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[bookmark: _Ref124589705][bookmark: _Ref129681862]Introduction
[bookmark: _Ref129681832]At the last RAN1 Ad Hoc meeting [1], many agreements were achieved to correct or clarify issues/details that existed in current specifications (v15.0.0). However, there are still some remaining issues/details required to be addressed/clarified.
In this contribution, we discuss the CSI measurement related remaining issues and details.
Agreements needed to complete the specifications
Lack of agreements on Resource Setting configuration for P/SP CSI reporting
Resource Setting configuration is specified in TS 38.214 as follows:
[bookmark: _Toc501048184]“5.2.1.4.1	Resource Setting configuration
Each trigger state configured using the higher layer parameter ReportTrigger is associated one or multiple ReportConfig where each ReportConfig is linked to periodic, or semi-persistent, or aperiodic resource setting(s): 
-	When one resource setting is configured, the resource setting is for channel measurement for L1-RSRP computation.
-	When two resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement and the second one is for interference measurement performed on CSI-IM or on NZP CSI-RS.
-	When three resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement, the second one is for CSI-IM based interference measurement and the third one is for NZP CSI-RS based interference measurement.”
Since a trigger state is associated with only aperiodic CSI reporting, and the above specification describes only for “each trigger state”, the specification of Resource Setting configuration applies to only A CSI reporting but not P/SP CSI reporting. In other words, no Resource Setting configuration is specified for P/SP CSI reporting.
The lack of specification of Resource Setting configuration for P/SP CSI reporting could be interpreted as one of the following:
· Interpretation 1: RAN1 intends to put no restriction on Resource Setting configuration for P/SP CSI reporting in standards. It is up to the network to configure Resource Setting(s) for P/SP CSI reporting, and UE implementation needs to either support all likely Resource Setting configurations or report to the network what it can support.
If this interpretation is correct, for completeness of the specification, TS 38.214 needs to capture some statement such as “For P/SP CSI reporting, the higher layer may configure one or more resource settings, and each resource setting is configured according to Clause 5.2.1.2”.
· Interpretation 2: RAN1 intends to reuse the A CSI reporting Resource Setting configuration for P/SP CSI reporting, but has not completed this. This seems to be the most straightforward way as it introduces no additional operations for the network and UE.
If this interpretation is correct, the standard can be modified so that the existing descriptions of one/two/three resource settings can be applied to P/SP CSI reporting. A proposed text proposal is provided.
· Interpretation 3: RAN1 intends to further discuss P/SP CSI reporting, but has not done so. 
If this interpretation is correct, significant further discussions/editing are needed, and the standard is considered as incomplete until these are finished. This can lead to a lot of uncertainties and cause substantial delays.
To facilitate the completion of standards, Interpretation 2 is preferred, and the associated proposal is provided below.
Proposal 1: Text proposal for TS 38.214:
< Unchanged parts are omitted >
5.2.1.4.1	Resource Setting configuration
Each trigger state configured using the higher layer parameter ReportTrigger is associated one or multiple ReportConfig where each ReportConfig is linked to periodic, or semi-persistent, or aperiodic resource setting(s).
For resource setting(s) linked to aperiodic, semi-persistent, and periodic CSI reporting: 
-	When one resource setting is configured, the resource setting is for channel measurement for L1-RSRP computation.
-	When two resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement and the second one is for interference measurement performed on CSI-IM or on NZP CSI-RS.
-	When three resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement, the second one is for CSI-IM based interference measurement and the third one is for NZP CSI-RS based interference measurement.
< Unchanged parts are omitted >
Remaining details for CSI measurement
Clarification on UE assumptions and UE behavior for CSI measurement
CSI measurements as the key technology for link adaptation received considerable attentions. After extensive discussion at several RAN1 meetings, the following agreement was achieved:

Agreement
Support UE CSI acquisition where:
On a NZP CSI-RS resource for channel measurement, UE assumes
Each port corresponds to a PDSCH transmission layer if no PMI or RI is reported
On a NZP CSI-RS resource for interference measurement, UE assumes 
Each port corresponds to an interference transmission layer
On REs of CMR and ZP/NZP-based IMR, UE assumes
Other interference signal may present (ex: other cell interference)
UE performs accumulation of interference estimated on the following
All interference layers on NZP IMR(s) taking into account the associated Pc power boosting; and
Other interference signal on REs of CMR/IMR 
Notes: this does not mandate specific UE implementation

In order to capture the above agreement, CSI measurement was specified as following in TS38.214:

[bookmark: _Hlk500778603]“For CSI measurement(s), a UE assumes: 
-	each NZP CSI-RS port configured for interference measurement corresponds to an interference transmission layer.
-	all interference transmission layers on NZP CSI-RS ports for interference measurement, take into account the associated EPRE ratios configured in 5.2.2.3.1; 
-	other interference signal on REs of NZP CSI -RS resource for channel measurement, non-zero power CSI -RS resource for interference measurement, or CSI-IM resource for interference measurement"
Several contributions from last meeting raised the concern that the agreement such as ‘UE performs accumulation of interference’ was not captured, and argued it might lead to unclear behavior for UE to calculate interference. Based on our understanding, however, the interference components (including those on each layer and other interference signal) are already clear enough in the specification, and exactly reflect the agreements. As UE knows what the interference components are and where they are present, the UE has sufficient information to perform measurement and will of course include all interference components in CSI calculation, and hence any description beside this is not strictly needed. Regarding the UE behavior of ‘UE performs accumulation of interference’, it might be acceptable to further clarify if no additional behavior is introduced. Therefore, it is sufficient to add a sentence like ‘The UE assumes all interference transmission layers and other interference signal to be accumulated for interference calculation’ for clarity if some companies are still concerned with it, but even this sentence is not strictly necessary. 

The other proposal from some companies is to add a new restriction that UE estimate ‘other interference’ only on ZP CSI-RS based IMR. First of all, this proposal conflicts with the agreement that was achieved via several rounds of extensive discussions. At this CR phase, we do not think one should overwrite the agreement unless essential problems were identified. Nevertheless, regarding the proposal, two potential problems are: 
· Restriction on UE implementation. 
In the specification, the presence of ‘other interference’ on CMR or IMR is just described as a fact, which can be used by the UE as a UE assumption. Based on such an essential fact and assumption, UE has the flexibility to derive CSI by any approach it prefers. For instance, UE can estimate channel on CMR in a proper way by taking into account of the presence of other interference on CMR, and without describing this fact the UE may wrongly assume other interference is not on the CMR. Additionally, UE may average the ‘other interference’ on CMR/IMR to obtain more accurate estimates of ‘other interference’ to assist its channel estimation, interference estimation, and/or CSI derivation. Many other possibilities also exist, such as the UE performs a joint estimation of channel/interference on all CMR/IMR. All above behaviors are left for UE implementation, accurately reflecting RAN1 agreement on ‘not mandate specific UE implementation’. Hence the restriction of ‘estimate ‘other interference’ only on ZP CSI-RS based IMR’ is not acceptable. 
· Restriction on the resource configuration. 
It was agreed to support the configuration of two CSI-RS resource settings for CSI measurement, where the resource settings can be NZP CSI-RS for CMR+ ZP CSI-RS for IMR, or NZP CSI-RS for CMR+ NZP CSI-RS for IMR. Obviously, the proposal does not allow the configuration of NZP CSI-RS for CMR+ NZP CSI-RS for IMR, and conflict with the agreement. The argument of the proponents of this proposal is that ‘interference transmission layers’ and ‘other interference’ cannot be separated on NZP CSI-RS IMR when only NZP CSI-RS IMR is configured. It is questionable why the standards need to be concerned with separating these two types of interference which is largely an implementation issue. Even if the two types of interference are not separated, CSI may still be derived as outlined below (such as similar to LTE). Actually, we identify that configuration of ‘NZP CSI-RS CMR+ NZP CSI-RS IMR’ can work well at least in the following typical settings or scenarios.
1) The energy of MU-interference on NZP CSI-RS IMR is sufficiently strong. In such a scenario, the channel estimation on NZP IMR provides acceptable accuracy for CSI derivation. The ‘other interference’ can then be obtained by subtracting interfere channel estimates. Contribution [2] provided the link level simulation result, which shows the extraction of ‘other interference’ is feasible when energy of interested signal is higher than a certain threshold.
2) When the received signal level of MU-interference on a NZP CSI-RS IMR port is relatively weak, a reasonable implementation is to directly estimate interference energy level instead of trying to estimate channel on such NZP IMR port resulting in high estimation error. Separation of ‘interference transmission layers’ and ‘other interference’ is not necessary when proper pc-offset is configured for NZP IMR. For instance, for a UE two NZP CSI-RS resources are configured for IMR, and each has 3dB boosted power, i.e., 
           for NZP IMR1
           for NZP IMR2
To remove the impact of power boosting, the accumulated interference is 

Here we can see the accumulated interference is exact what we want to estimate. The configuration of CSI-IM in this case is not necessary.

Therefore, the standards should not mandate the two types of interference to be separated, and should leave the details to implementation. The agreed resource configurations enable gNB to flexibly adopt them for CSI measurement whenever the gNB deems applicable, and enable UE to perform the measurement based on configuration and its implementation. It seems unnecessary to impose any new restrictions.

Based on above discussion we have observed the following:
Observation: The description of interference components is clear enough in the specification. It might be acceptable to further clarify if no additional behavior is introduced. It is sufficient to add a sentence like ‘The UE assumes all interference transmission layers and other interference signal to be accumulated for interference calculation’ in the specification only for clarity. Any proposal to impose new restrictions on UE implementation or CSI-RS resource configuration is not necessary. 

Hence we propose the following text proposal:

Proposal 2: Text proposal for TS 38.214:
5.2.1.4.1	Resource Setting configuration
< Unchanged parts are omitted >
For CSI measurement(s), a UE assumes: 
-	each NZP CSI-RS port configured for interference measurement corresponds to an interference transmission layer.
-	all interference transmission layers on NZP CSI-RS ports for interference measurement, take into account the associated EPRE ratios configured in 5.2.2.3.1; 
-	other interference signal on REs of NZP CSI -RS resource for channel measurement, non-zero power CSI -RS resource for interference measurement, or CSI-IM resource for interference measurement”
The UE assumes all interference transmission layers and other interference signal to be accumulated for interference calculation.
< Unchanged parts are omitted >

Correspondence of NZP CMR and ZP/NZP IMR for CRI reporting
CRI is currently supported in NR as follows
· When the UE is configured with a CSI-RS resource set, the UE shall determine a CRI from the supported set of CRI values and report the number in each CRI report.
· 

The bitwidth for CRI is determined by  , where   is the number of CSI-RS resources in the corresponding resource set.
According to the above agreements, if one CSI resource setting is configured, i.e. for beam management measurement, the CRI definition is quite straight forward. However, if two or three CSI resource settings are configured, i.e. for CSI measurement, the reported CRI should at least also indicate the information for the corresponding interference measurement resource(s).
As observed from LTE design, there is a one-to-one association between channel measurement resource and interference measurement resource, and the CRI actually indicates one-out-of-N channel-interference measurement resource pairs. The corresponding CSI parameters, e.g. PMI, RI, CQI, should be also based upon the selected measurement resource pair.
The currently agreed NR CSI framework can lead to various alternatives for the detailed CRI indication. For instance, if the resource setting for interference measurement is configured with CSI-IM resources, a CRI indication scheme analogous to LTE can be adopted, i.e. a one-to-one association between NZP CSI-RS resource (in the NZP CSI-RS resource set for channel measurement) and CSI-IM resource (in the CSI-IM resource set for interference measurement). In this case, each channel measurement resource and CSI-IM resource pair corresponding to a channel/interference measurement hypothesis. Another possible configuration is to have only one CSI-IM resource in the CSI-IM resource set for interference measurement and it is shared by all the NZP CSI-RS resources in the NZP CSI-RS resource set for channel measurement. While allowing averaging interference estimated over multiple CSI-IM resources (in the CSI-IM resource set for interference measurement) seems not necessary.
On the other hand, if the resource setting for interference measurement is configured with NZP CSI-RS resources, each NZP CSI-RS resource set within the resource setting should be treated as a whole, i.e. all the NZP CSI-RS resources within the NZP CSI-RS resource set for interference measurement should be counted for the accumulated interference estimation. This reflects the original idea of introducing NZP CSI-RS resources for interference measurement, which enriches the interference measurement hypothesis. Hence in our view, it would be reasonable to associate each CSI-RS resource within a NZP CSI-RS resources set for channel measurement to all NZP CSI-RS resources configured for interference.
In the case when both a NZP CSI-RS resource setting and a CSI-IM resource setting are used for interference measurement, the above correspondence between NZP CMR and ZP/NZP IMRs can be combined directly.

Then we have the following proposal:
Proposal 3: NR considers to support a CRI value k (=0, 1, …, Ks-1) indicating
· (k+1)-th entry of Ks NZP CSI-RS resources within a NZP CSI-RS resource set for channel measurement
· if configured, (k+1)-th entry of Ks CSI-IM resources within a CSI-IM resource set for interference measurement when there are Ks CSI-IM resources in the CSI-IM resource set or the only one CSI-RS resource with the CSI-IM resource set
· if configured, the NZP CSI-RS resource set for interference measurement

CSI-RS triggering offset
The following agreement had been achieved for the triggering offset of aperiodic CSI-RS 
Agreements:
· Aperiodic CSI-RS triggering offset X is configurable on a per resource set basis in ResourceSetConfig
· Note: The offset X is measured in slots.
· FFS: The case when multiple resource sets are associated with a trigger point.
The aperiodic triggering offset of X=0 has been agreed. The other candidate values should be decided. In our view, X=1, 2 can be also supported. When large SCS is configured, e.g., SCS=120Khz, UE may need tens of OFDM symbols to decode PDCCH, and then to decide the receive beam for A-CSI-RS. This issue is similar to the time timing offset (k OFDM symbols) between PDCCH and associated PDSCH transmission. In our view, triggering offset value of X=0, 1, 2 is a good tradeoff between configuration flexibility and complexity.
Proposal 4: Support configurable value X=0, 1, 2 for aperiodic CSI-RS triggering offset.
Conclusions
[bookmark: _Ref124589665][bookmark: _Ref71620620][bookmark: _Ref124671424]The contribution discuss the remaining issues for CSI measurement, based on which the following proposals are made
Proposal 1: Text proposal for TS 38.214:
< Unchanged parts are omitted >
5.2.1.4.1	Resource Setting configuration
Each trigger state configured using the higher layer parameter ReportTrigger is associated one or multiple ReportConfig where each ReportConfig is linked to periodic, or semi-persistent, or aperiodic resource setting(s).
For resource setting(s) linked to aperiodic, semi-persistent, and periodic CSI reporting: 
-	When one resource setting is configured, the resource setting is for channel measurement for L1-RSRP computation.
-	When two resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement and the second one is for interference measurement performed on CSI-IM or on NZP CSI-RS.
-	When three resource settings are configured, the first one resource setting is for channel measurement, the second one is for CSI-IM based interference measurement and the third one is for NZP CSI-RS based interference measurement.
< Unchanged parts are omitted >

Proposal 2: Text proposal for TS 38.214:
5.2.1.4.1	Resource Setting configuration
< Unchanged parts are omitted >
For CSI measurement(s), a UE assumes: 
-	each NZP CSI-RS port configured for interference measurement corresponds to an interference transmission layer.
-	all interference transmission layers on NZP CSI-RS ports for interference measurement, take into account the associated EPRE ratios configured in 5.2.2.3.1; 
-	other interference signal on REs of NZP CSI -RS resource for channel measurement, non-zero power CSI -RS resource for interference measurement, or CSI-IM resource for interference measurement”
The UE assumes all interference transmission layers and other interference signal to be accumulated for interference calculation.
< Unchanged parts are omitted >

Proposal 3: NR considers to supports a CRI value k (=0, 1, …, Ks-1) indicating
· (k+1)-th entry of Ks NZP CSI-RS resources within a NZP CSI-RS resource set for channel measurement
· if configured, (k+1)-th entry of Ks CSI-IM resources within a CSI-IM resource set for interference measurement when there are Ks CSI-IM resources in the CSI-IM resource set or the only one CSI-RS resource with the CSI-IM resource set
· if configured, the NZP CSI-RS resource set for interference measurement
Proposal 4: Support configurable value X=0, 1, 2 for aperiodic CSI-RS triggering offset.
[bookmark: _GoBack]
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