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<Start of modified section 1>
[bookmark: _Toc20936526][bookmark: _Toc68082556][bookmark: _Toc75377765][bookmark: _Toc83708560][bookmark: _Toc90490973]6.3.1	CLOSE UE TEST LOOP
Same as TS 36.509 [6], subclause 6.1 with the following exception:
-	The supported test modes for 5GS are limited to those specified in subclause 5.3.4.
-	LB Setup DRB#k IE is:
	8
	7
	6
	5
	4
	3
	2
	1
	bit no.

	Z15
	Z14
	Z13
	Z12
	Z11
	Z10
	Z9
	Z8
	octet 1

	Z7
	Z6
	Z5
	Z4
	Z3
	Z2
	Z1
	Z0
	octet 2

	Reserved
	Q5
	Q4
	Q3
	Q2
	Q1
	Q0
	octet 3



Z15..Z0 = Uplink PDCP SDU size in bits 0.. 12160 (binary coded, Z15 is most significant bit and Z0 least significant bit). See Note 1.
Q5 = 0 for E-UTRA Data Radio Bearers and Q5 = 1 for NR Data Radio Bearers
Q4..Q0 = 0..31 representing DRB-Identity -1, where DRB-Identity identifies the data radio bearer in accordance to TS 36.331 [10] for E-UTRA Data Radio Bearers and TS 38.331 [11] for NR Data Radio Bearers [11] (binary coded, Q4 is most significant bit and Q0 least significant bit).
NOTE 1:	The UL PDCP SDU size is limited to 12160 bits (1520 octets).
NOTE 2:	A "LB Setup DRB IE" is only needed for a DRB if UL PDCP SDU scaling is needed. If there is no "LB Setup DRB IE" associated with a DRB in the CLOSE UE TEST LOOP message, then the same size of the PDCP SDU received in downlink is returned in uplink.
NOTE 3:	The UL PDCP SDU size shall be byte aligned (i.e. multiple of 8 bits) according to TS 36.323 [18] clause 6.2.1 for E-UTRA Data Radio Bearers and TS 38.323 [19] clause 6.2.1 for NR Data Radio Bearers.
[bookmark: _Toc20936527][bookmark: _Toc68082557][bookmark: _Toc75377766]-	The Communication Transmit or Receive message in UE test loop mode E setup is as below:
And where UE test loop mode E setup is:
	
	8	7	6	5	4	3	2	1
	

	
	Length of UE test loop mode E Monitor setup contents in bytes
	Octet 1

	
	Communication Transmit or Receive
	Octet 2

	
	Monitor list
	Octet 3

Octet N+2
or
Octet 3*N+2



where Communication Transmit or Receive is:
	8
	7
	6
	5
	4
	3
	2
	1
	bit no.

	Reserved
	E1
	E0
	octet 1



E0 = 0 is used to trigger the UE to continuously monitor and receive NR sidelink communication message (on STCH, PSCCH and PSSCH), and E0 = 1 is used to trigger the UE to start continuous transmitting NR sidelink communication messages (on STCH).
If E0 = 1, E1 = 1 is used to indicate UE shall transmit with 2-layer SL-MIMO transmission with precoding matrix defined in 38.211 [25] subclause 8.3.1.4codebook TPMI 0, and E1 = 0 is used to indicate UE shall transmit with single antenna port; otherwise E1 is used as reserved bit.
<End of modified section 1>
