the list of observations and proposals.


Annex A – Contact Points
Respondents to the email discussion are kindly asked to fill in the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	Nokia
	Amaanat
	amaanat.ali@nokia.com

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




