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	[bookmark: _Hlk146659098]Reason for change:
	According to the regulatory ECC WG FM feedback received in LS R4-2400334, RAN4 was asked to clarify that both uncoordinated, as well as coordinated FRMCS deployments are considered in the specification, together with related n100/n101 output power limits, as per ECC Decision (20)02.
In this CR we provide clarification on n100/n101 output power limits and related FRMCS deployment aspects, also capturing ECC WG FM feedback on the obsolete additional OBUE requirement. 

This CR is related to RAN task on co-existence for existing mobile networks caused by band n101 (AI 13.2).

	
	

	Summary of change:
	· 6.2: additional clarification added for the n100/n101 output power limits related to the (un)-correlated deployments. 
· 6.6.4.2.5.7: removal or obsolete OBUE limit (as per ECC WG FM feedback in R4-2400334).

	
	

	Consequences if not approved:
	Regulatory ECC Decision (20)02 and related WG FM feedback would not be properly reflected in RAN4 specification. 
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[bookmark: _GoBack]------------------------------ Modified section ------------------------------
[bookmark: _Toc106782774][bookmark: _Toc107311665][bookmark: _Toc107419249][bookmark: _Toc107474876][bookmark: _Toc114255469][bookmark: _Toc115186149][bookmark: _Toc123048963][bookmark: _Toc123051882][bookmark: _Toc123716887][bookmark: _Toc124156795][bookmark: _Toc124265167][bookmark: _Toc131687299][bookmark: _Toc138840841][bookmark: _Toc156566517]6.2	Base station output power
[bookmark: _Toc21127450][bookmark: _Toc29811656][bookmark: _Toc36817208][bookmark: _Toc37260124][bookmark: _Toc37267512][bookmark: _Toc44712114][bookmark: _Toc45893427][bookmark: _Toc53178154][bookmark: _Toc53178605][bookmark: _Toc61178831][bookmark: _Toc61179301][bookmark: _Toc67916597][bookmark: _Toc74663195][bookmark: _Toc82621735][bookmark: _Toc90422582][bookmark: _Toc106782775][bookmark: _Toc107311666][bookmark: _Toc107419250][bookmark: _Toc107474877][bookmark: _Toc114255470][bookmark: _Toc115186150][bookmark: _Toc123048964][bookmark: _Toc123051883][bookmark: _Toc123716888][bookmark: _Toc124156796][bookmark: _Toc124265168][bookmark: _Toc131687300][bookmark: _Toc138840842][bookmark: _Toc156566518]6.2.1	General
The BS conducted output power requirement is at antenna connector for BS type 1-C, or at TAB connector for BS type 1-H.
The rated carrier output power of the BS type 1-C shall be as specified in table 6.2.1-1.
Table 6.2.1-1: BS type 1-C rated output power limits for BS classes
	BS class
	Prated,c,AC

	Wide Area BS
	(Note 1, 2)

	Medium Range BS
	≤ 38 dBm

	Local Area BS
	≤ 24 dBm

	[bookmark: _Hlk158983405]NOTE 1:	There is no upper limit for the Prated,c,AC rated output power of the Wide Area Base Station.
NOTE 2:	For the WA BS operation in band n100 or in band n101, coordinated FRMCS deployment is the precondition. Otherwise, additional requirement on the BS output power applies, see clause 6.2.4. 



The rated carrier output power of the BS type 1-H shall be as specified in table 6.2.1-2.
Table 6.2.1-2: BS type 1-H rated output power limits for BS classes
	BS class
	Prated,c,sys
	Prated,c,TABC

	Wide Area BS
	(Note)
	(Note)

	Medium Range BS
	≤ 38 dBm +10log(NTXU,counted)
	≤ 38 dBm

	Local Area BS
	≤ 24 dBm +10log(NTXU,counted)
	≤ 24 dBm

	NOTE:	There is no upper limit for the Prated,c,sys or Prated,c,TABC of the Wide Area Base Station.



[bookmark: _Toc21127451][bookmark: _Toc29811657][bookmark: _Toc36817209][bookmark: _Toc37260125][bookmark: _Toc37267513][bookmark: _Toc44712115][bookmark: _Toc45893428]In addition, for operation with shared spectrum channel access operation, the BS may have to comply with the applicable BS power limits established regionally, when deployed in regions where those limits apply and under the conditions declared by the manufacturer.
[bookmark: _Toc53178155][bookmark: _Toc53178606][bookmark: _Toc61178832][bookmark: _Toc61179302][bookmark: _Toc67916598][bookmark: _Toc74663196][bookmark: _Toc82621736][bookmark: _Toc90422583][bookmark: _Toc106782776][bookmark: _Toc107311667][bookmark: _Toc107419251][bookmark: _Toc107474878][bookmark: _Toc114255471][bookmark: _Toc115186151][bookmark: _Toc123048965][bookmark: _Toc123051884][bookmark: _Toc123716889][bookmark: _Toc124156797][bookmark: _Toc124265169][bookmark: _Toc131687301][bookmark: _Toc138840843][bookmark: _Toc156566519]6.2.2	Minimum requirement for BS type 1-C
In normal conditions, Pmax,c,AC shall remain within +2 dB and -2 dB of the rated carrier output power Prated,c,AC, declared by the manufacturer.
In extreme conditions, Pmax,c,AC shall remain within +2.5 dB and -2.5 dB of the rated carrier output power Prated,c,AC, declared by the manufacturer.
In certain regions, the minimum requirement for normal conditions may apply also for some conditions outside the range of conditions defined as normal. 
[bookmark: _Toc21127452][bookmark: _Toc29811658][bookmark: _Toc36817210]NOTE:	For NB-IoT operation in NR in-band, the NR carrier and NB-IoT carrier shall be seen as a single carrier occupied NR channel bandwidth, the output power over this carrier is shared between NR and NB-IoT. This note shall apply for Pmax,c,AC and Prated,c,AC.
[bookmark: _Toc37260126][bookmark: _Toc37267514][bookmark: _Toc44712116][bookmark: _Toc45893429][bookmark: _Toc53178156][bookmark: _Toc53178607][bookmark: _Toc61178833][bookmark: _Toc61179303][bookmark: _Toc67916599][bookmark: _Toc74663197][bookmark: _Toc82621737][bookmark: _Toc90422584][bookmark: _Toc106782777][bookmark: _Toc107311668][bookmark: _Toc107419252][bookmark: _Toc107474879][bookmark: _Toc114255472][bookmark: _Toc115186152][bookmark: _Toc123048966][bookmark: _Toc123051885][bookmark: _Toc123716890][bookmark: _Toc124156798][bookmark: _Toc124265170][bookmark: _Toc131687302][bookmark: _Toc138840844][bookmark: _Toc156566520]6.2.3	Minimum requirement for BS type 1-H
In normal conditions, Pmax,c,TABC shall remain within +2 dB and -2 dB of the rated carrier output power Prated,c,TABC for each TAB connector as declared by the manufacturer.
In extreme conditions, Pmax,c,TABC shall remain within +2.5 dB and -2.5 dB of the rated carrier output power Prated,c,TABC for each TAB connector as declared by the manufacturer.
In certain regions, the minimum requirement for normal conditions may apply also for some conditions outside the range of conditions defined as normal.
[bookmark: _Toc21127453][bookmark: _Toc29811659][bookmark: _Toc36817211][bookmark: _Toc37260127][bookmark: _Toc37267515][bookmark: _Toc44712117][bookmark: _Toc45893430][bookmark: _Toc53178157][bookmark: _Toc53178608][bookmark: _Toc61178834][bookmark: _Toc61179304][bookmark: _Toc67916600][bookmark: _Toc74663198][bookmark: _Toc82621738][bookmark: _Toc90422585][bookmark: _Toc106782778][bookmark: _Toc107311669][bookmark: _Toc107419253][bookmark: _Toc107474880][bookmark: _Toc114255473][bookmark: _Toc115186153][bookmark: _Toc123048967][bookmark: _Toc123051886][bookmark: _Toc123716891][bookmark: _Toc124156799][bookmark: _Toc124265171][bookmark: _Toc131687303][bookmark: _Toc138840845][bookmark: _Toc156566521]6.2.4	Additional requirements (regional)
In certain regions, additional regional requirements may apply.
For Band n41 and n90 operation in Japan, the rated output power, Prated,c.sys for BS type 1-H or sum of Prated,c,AC over all antenna connectors for BS type 1-C declared by the manufacturer shall be equal to or less than 20 W per 10 MHz bandwidth.
For uncoordinated deployment of the BS operating in band n100 in CEPT countries, Prated,c,AC of the WA BS shall not exceed 51.5 dBm/5MHz + (fDL-922.1) x 40/3 dB, with fDL being the centre frequency in MHz. This limit is derived from ECC Decision (20)02 [21] assuming a 17 dBi maximum antenna gain and 4 dB losses, and assuming one antenna connector. The above rated output power limit for band n100 applies to uncoordinated deployments and in case of coordinated deployments, higher output power values may be allowed.
NOTE:	 fFor more details on the maximum level derivation, refer to TR 38.853 [23].

For uncoordinated deployment of the BS operating in band n101 in CEPT countries, Prated,c,AC shall not exceed 51 dBm/10MHz or 48 dBm/5MHz. This limit is derived from ECC Decision (20)02 [21] assuming a 18 dBi maximum antenna gain and 4 dB losses, and assuming one antenna connector. The above rated output power limit for band n101 applies to uncoordinated deployments and in case of coordinated deployments, higher output power values may be allowed.
NOTE:	 fFor more details on the maximum level derivation, refer to TR 38.852 [22].
------------------------------ Next modified section -------------------------
[bookmark: _Hlk158968093]6.6.4.2.5.7	Additional operating band unwanted emissions limits for Band n100Void
In CEPT countries where ECC Decision(20)02 [21] applies, the emissions of the WA BS shall not exceed the maximum levels specified in table 6.6.4.5.7-1.
Table 6.6.4.2.5.7-1: Additional operating band unwanted emission limits for Band n100
	Frequency offset of measurement filter ‑3dB point, f
	Frequency offset of measurement filter centre frequency, f_offset
	Basic limits (Note)
	Measurement bandwidth

	0 MHz  f < 0.2 MHz
	0.1 MHz  f_offset < 0.3 MHz
	19.5 dBm
	200 kHz

	0.2 MHz  f < 1 MHz
	0.6MHz  f_offset <1.4 MHz
	1 dBm
	800 kHz

	1 MHz  f  10 MHz
	1.5 MHz  f_offset < 10.5 MHz
	-8 dBm
	1 MHz

	NOTE:	The basic limits are derived from ECC Decision(20)02 [21] assuming a 17 dBi maximum antenna gain and 4 dB losses, and assuming one antenna connector. For more details, refer to TR 38.853 [23]
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