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In RAN1#118, the following draft CR in R1-2406330 is submitted on PUCCH cyclic shift hopping.

R1-2406330	Clarification on the cyclic shift hopping for PUCCH transmission	CATT

This contribution collects companies’ views on the issues and proposals discussed in the above Tdoc.
[bookmark: _Ref124671424][bookmark: _Ref71620620][bookmark: _Ref129681832][bookmark: _Ref124589665]Discussion 
Reason for change
	In current specification, for cyclic shift hopping for PUCCH transmission, the cyclic shift  varis with slot number and symbol number as defined below.

wherein the function  is given by


It is observed that the parameters for the functions are not aligned.

Given that l is clearly defined as the OFDM symbol number in the PUCCH transmission, it is not appropriate to use  in functions  and , which may lead to potential misunderstanding that index of OFDM symbol number within the PUCCH transmission instead of OFDM symbol number within a slot is used to determine the cyclic shift.
In addition, nc is undefined in the spec which also may cause confusion.



TP
	
The function  is given by
	



where the pseudo-random sequence  is defined by clause 5.2.1. The pseudo-random sequence generator shall be initialized with , where  is given by the higher-layer parameter hoppingId if configured, otherwise .



Q: Do you agree with the text proposals in draft CR in R1-2406330?
	Company
	Agree or Not Agree
	Comments

	Apple
	Comments
	Agree if majority thinks it is essential (in that case it should be alignment CR)

	Nokia
	
	TP is not essential; it is clear how to use the function from current specification. 
It seems that nc is used as a dummy variable since it is undefined in spec. In our understanding the same applies to l of ncs. Therefore, it is clear when cyclic shift is calculated we have to substitute l+l’ into l of ncs function. 

	QC
	Not agree
	The CR is not needed. Spec has no ambiguity. As Nokia commented, what captured in spec is a conventional way to describe function call. 
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