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Introduction
In the incoming LS reply [1], the following questions are raised by RAN2 on RAN4 requirement applicability related to UE capability interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16. This contribution will present our view on the questions raised by RAN2. To RAN4:
ACTION: 	RAN2 respectfully requests RAN4 to provide answers to the questions in order to clarify the ambiguities described above.
Question 1: For UE supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the requirements in NE-DC operation respectively?

Question 2: For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping frequency, if UE does not report interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the MRTD requirements for asynchronous operation? And are there any differences on MRTD requirements in asynchronous operation for UE(s) supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16?

Question 3: For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping frequency, if UE does not report interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the MTTD requirements for both synchronous and asynchronous operations? And for asynchronous operation, are there any differences on MTTD requirements for UE(s) supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16?


Discussion
Question 1: For UE supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the requirements in NE-DC operation respectively?
The UE capability interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 was introduced in Rel-16 related to the FDD example EN-DC band combination DC_20-n28. NE-DC is also added to the signaling description although NE-DC was firstly discussed in Rel-17. In 38.307, the NE-DC requirement is applied for UE from R17 onwards.
For TDD case, the concerning band combos are DC_42_n77/n78 for UE indicating support of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16. According to the Band combination definition in 38.101-3, only single uplink is supported for these band combinations and dual UL is not supported (E.g. N/A). And there are no NE-DC combinations specified up to now for these concerning bands.

Table 2-1: TDD-TDD EN-DC combinations for overlapping inter-band non-collocated scenario
	EN-DC
configuration
	Uplink EN-DC
configuration
(NOTE 1)
	Single UL allowed
	DL interruption allowed
(Note 14)

	DC_42A_n77A3,4,9,11
DC_42A_n77C3,4,9,11
DC_42C_n77A3,4,9,11
DC_42C_n77C3,4,9,11
DC_42D_n77A3,4,9,11
DC_42D_n77C
DC_42E_n77A3,4,9,11
DC_42E_n77C
	N/A
	N/A
	

	DC_42A_n77(2A)3,4,9,11
DC_42C_n77(2A)3,4,9,11
	N/A
	N/A
	

	DC_42A_n78A3,4,9,11
DC_42A_n78C3,4,9,11
DC_42C_n78A3,4,9,11
DC_42C_n78C3,4,9,11
DC_42D_n78A3,4,9,11
DC_42D_n78C3,4,9,11
DC_42E_n78A3,4,9,11
DC_42E_n78C3,4,9,11
	N/A
	N/A
	



Observation 1: For TDD-TDD band combination related to interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, no MTTD requirement is needed since only single uplink is supported for EN-DC and no NE-DC combos are introduced. While the current MTTD requirement is specific to TDD combinations for UE indicating interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16.
Proposal 1: It is proposed to update the MTTD requirement in section 7.5.2.1. e.g. it can be specified in generic way or specific to FDD inter-band EN-DC.
For FDD EN-DC case, for UE indicating support of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, the MRTD requirement in 7.6.2.1 is applicable. Otherwise, the MRTD requirement in 7.6.3 is applicable. For deployment and implementation perspective, NE-DC and EN-DC will share same MRTD and MTTD requirements for the same set of concerning component bands. While in current 38.133, 7.6.3 is specified for EN-DC case only. There is no corresponding section for NE-DC case. 
Observation 2: From deployment perspective, the MRTD requirement for NE-DC can be the same as that for EN-DC regarding the same set of component bands.
Observation 3: There is no description about how to apply MRTD/MTTD requirement for NE-DC for UE indicating/not indicating support of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 in 38.133.
Proposal 2: It is proposed to reuse inter-band synchronous NE-DC MRTD/MTTD requirement in 7.6.5.1/7.5.5.1 for UE indicating capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, and same requirement as in 7.6.3/7.5.3 for UE not indicating capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16.

 
Question 2: For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping frequency, if UE does not report interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the MRTD requirements for asynchronous operation? And are there any differences on MRTD requirements in asynchronous operation for UE(s) supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16?

From 38.133, the applicability of different MRTD requirements for different FDD-FDD EN-DC scenarios are interpretated as below:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC without overlapping frequency, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.6.2-1 is applicable as mandatory.
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.6.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported, our understanding is that,
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.6.2.1 (to be modified) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.6.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).
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Proposal 3: It is proposed to provide answer for Q2 as following:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.6.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported, 
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.6.2.1 (to be modified) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.6.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).

Question 3: For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping frequency, if UE does not report interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, what are the MTTD requirements for both synchronous and asynchronous operations? And for asynchronous operation, are there any differences on MTTD requirements for UE(s) supporting and not supporting interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16?

Similar answer as that for MRTD requirement apply for MTTD. From 38.133, the applicability of different MTTD requirements for different FDD-FDD EN-DC scenarios are interpretated as below:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC without overlapping frequency, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 is applicable as mandatory.
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported, our understanding is that,
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.5.2.1 (to be modified for FDD) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.5.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).

Proposal 4: It is proposed to provide answer for Q3 as following:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC without overlapping frequency, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 is applicable as mandatory.
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.5.2.1 (to be modified for FDD) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.5.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).

It is also noticed that the signaling asyncIntraBandENDC is appliable for intra-band EN-DC as well as inter-band EN-DC with overlapping frequency. While in the signaling description, it only says intra-band EN-DC requirement apply when asyncIntraBandENDC is not reported. For inter-band EN-DC with overlapping DL frequency, the synchronous EN-DC requirement in 7.6.2.1 should apply instead. But this is missing from the signaling description. Which makes it confusing for inter-band EN-DC with overlapping frequency. 

Further, technically it seems reasonable that the applicability of asynchronous NE-DC requirement applicability follow the same logic as EN-DC. E.g. asynchronous MTTD and MRTD requirements for NE-DC are only applicable when indicated support by UE. But now there is no such dedicated signaling for NE-DC case. It would be preferable to check whether asyncIntraBandENDC can be updated to also cover NE-DC UE reporting.

It is proposed to send this observation to RAN2 and let RAN2 to consider updating the asyncIntraBandENDC signaling description.

Proposal 5: Send LS to RAN2 to update the asyncIntraBandENDC signaling description that 
· the synchronous EN-DC requirement in 7.6.2.1 should apply for inter-band EN-DC with overlapping frequency if asyncIntraBandENDC is not reported.
· Check whether the signaling can also cover NE-DE UE reporting

Summary
This contribution presented our view on RAN4 requirement applicability related to RAN2 questions. The following observations and proposals are concluded.
Observation 1: For TDD-TDD band combination related to interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, no MTTD requirement is needed since only single uplink is supported for EN-DC and no NE-DC combos are introduced. While the current MTTD requirement is specific to TDD combinations for UE indicating interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16.
Proposal 1: It is proposed to update the MTTD requirement in section 7.5.2.1 for FDD inter-band non-collocated EN-DC.
Observation 2: From deployment perspective, the MRTD requirement for NE-DC can be the same as that for EN-DC regarding the same set of component bands.
Observation 3: There is no description about how to apply MRTD/MTTD requirement for NE-DC for UE indicating/not indicating support of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 in 38.133.
Proposal 2: It is proposed to reuse inter-band synchronous NE-DC MRTD/MTTD requirement in 7.6.5.1/7.5.5.1 for UE indicating capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16, and same requirement as in 7.6.3/7.5.3 for UE not indicating capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16.
Proposal 3: It is proposed to provide answer for Q2 as following:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.6.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported, 
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.6.2.1 (to be modified) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.6.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).
Proposal 4: It is proposed to provide answer for Q3 as following:
· For FDD-FDD inter-band EN-DC without overlapping frequency, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 is applicable as mandatory.
· For FDD-FDD inter-band EN-DC with overlapping downlink frequency, the requirement applicability depends on UE capability reporting.
· If asyncIntraBandENDC is reported, the current requirement for asynchronous EN-DC as specified in Table 7.5.2-1 apply.
· If asyncIntraBandENDC is not reported, 
· The current requirement for synchronous inter-band EN-DC as specified in 7.5.2.1 (to be modified for FDD) should apply for UE reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to non-collocated scenario). But it is not specified in 38.133 yet.
· The current requirement for synchronous intra-band collocated EN-DC as specified in 7.5.3 should apply for UE not reporting capable of interBandMRDC-WithOverlapDL-Bands-r16 (corresponding to collocated scenario).

Proposal 5: Send LS to RAN2 to update the asyncIntraBandENDC signaling description that 
· the synchronous EN-DC requirement in 7.6.2.1 should apply for inter-band EN-DC with overlapping frequency if asyncIntraBandENDC is not reported.
· Check whether the signaling can also cover NE-DE UE reporting
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asyncintraBandENDC
Indicates whether the UE supports asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC
with MRTD and MTTD as specified in clause 7.5 and 7.6 of TS 38.133 [5]. If
asynchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC is not supported, the UE supports
only synchronous FDD-FDD intra-band (NG)EN-DC.

This capability applies to:
- Intra-band (NG)EN-DC combination without additional inter-band NR and
LTE CA component;
- Intra-band (NG)EN-DC combination supporting both UL and DL intra-band
(NG)EN-DC parts with additional inter-band NR/LTE CA component;
- Intra-band (NG)EN-DC combination without supporting UL in both the bands
of the intra-band (NG)EN-DC UL part;

If this capability is included in an "Intra-band (NG)EN-DC combination supporting
both UL and DL intra-band (NG)EN-DC parts with additional inter-band NR/LTE CA
component" or in an "Intra-band (NG)EN-DC combination without supporting UL in
both the bands of the intra-band (NG)EN-DC UL part", this capability applies to the
intra-band (NG)EN-DC BC part.
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