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[bookmark: OLE_LINK1][bookmark: OLE_LINK2]This contribution provides a summary of the following email discussion:

[AT112-e][040][IIOT] RRC and UE cap Corrections (CATT)
	Scope: Treat tdocs in AI 6.5.2, and AI 6.5.5 (see below)
	Intended outcome: Intermediate: Determine agreeable parts. Final: For agreeable parts, agreed CRs. 
	Deadline: Intermediate deadline(s) by Rapporteur, Final: Thu Nov 12, 1200 UTC
	Short Deadline: UE Cap Endorsed CRs 38306 (if agreeable): Nov 6. 
This email discussion addresses contributions [2][8]. [1] addresses the topic of UL skipping which is already covered by email discussion #16 and so is not treated in this offline.
In general the questions first discuss whether the raised issues are valid and require a CR, and then companies supporting fixing the issues are asked whether they support the proposed CR as is or would have an alternate CR.
The email discussion first addresses 38.306 CR which has a short deadline: Nov 6 24:00 UTC (Phase 1).
Then 38.331 CRs are discussed with Nov 9 24:00 UTC deadline, and which can be answered by companies in a 2nd phase.
Contact from companies
	Company
	Email

	CATT
	pierrebertrand@catt.cn

	Samsung
	sangkyu.baek@samsung.com

	Ericsson
	Zhenhua.Zou@ericsson.com

	Sharp
	Fangying.xiao@cn.sharp-world.com

	
	

	
	


Discussion
1.1. 38.306 CR (Nov 6 24:00 UTC deadline)
R2-2009376		Correction on the pre-requisite condition for dci-UL-PriorityIndicator-r16	Huawei, HiSilicon	CR	Rel-16	38.306	16.2.0	0426	-	F	NR_IIOT-Core


This CR raises the issue that the RAN1-agreed dependency of the UL priority indication in DCI with mixed DCI formats capability (dci-UL-PriorityIndicator-r16 = RAN1’s feature group 12-1a) on both “UL intra-UE multiplexing/prioritization of overlapping channel/signals with two priority levels in physical layer” (dci-UL-PriorityIndicator-r16 = RAN1’s feature group 12-1) and “Monitoring DCI format 1_2 and DCI format 0_2” (dci-Format1-2And0-2-r16 = RAN1’s feature group 11-1) is missing in TS 38.306.

	Definitions for parameters
	Per
	M
	FDD-TDD
DIFF
	FR1-FR2
DIFF

	dci-UL-PriorityIndicator-r16
Indicates whether the UE supports the priority indicator field configured in DCI formats 0_1 and 0_2 in a BWP when configured to monitor both DCI formats 0_1 and 0_2 in the BWP.
	UE
	No
	No
	No




Q1a: Do you agree the dependency of dci-UL-PriorityIndicator-r16 with ul-IntraUE-Mux-r16 and dci-Format1-2And0-2-r16 should be captured in its parameter definition?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Q1b: If you answered “Yes” to Q1a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	
	
	

	Ericsson
	Yes for the content
	We are fine with the changes in the proposed CR. Since there will be a Mega CR for capability (see [AT112-e][015][NR16] UE cap Main (Intel)), the agreed change should be merged into the Mega CR. 
As a matter of fact, this paper should be submitted in AI 6.1.2 not in IIoT WI.
6.1.2	NR Feature Lists and UE capabilities
Includes NR UE capability updates related to R1 and R4 feature lists. Including [Post111-e][900][NR16] UE capabilites (Intel) 


	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:





1.2. 38.331 CRs (Nov 9 24:00 UTC deadline)
Time aspects
R2-2008864	Clarification on referenceTimePreferenceReporting in RRC Reconfiguration Procedure	CATT	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2021	-	F	NR_IIOT-Core
This proposed CR addresses the functionality of UE reporting a preference in being provisioned with reference time information. It points out that the description of referenceTimePreferenceReporting in clause 5.3.5.9 “Other configuration” is missing, which makes the description of RRC reconfiguration procedure incomplete. This prevents UE to report referenceTimeInfoPreference even if gNB configured referenceTimePreferenceReporting to the UE.
Q2a: Do you agree that the description of referenceTimePreferenceReporting in clause 5.3.5.9 “Other configuration” is missing and requires a CR?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	The current RRC spec is correct, but it just jumps over the subclause 5.3.5.9 and goes directly into the subclause 5.7.4.2, as shown below in the subclause 5.7.4.2
1>	if configured with referenceTimePreferenceReporting to provide preference in being provisioned with reference time information:
With that being said, we should align procedure text for all UE assistance information related info sent in the otherConfig.
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Q2b: If you answered “Yes” to Q2a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	No
	There are other impacted parts not considered if the intention of the CR is agreed. 
The first is to make sure the network can “turn off” UE reporting.  
[bookmark: _Toc53006287][bookmark: _Toc52837647][bookmark: _Toc52836639][bookmark: _Toc46486761][bookmark: _Toc46444000][bookmark: _Toc46439163]5.3.5.9	Other configuration
1>	if the received otherConfig includes the referenceTimePreferenceReporting:
            2>	consider itself to be configured to provide UE reference           time assistance information in accordance with 5.7.4;
1> else
2> consider itself not to be configured to provide UE reference time assistance information in accordance with 5.7.4

The second change is to remove the RRC configuration parameter referenceTimePreferenceReporting to align with the rest of the spec and also align with the newly added text in 5.3.5.9.
[bookmark: _Toc53006469][bookmark: _Toc52837829][bookmark: _Toc52836821][bookmark: _Toc46486943][bookmark: _Toc46444182][bookmark: _Toc46439345]5.7.4.2	Initiation
1>	if configured with referenceTimePreferenceReporting to provide preference in being provisioned with reference time information:
2>	if the UE did not transmit a UEAssistanceInformation message with referenceTimeInfoPreference since it was configured to provide preference; or
2>	if the UE's preference changed from the last time UE initiated transmission of the UEAssistanceInformation message including referenceTimeInfoInterestPreference:
3>	initiate transmission of the UEAssistanceInformation message in accordance with 5.7.4.3 to provide preference in being provisioned with reference time information.


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:





R2-2010101		Correction on UE preference for reference time information provisioning	Huawei, HiSilicon	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2173	-	F	NR_IIOT-Core

This CR addresses the UE assistance information for reference time information provisioning and points out that such preference can explicitly mention that the UE prefers not to be provisioned with reference time information. Therefore it is suggested to clarify this possibility in the related RRC procedures, which would then also align with stage 2 description.

Q3a: Do you agree that RRC procedures related to UE assistance information for reference time information provisioning should be clarified to also capture that the UE can use this assistance information to indicate that it prefers not to be provisioned with reference time information?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	Yes
	Although not so critical, we think this clarification contributes to make the procedural text more consistent with the ASN.1 and 38.300.
Note while checking the CR we spotted another typo in the RRC text related to referenceTimeInfoPreference, see Q3b. So we think at least one CR is needed related to UE assistance information for reference time information provisioning.

	Samsung
	No strong view
	This is not an essential correction but a clarification without UE behavior. UAI format already supports UE indicates the time provisioning is not necessary. We are also fine to agree the CR, since there is no functional change.

	Ericsson
	No
	In the subclause 5.7.4.3, it is clearly written that the UE can set the bit either to true or to false.  
1>	if transmission of the UEAssistanceInformation message is initiated to provide an indication of preference in being provisioned with reference time information according to 5.7.4.2 or 5.3.5.3:
2>	if the UE has a preference in being provisioned with reference time information:
3>	set referenceTimeInfoPreference to true;
2>	else:
3>	set referenceTimeInfoPreference to false.
There is no need to complicate the previous two procedure parts in 5.7.4.1 and 5.7.4.2 to fill in the details. If one follows the same logic in the CR, then we need to add all the details for all other types of the UE assistance information, such as IDC assistance information, DRX parameters, etc..
Lastly, there is no issue with the current text. Also, we don’t see any discrepancy between stage 2 and RRC, stage 2 is supposed to provide a high-level description that might not be easy to get from RRC spec.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Q3b: If you answered “Yes” to Q3a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	CATT
	No
	The Huawei’s CR is good but as mentioned above it should also fix the below typo in RRC text clause 5.7.4.2 (we just spotted):

2>	if the UE's preference changed from the last time UE initiated transmission of the UEAssistanceInformation message including referenceTimeInfoInterestPreference:
3>	initiate transmission of the UEAssistanceInformation message in accordance with 5.7.4.3 to provide preference in (not) being provisioned with reference time information.


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:





R2-2010102	Correction regarding TimeReferenceSFN only for CG Type 1	Huawei, HiSilicon	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2174	-	F	NR_IIOT-Core
This proposed CR addresses the configured grant configuration and aims at clarifying in its field description that the parameter timeReferenceSFN is only applied to Type 1 configured grants. One argument being that this already explicitly mentioned for the equivalent sidelink parameter, sl-TimeReferenceSFN-Type1.

Q4a: Do you agree a clarification is needed in the field description of timeReferenceSFN explicitly capturing that it only applies to Type 1 configured grants?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	No
	We think the field description refers to the appropriate clause in MAC specification and there is no room for ambiguity.

	Samsung
	No strong view
	It is a simple text clarification which is correct. For type 2 CG, SFN does not to be configured at all.

	Ericsson
	No
	The field is included in the rrc-ConfiguredUplinkGrant and every field within rrc-ConfiguredUplinkGrant is for type 1
No fields within rrc-ConfiguredUplinkGrant have added the suffix type-1 or have clarification that it is for type 1. If we follow the same logic in the CR, then every field inside rrc-ConfiguredUplinkGrant needs to be changed including the legacy Rel-15 fields..

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Q4b: If you answered “Yes” to Q4a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	Samsung
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:




EHC
R2-2010103	Correction regarding reconfigure EHC	Huawei, HiSilicon	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2175	-	F	NR_IIOT-Core

This CR addresses the Ethernet Header Compression configuration field (ethernetHeaderCompression) and proposes adding the condition that drb-ContinueEHC-DL or drb-ContinueEHC-UL are not configured for expecting the network to reconfigure EHC upon reconfiguration involving PDCP re-establishment.
Q5a: Do you agree it is needed to clarify that drb-ContinueEHC-DL and drb-ContinueEHC-UL should not be configured for the network to reconfigure ethernetHeaderCompression upon reconfiguration involving PDCP re-establishment for downlink or uplink, respectively?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	



Q5b: If you answered “Yes” to Q5a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	CATT
	No
	The network reconfigures ethernetHeaderCompression only upon reconfiguration involving PDCP re-establishment for downlink or uplink, and when drb-ContinueEHC-DL or drb-ContinueEHC-UL are not configured respectively.

	Samsung
	No
	We don’t need to specify downlink or uplink because the parameter name already implies that information as follows:
The network reconfigures ethernetHeaderCompression only upon reconfiguration involving PDCP re-establishment without drb-ContinueEHC-DL and drb-ContinueEHC-UL.

	Ericsson
	No
	The ethernetHeaderCompression field states that it is only for bi-directional DRB, so both DL and UL are involved. The understanding is that both directions get PDCP re-establishment at the same time. In other words, PDCP re-establishment is always triggered for both UL/DL at the same time. The simpler change can be that 
The network reconfigures ethernetHeaderCompression only upon reconfiguration involving PDCP re-establishment and with neither drb-ContinueEHC-DL nor drb-ContinueEHC-UL configured

	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:



Other
R2-2009909	CR on 38.331 for DL BWP configuration and LCH configuration for NRIIOT	ZTE Corporation, Sanechips	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2142	-	F	NR_IIOT-Core
This CR addresses two issues.
The first issue is a wrong reference to PHY specifications in the field description of configuredGrantConfigType2DeactivationStateList from BWP-UplinkDedicated I.E. 
Q6a: Do you agree the PHY specification referred to in the field description of configuredGrantConfigType2DeactivationStateList should be clause 10.2 in TS 38.213 instead of clause 6.1 in TS 38.214?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Q6b: If you answered “Yes” to Q6a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	CATT
	Yes
	

	Samsung
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	

	Sharp
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:




The second issue is related to allowedServingCell parameter of an LCH configuration, which is mandatory with CA duplication, characterized by “the PDCP entity is associated with multiple RLC entities belonging to the same cell group”. The proponents claim that this includes excludes the case where the RLC entities are in one cell group and the PDCP is in another cell group which should alsonot be considered as CA duplication.
Q7a: Do you agree that the current description of CA duplication in RRC (PDCP-CADuplication) “the PDCP entity is associated with multiple RLC entities belonging to the same cell group” excludes the scenario where all RLC entities are in one cell group and the PDCP is in another cell group?a PDCP duplication scenario where the RLC entities are in one cell group and the PDCP is in another cell group should not be considered as CA duplication?
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	No
	Such scenario falls in the CA duplication cases where allowedServingCell should be mandatorily configured and we interpret the above as the “multiple RLC entities” belong to the same cell group, but not necessarily that of the PDCP entity.

	Samsung
	No
	The location of PDCP entity is not visible to UE and is not used. So this clarification is not needed.

	Ericsson
	No
	The wording used in IIoT WI is that PDCP is associated with multiple RLC entities. There is no reference to where PDCP entity is, e.g., on MCG or SCG.

	Sharp
	No
	We share above companies view.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Q7b: If you answered “Yes” to Q7a, do you also agree the CR? And if not, please propose an alternate TP.
	Company
	Yes/No
	Comments/alternate TP

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




	Summary:





R2-2009499		Clarification of Uplink Cancellation Priority Configuration	Apple	discussion	Rel-16	NR_IIOT-Core

This contribution raises the issue that the term “intra-UE priority indicator” in the below field description of uplinkCancellationPriority is undefined.

uplinkCancellationPriority
Configures uplink cancellation behavior if both UL CI and intra-UE priority indicator are configured for a given UE. If the field is present, then UL CI is only applicable to the UL transmissions indicated/configured as low priority level. If the field is absent, UL CI is applicable to UL transmission irrespective of its priority level (see TS 38.213 [13], clause 11.2A).

Rapporteur respectfully indicates that the above term refers to the PHY parameter “priority indicator” for a PUSCH included in DCI format 0_1/0_2 (TS 38.212 clause 7.3.1) which presence is configured in PUSCH-Config I.E. in TS 38.331 by the parameters priorityIndicatorDCI-0-1 and priorityIndicatorDCI-0-2 for DCI formats 0_1 and 0_2 respectively:
	priorityIndicatorDCI-0-1, priorityIndicatorDCI-0-2
Configures the presence of "priority indicator" in DCI format 0_1/0_2. When the field is absent in the IE, then the UE shall apply 0 bit for "Priority indicator" in DCI format 0_1/0_2. The field priorityIndicatorDCI-0-1 applies to DCI format 0_1 and the field priorityIndicatorDCI-0-2 applies to DCI format 0_2 (see TS 38.212 [17] clause 7.3.1 and TS 38.213 [13] clause 9).



And its usage is specified in TS 38.213 clause 9 as follows:
	If in an active DL BWP a UE monitors PDCCH either for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 or for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a priority index can be provided by a priority indicator field. If a UE indicates a capability to monitor, in an active DL BWP, PDCCH for detection of DCI format 0_1 and DCI format 1_1 and for detection of DCI format 0_2 and DCI format 1_2, a DCI format 0_1 or a DCI format 0_2 can schedule a PUSCH transmission of any priority and a DCI format 1_1 or a DCI format 1_2 can schedule a PDSCH reception and trigger a PUCCH transmission with corresponding HARQ-ACK information of any priority. 


 

Q8: Do you think the term “intra-UE priority indicator” in the field description of uplinkCancellationPriority parameter needs to be clarified? If yes, please provide a TP.
	Company
	Yes/No
	Comments

	CATT
	No
	If companies do think it is unclear, maybe a simple reference to TS 38.213 clause 9 could be added right after the term.

	Samsung
	Yes
	We agree that intra-UE priority indicator does not exist in the spec. As we discussed during the online discussion, PHY priority index can replace this.
We would suggest to change “priority indicator” to “phy-PriorityIndex” in the field description of uplinkCancellationPriority.

	Ericsson
	No
	The intended behavior is clear from the second and the third sentence of the field description. This is a RAN1 only feature. Most likely the field description is copied and pasted from the RAN1 RRC parameter list. If RAN1 has provided this list, it means that they understand what it means. Further change in RRC needs to be carefully reviewed and, if needed, confirmed/consulted with RAN1 in case we don’t unintentionally change the meaning. Unless it is really needed (for example to correct a mis-understanding or to optimize ASN.1 code structure), we prefer keeping it as it is. 

	Sharp
	No
	We agree with Ericsson.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



	Summary:




The 2nd proposal of the contribution to add a generic term as an umbrella for PHY-based prioritization was already discussed online and not agreed.

Conclusion
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