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Discussion and decision
1 Introduction

The purpose of this offline is to discus and conclude on the reply to LS from SA2 in [1] and, if necessary, changes to RAN2 specification.
2 Discussion

SA2 has asked following question in their LS in [1]:

“SA2 kindly asks RAN2 whether a category M1/M2 device accessing WB-E-UTRA does not indicate NR support, and whether a device accessing NR does not indicate category M1/M2”

The background to above question is when 5GC is connected to both ng-eNB and gNB then can a Cat M1/M2 UE move between ng-eNB and gNB. Currently in EPC a Cat M1/M2 device is differentiated from normal LTE devices by an indicator generated by eNB. Similarly, an LTE-M indicator is added to Release 16 RRC when Cat M1/M2 device is connected to 5GC. 
Note: An LTE UE supporting CE mode is not covered by the LTE-M indicator generated by the eNB nor by the LTE-M indicator sent by the UE in Release 16 RRC.
As pointed out in [2], a Cat M1/M2 is a bandwidth reduced low complexity device hence if it supports NR then this description no longer fits.
Question 1. 
Cat M1/M2 device Support or Not Support interworking with NR? Provide justification for your answer.
	Company
	Support/
Not Support
	Comment

	Qualcomm
	Not Support
	Hardware capability required for NR is significantly higher than that required for Cat M UE hence such a UE would support normal LTE functionality anyway and no need to pretend it is Cat M UE. Note, a LTE UE can support and operate in CE mode.

	Huawei, HiSilicon
	Not Support
	No strong reason to support from UE perspective due to the reasons given by QC, and given it will require  additional (possibly significant) work in SA2 if supported then we are fine with QC proposals.. 

	Sequans
	Not Support
	Agree with QC

	Ericsson
	Not Support
	Agree with QC view

	LG
	Not Support
	Agree with QC view. In addition to that, the decision is not only up to RAN2. In our understanding, RAN1 and RAN4 have not considered interworking between Can M and NR.

	Lenovo
	Not support
	Agree with QC.

	
	
	

	
	
	


Summary 1: All 7 companies agree interworking between Cat M1/M2 device and NR is not supported.
Proposal 1. 
Interworking between Cat M1/M2 device and NR is not supported.

As pointed out in [2], a Cat M1/M2 is a bandwidth reduced low complexity device hence if it supports NR then this description no longer fits.

Question 2. 
If your answer to Question 1 is Not Support, then do you support the reply in [3]? If no, provide alternative wording.
	Company
	Yes/No
	Comment

	Qualcomm
	Yes
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	Seems fine.

	Sequans
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	OK in principle. We think wording "interworking" is not specific enough, but the draft reply does explain what is meant. However, perhaps we can directly reply to the questions without mentioning interworking, See also Q4. 

	LG
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	


Summary 2: All 7 companies support the response in the draft LS in [3]. One company thinks interworking is not specific enough but agree the Ls does explain what it is. From Rapporteurs point of view interworking is frequently used within 3GPP but it could have different meaning in different groups. From RAN2 point of view, interworking means: (1) no connected mode mobility between Cat M mode and NR mode, (ii) no measurement configuration and reporting of NR cells while UE is operating in Cat M mode, nor measurement configuration and reporting of Cat M cells whole operating in NR mode, (iii) no redirection with RRC connection released from Cat M to NR and vice versa.
Proposal 2. 
Discuss draft reply LS in [3].
If Cat M device does not support interworking with NR then this needs to be captured in the RAN2 specifications in some way. One approach is to state this in stage 2 as proposed in [4]. Another way is to capture this via UE capability. In [5] it is proposed to add the following capabilities:
Proposal 9-6: For eMTC, introduce the following capabilities for support of connection to 5GC:

· ce-eutra-5GC

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-FDD-FR1

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-TDD-FR1

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-FDD-FR2

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-TDD-FR2

Provided the description of these fields states something like “This field is not applicable for UEs of Category M1 and Category M2” then stage 2 clarification may not be necessary
Question 3. 
If Cat M device should not support interworking with NR then should RAN2 specification state this.

	Company
	Yes/No
	Comment

	Qualcomm
	Yes
	Specification needs to be clear to avoid confusion to the reader.

	Huawei, Hisilicon
	Yes
	Normally we capture applicability of capabilities, and any exceptions.

	Sequans
	Yes
	This shouldn’t be left open to interpretation

	Ericsson
	Yes
	Agree with HW

	LG
	Yes
	

	Lenovo
	Yes
	

	
	
	

	
	
	


Summary 3: All 7 companies agree RAN2 specification should be clear that interworking between Cat M and NR is not supported.

Proposal 3. 
RAN2 specification be clear that interworking between Cat M and NR is not supported.
Question 4. If you answer to question 3 is Yes then which specification should capture this restriction?
	Company
	Stage 2/
Stage 3/
Both
	Comment

	Qualcomm
	Both
	Stage 2 makes it clear that interworking is not supported in both directions.
Stage 3 changes are useful for the reader to know from E-UTRA point of view which capability is not applicable to Cat M.

	Huawei, HiSilicon
	Stage 3
	It seems enough to capture the applicability in 36.306, this is what we normally do. 

	Sequans
	Both
	This is a basic enough to warrant being part of Stage 2 and should be clear without the need to delve into capabilities details (note we would prefer a slightly different language than suggested in [4])

	Ericsson
	Stage 3
	Agree with HW. 

The Stage-2 change and CR in [4] without explicitly defining what "interworking" refers to is not clear to readers and potentially confusing, e.g. it is possible to deploy LTE-M in NR carrier thus there can be association. If something is captured Stage-2 it should be explicit on what is not supported.

	LG
	Stage 3
	We are fine to specify in Stage2 as well.

	Lenovo
	Stage 3
	We are open to Stage2 also.

	
	
	

	
	
	


Summary 3: All 7 companies agree stage 3 specification should be clear what NR related capabilities are applicable or not applicable to Cat M UEs. There is also significant support, via comments section, capture in stage 2 that interworking between Cat M and NR is not supported. Rapporteurs view is that stage 3 captures aspects that are supported hence it is prudent to capture in state 2 that interworking between Cat M and NR is not supported to avoid same questions being asked in future.
Proposal 4.1. State in Ts 36.306 which NR related capabilities are not applicable to Cat M UE.
Proposal 4.2. Capture in 36.300 that interworking between Cat M and NR is not supported in this version of the specification.
Summary and Conclusion
Seven companies contributed to this email discussion.

Proposal 1. 
Interworking between Cat M1/M2 device and NR is not supported.

Proposal 2.
Discuss draft reply LS in [3].
Proposal 3. 
RAN2 specification be clear that interworking between Cat M and NR is not supported.
Proposal 4.1. State in Ts 36.306 which NR related capabilities are not applicable to Cat M UE.

Proposal 4.2. Capture in 36.300 that interworking between Cat M and NR is not supported in this version of the specification.
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