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1	Overall description
RAN4 respectfully thanks RAN1 for the LS on further clarifications on enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC in R1-2308561. 
RAN4 discussed these questions raised in the LS, and have the following answers based on the groups common understanding on this topic:
· Q1:  It is RAN1 understanding that ΔPPowerClass can be triggered by the cases when the percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than a certain duty cycle as specified in Clause 6.2.4 of TS 38 101-1. Could RAN4 clarify whether all these cases can trigger ΔPPowerClass reporting in PHR MAC CE?
Answer: From RAN4’s perspective, all cases specified in Clause 6.2.4 of TS 38.101-1 where configured duty cycle is exceeded can trigger ΔPPowerClass reporting. 

· Q2: In case of duty cycle exceedance, and resulting ΔPPowerClass reporting as per recommendation in R4-2310500, is a further ΔPPowerClass reporting also allowed when UE returns to advertised PC power capabilities? 
Answer: Yes, a further ΔPPowerClass reporting is allowed when UE returns to advertised PC in this case.

· Q3: Could RAN4 confirm the correctness of RAN1’s understanding as per observation b) concerning the recommendation of enabling UE report on the ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to only when duty cycle is exceeded?
Answer: Yes, RAN4 confirms RAN1’s understanding as per observation b).

· Q4:  Could RAN4 clarify the meaning of the recommendation related to the combination of the ΔPPowerClass report with full-power MIMO transmission capability reporting corresponding to the current power class?
Answer: Given a UE’s PA capability, it may report different full-power MIMO transmission capability according to the maximum transmission power fallback, because the full-power MIMO capability is not explicitly associated with a power class. For example, for a PC1.5 UE equipped with two 26dBm PAs, and when no fallback happens, then it can report ul-FullPwrMode1-r16 (mode 1), however, when the maximum transmission power falls back to PC2, it can report ul-FullPwrMode-r16 (mode 0) under the same PA architecture. In this way, ΔPPowerClass reporting can be combined together with full-power MIMO transmission capability when the maximum transmission power changes. 
2	Actions
To RAN1:
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 to take the above answers into account in its further work.
	
To RAN2:
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN2 to consider the above in its further work.
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