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1 Introduction
In RANP#90e meeting, one LS [1] was sent to both RAN2 and RAN4 on the issue of BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. In this paper, we provide our view and the reply. 
2 [bookmark: _Ref23587092]Discussion
The questions to RAN4 in [1] is captured below:
	· A) Clarify if higher order (i.e. those band combinations which the UE indicates support for explicitly in UE capability signalling) EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR side such as DC_2A-7A-7A-66A-n66A and DC_2A-71A_n71A need to report a BCS for intra-band EN-DC (as defined in 38.101-3, section 5.3B.1), even if the UE doesn’t support the intra-band UL configurations DC_66A_n66A or DC_71A_n71A respectively. If the UE does not report the EN-DC BCS for such a combination, what can the network assume about the configuration limitations for the common bands (e.g. LTE band 71 and NR band n71) in the combination? 
· B) Resolve the general question of classification of intra-band EN-DC band combinations according to UL support. If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, is band combination classified as "intra-band EN-DC band combination"? 
· C) Indicate the RAN4 understanding on A) and B) to RAN2 by the end of the first meeting week of RAN4#98e (to allow RAN2 to finalize their work).
· D) Agree (if necessary) CRs taking the conclusions of A) and B) into account.


We provide our view for each question.
Question A)
UE has to report the BCS for the intra-band EN-DC even if UE does not support intra-band UL configurations. The main intention of this reporting is to allow network to know how to configure DL channel BW on that co-band LTE CC and NR CC according to UE’s capability. This aligns with the change in [1] to mandate the reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC if the band combination is an intra-band EN-DC combination with additional inter-band NR/LTE CA component. We do not think this report will mandate UE to support the corresponding intra-band UL configurations because a separate feature set reporting can already provide a clear UE capability on which pair of CCs that UE can support UL in an EN-DC band combination.
[bookmark: _Ref61085159]Observation 1: Mandating the reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC helps network to know how to configure DL channel BW on that co-band LTE CC and NR CC according to UE’s capability.
[bookmark: _Ref61085161]Observation 2: Reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC does not mandate UE to support the corresponding intra-band UL configurations.

Since the IE is mandatory to be reported, we see no need to answer the follow-up question on network assumption when UE does not report the IE.
[bookmark: _Ref61085165]Proposal 1: For an EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR sides, UE is mandated to report the BCS for the intra-band EN-DC even if UE does not support intra-band UL configurations. 

Question B)
Even if UE does not support UL on that intra-band EN-DC part of the band combination, the band combination is still an intra-band EN-DC band combination. We do not see the ambiguity in the naming because the intra-band EN-DC is still valid on the DL side. As we explained in the previous question, there is a separate feature Set reporting which can provide a clear UE capability on which pair of CCs that UE can support UL in a EN-DC band combination. Therefore, network should not have such a confusion.
[bookmark: _Ref61085167]Proposal 2: If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is still classified as "intra-band EN-DC band combination".

Question C)
A draft reply LS is prepared in the next Section.

Question D)
Based on our understanding, no RAN4 CR is needed for further clarification because the current signalling structure is already clear.
3 Draft further LS responses to RAN2 and RAN Plenary 
Based on above discussion, we provided our further responses to RAN1 as follows.
	1. Overall Description:
RAN4 would like to further inform RAN2 and RAN about the RAN4 agreement on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. 
· For an EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR sides, UE is mandated to report supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC even if UE does not support intra-band UL configurations. Reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC does not mandate UE to support the corresponding intra-band UL configurations because a separate feature set reporting can already provide a clear UE capability on which pair(s) of CCs that UE can support UL in an EN-DC band combination
· If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is still classified as "intra-band EN-DC band combination".
2. To RAN WG2 group. 
ACTION: RAN4 kindly ask RAN2 take above information in to consideration.



4 Summary
In this paper, we provide our view about the BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. We have the following observations, proposals as well as draft LS reply.
Observation 1: Mandating the reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC helps network to know how to configure DL channel BW on that co-band LTE CC and NR CC according to UE’s capability.
Observation 2: Reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC does not mandate UE to support the corresponding intra-band UL configurations.
Proposal 1: For an EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR sides, UE is mandated to report the BCS for the intra-band EN-DC even if UE does not support intra-band UL configurations.
Proposal 2: If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is still classified as "intra-band EN-DC band combination".
Draft LS reply:
	1. Overall Description:
RAN4 would like to further inform RAN2 and RAN about the RAN4 agreement on BCS reporting and support for intra-band EN-DC band combinations. 
· For an EN-DC band combinations with a common band on the LTE and NR sides, UE is mandated to report supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC even if UE does not support intra-band UL configurations. Reporting of supportedBandwidthCombinationSetIntraENDC does not mandate UE to support the corresponding intra-band UL configurations because a separate feature set reporting can already provide a clear UE capability on which pair(s) of CCs that UE can support UL in an EN-DC band combination
· If the UE doesn't support UL on intra-band EN-DC part of a band combination, the band combination is still classified as "intra-band EN-DC band combination".
2. To RAN WG2 group. 
ACTION: RAN4 kindly ask RAN2 take above information in to consideration.
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