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1. Overall Description:
CT1 would like to thank CT4 for their LS C1-243009 /C4-241547 on Clarification on Dual Registration Indication.

CT4 has asked the following questions in their LS:

 (
To assist understanding how the dual registration mode 
actually works
, CT4 would like to ask the following questions to CT1:
Q1
: Does a UE operating in dual registration mode only indicate the EMM state of EMM-REGISTERED in the initial registration procedure? 
Or,
 should the UE also indicate the EMM registration status in periodic registration procedure or mobility registration procedure?
Q2
: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered due to it turns off the dual registration mode or detaches from EPS, or if a UE is not registered to EPS during the initial registration to 5GS but 
later on
 it registers to the EPS, what information will the UE indicate to the AMF and in which procedure?
)CT1 would like to provide the following answers:

Answer to Q1: Yes, when interworking without N26 interface is supported, the UE operating in dual registration mode and registered in EPC indicates the EMM registration status in the UE status IE set to "UE is in EMM-REGISTERED state" only in the initial registration procedure, as specified in TS 24.501 clause 5.5.1.2.2. This is aligned with how the feature works as per stage-2 specs TS 23.501 (clause 5.17.2.3) and TS 23.502 (clause 4.11.2.3).

In addition to that, CT1 would like to also highlight that: when interworking without N26 interface is supported, the UE operating in single registration mode indicates the EMM registration status in the UE status IE set to "UE is in EMM-REGISTERED state" during mobility registration procedure that is triggered due to inter-system change from S1 mode to N1 mode, as specified in TS 24.501 clause 5.5.1.3.2. This is aligned with how the feature works as per stage-2 specs TS 23.501 (clause 5.17.2.3) and TS 23.502 (clause 4.11.2.3).

Answer to Q2: If a UE's registration mode (single/dual registration mode) is altered, then an initial registration/Attach procedure or De-registration/Detach procedure would be triggered, based on the situation, which makes the UE and all the Network Functions stay in sync. For example, if the UE is in dual registration mode for 5GC and EPC, and the UE wants to Detach from EPC, then a Detach procedure (on EPC) is triggered towards the network (MME).


2. Actions:
To CT4 group:
ACTION: 	CT1 would like CT4 group to take the above answers into account and do any necessary updates in their specifications if needed.

3. Date of Next CT1 Meetings:
CT1#150                           19th August- 23rd August 2024..............Maastricht, NL
CT1#151                           14th October- 18th  October 2024..............China, CN
CT1#152                           18th November- 22nd  October 2024..............Orlando, US

