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Discussion and decision
1 Introduction

The purpose of this offline is to discus and conclude on the reply to LS from SA2 in [1] and, if necessary, changes to RAN2 specification.
2 Discussion

SA2 has asked following question in their LS in [1]:

“SA2 kindly asks RAN2 whether a category M1/M2 device accessing WB-E-UTRA does not indicate NR support, and whether a device accessing NR does not indicate category M1/M2”

The background to above question is when 5GC is connected to both ng-eNB and gNB then can a Cat M1/M2 UE move between ng-eNB and gNB. Currently in EPC a Cat M1/M2 device is differentiated from normal LTE devices by an indicator generated by eNB. Similarly, an LTE-M indicator is added to Release 16 RRC when Cat M1/M2 device is connected to 5GC. 
Note: An LTE UE supporting CE mode is not covered by the LTE-M indicator generated by the eNB nor by the LTE-M indicator sent by the UE in Release 16 RRC.
As pointed out in [2], a Cat M1/M2 is a bandwidth reduced low complexity device hence if it supports NR then this description no longer fits.
Question 1. 
Cat M1/M2 device Support or Not Support interworking with NR? Provide justification for your answer.
	Company
	Support/
Not Support
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


As pointed out in [2], a Cat M1/M2 is a bandwidth reduced low complexity device hence if it supports NR then this description no longer fits.

Question 2. 
If your answer to Question 1 is Not Support, then do you support the reply in [3]? If no, provide alternative wording.
	Company
	Yes/No
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


If Cat M device does not support interworking with NR then this needs to be captured in the RAN2 specifications in some way. One approach is to state this in stage 2 as proposed in [4]. Another way is to capture this via UE capability. In [5] it is proposed to add the following capabilities:
Proposal 9-6: For eMTC, introduce the following capabilities for support of connection to 5GC:

· ce-eutra-5GC

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-FDD-FR1

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-TDD-FR1

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-FDD-FR2

· ce-eutra-5GC-HO-ToNR-TDD-FR2

Provided the description of these fields states something like “This field is not applicable for UEs of Category M1 and Category M2” then stage 2 clarification may not be necessary
Question 3. 
If Cat M device should not support interworking with NR then should RAN2 specification state this.

	Company
	Yes/No
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Question 4. If you answer to question 3 is Yes then which specification should capture this restriction?
	Company
	Stage 2/
Stage 3/
Both
	Comment

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Summary and Conclusion
TBD
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