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Subject:
Request for clarification on MPTY auxiliary state when only one remote party remains

TSG GERAN WG4 seeks advice from TSG S-WG1 on the following issue.

GSM 02.84 from Phase 2 onwards, clause 1.3.8.2 Managing an active multiParty call: "During an active multiParty call, the served mobile subscriber shall be able to: (v) Disconnect a remote party: Explicitly release the remote parties on a one at a time basis. In the case when no remote parties remain, the MultiParty call is terminated."
From this statement, it is not clear, when only one remote party remains after explicitly releasing all other remote parties, whether this call should remain in auxiliary state "Call in MPTY" or not. 

For example, if calls A-B and A-C are joined in a MPTY call, both calls will have auxiliary state "Call in MPTY". If call A-C is subsequently disconnected form the MPTY, does call A-B remain in auxiliary state "Call in MPTY"?

GERAN 4 cannot find further clarification in GSM 04.84 or other documents.

GERAN 4 would very much welcome clarification of this issue, as this issue affects several test cases in the conformance test specification 51.010-1. 

GERAN4 recommends a modification to the Core Specifications to reflect this clarification .

