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1. Introduction
A RAN1 LS on L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility was sent to RAN4. In the LS, RAN1 provides the latest RAN1 agreements and also ask questions to other WGs [1]. 
In this contribution, we discuss the question/aspects related to RAN4 and provide our view on RAN4 feedback to RAN1.
[bookmark: OLE_LINK2][bookmark: OLE_LINK1]2. Discussion
[bookmark: _Toc423020296][bookmark: _Toc423020279][bookmark: _Toc423019950]2.1 On Question 1 to RAN4
In RAN 1 LS, Question 1 on L1 Intra-frequency measurement was raised to RAN4.
	1. L1 Intra-frequency measurement
Regarding L1/L2-based inter-cell mobility for Rel-18 NR further mobility enhancement, RAN1 made the following agreements for L1 intra-frequency measurement:

Agreement
· For Rel-18 L1/L2 mobility, L1 intra-frequency measurement for candidate cell is supported
· At least the following aspects are for RAN1 further study:
· RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point.
· Whether and how to apply relaxation for the restrictions imposed on the Rel-17 intra-frequency L1 non-serving cell measurement defined in 9.13.2 of TS38.133, where RAN4 impact is foreseen, e.g.
· SFN offset alignment compared with serving cell
· BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP
· Introduction of symbol level gap or SMTC for larger Rx timing difference (i.e. larger than CP length) 
· Commonality with intra-frequency L3 measurement
· Commonality with L1 inter-frequency measurement for measurement configuration

[bookmark: _Hlk116971433]Question 1 (to RAN4): As mentioned in this agreement, while RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point for L1 intra-frequency measurement for Rel-18 L1/L2 mobility, RAN1 wonders if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not.




The requirements application for intra-frequency L1 non-serving cell measurement in 9.13.2 of TS 38.133 are duplicated as below [2]:
	9.13.2	Requirements Applicability 
The requirements in the clause 9.13 are applicable to inter-cell beam management and inter-cell multi-TRP scenarios.
The requirements in clause 9.13 apply, provided the SSB from cell with PCI different from serving cell configured for L1-RSRP if the following conditions are met:
-	the number of cells with PCI different from seving cells Nmax = 1 for FR2 and Nmax = maxNrofAdditionalPCI for FR1. Where, maxNrofAdditionalPCI is defined in TS 38.331 [2]. 
-	The cell with different PCI from serving cell is known 
-	The SSB resources configured for L1-RSRP measurements are measurable
An SSB resource configured for L1-RSRP for cell with different PCI from serving cell shall be considered measurable when for each relevant SSB the following conditions are met: 
-	L1-RSRP related side conditions given in clauses 10.1.19.1 and 10.1.20.1 for FR1 and FR2, respectively, for a corresponding band, 
-	SSB_RP and SSB Ês/Iot according to Annex B.2.4.1 for a corresponding band. 
The cell with different PCI from serving cell is considered as known if the following conditions are met in this requirement:
-	The SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE
-	The SSB of the cell with different PCI from serving cell has the same SCS, sfn-SSB-Offset and center frequency as the SSB of the serving cell
-	The timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS
-	The UE has sent a valid L3 measurement report during the last 5 seconds, and
-	The SSB from the cell with different PCI remains detectable according to the cell identification requirements specified in clause 9.2.
Otherwise, the cell is unknown.


From RAN4 point of view, 
For the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS 38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement, the main purpose is to enable the UE to perform L1-RSRP measurements of serving cell and non-serving cell when performing normal data demodulation simultaneously, these restrictions make it easier and more convenient for the UE to perform L1-RSRP measurements.
For Rel-18 L1/L2 mobility, the correlation between cells becomes worse, and some restrictions may be more difficult to meet. We are willing to further discuss the possibility of relaxing each restriction:
· For BWP setting restriction, if the non-serving cell SSB is covered by serving cell active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE, the measurement gap is not necessary for L1-RSRP measurements. If the restrictions expected to be relaxed, how to perform L1-RSRP measurements based on measurement gap and define corresponding requirements need to be considered.

· For SFN offset alignment, if the sfn-SSB-Offset of the SSB of non-serving cell is restricted to be the same as the SSB of the serving cell, then the measurement time windows of the serving cell and the non-serving cell are in the same slot, so that UE can perform the serving cell measurements and non-serving cell measurements at the same time. If this restriction is relaxed, the UE needs to perform measurement of non-serving cells in other slots, which requires SMTC configuration of non-serving cells. This will increase the complexity of UE measurement, so whether it can be relaxed depends on the implementation of the UE. In addition, whether to relax this restriction can be an optional capability of UE needs to be further discussed by RAN4.

· For Rx timing difference, if the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and non-serving cell is less than CP length of the corresponding SCS, then UE can perform both serving cell measurements and non-serving cell measurements after unified FFT processing, which is conducive to reducing UE data processing load. Similarly, if this restriction is relaxed, the UE measurement will be more complex. Similarly, whether it can be relaxed also depends on the implementation of the UE. In addition, whether to relax this restriction can be an optional capability of UE needs to be further discussed by RAN4.
Based on the above analysis, if needed, RAN4 consider that the restrictions on BWP setting, SFN offset alignment and Rx timing difference can be relaxed. It can be considered to delete the relevant restrictions directly. For the relaxation on BWP setting, it is also need to introduce measurement gap for L1-RSRP measurements. For the relaxations on SFN offset alignment and Rx timing difference, it is also need to configure with SMTC to indicate the SSB of non-serving cell.
Therefore, it is proposed,
Proposal 1: Reply to RAN1 that RAN4 would like to study the possibility of further relaxing the restrictions described in 9.13.2 of TS 38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement for Rel-18 L1/L2 mobility.
Proposal 2: Whether to relax the restriction on BWP setting depends on whether to introduce measurement gap for L1-RSRP measurements. If the restriction expected to be relaxed, measurement gap should be configured and the relevant restriction can be deleted directly.
Proposal 3: Whether to relax the restrictions on SFN offset alignment and Rx timing difference depends on UE implementation, if the restriction expected to be relaxed, it will increase the complexity of UE measurements and the SMTC should be configured to indicate the SSB of non-serving cell.
· FFS: Whether to relax the restriction can be an optional capability of UE.
Proposal 4: Reply to RAN1 that RAN4 consider that the restrictions on BWP setting, SFN offset alignment and Rx timing difference can be relaxed for L1-RSRP measurements.
· For the relaxation on BWP setting, it is also need to introduce measurement gap. 
· For the relaxations on SFN offset alignment and Rx timing difference, it is also need to configure with SMTC to indicate the SSB of non-serving cell.
2.2 On Question 2 to RAN4
In RAN 1 LS, Question 2 on L1 Inter-frequency measurement was raised to RAN4.
	2. L1 Inter-frequency measurement

In addition, RAN1 made the following agreements for L1 inter-frequency measurement:

Agreement 
· For Rel-18 L1/L2 mobility, further study the potential RAN1 spec impact of L1 inter-frequency measurement 
· The definition and scenarios of L1 inter-frequency measurement is determined by RAN4, and RAN1 assumes at least the following until receiving their confirmation
· The scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE. 
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· At least the following aspect is studied:
· Commonality with L1 intra-frequency measurement for measurement configuration


	Question 2 (to RAN4): As mentioned in this agreement, RAN1 would like to ask RAN4 to confirm our understanding that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE 

Also, RAN1 would like to inform RAN4 of our understanding that the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is expected to be a RAN4 issue. 



In the last meeting, RAN4 has agreed the following definition of intra-frequency measurement [3]:
	Issue 1-1-4: Definition of L1 intra-frequency/inter-frequency measurement
Agreement on GTW
· For SSB L1-RSRP measurement, follow the definition of L3 measurement:
· A measurement is defined as a SSB based intra-frequency L1 measurement provided the center frequency and SCS of the SSB of the neighbor cell is the same as SSB of the serving cell indicated in ServingCellConfigCommon 
Note: RAN4 will revisit the definition based on RAN1/2 conclusion.


As shown above, for SSB L1-RSRP measurement, the definition of intra-frequency measurement follows the definition of L3 measurement, and RAN4 also agreed to review the definition after RAN1/RAN2 has relevant conclusions.
From RAN4 point of view, 
First of all, for the scenarios of L1 intra-frequency/inter-frequency measurement, from the understanding of RAN1, the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which is consistent with RAN4. Therefore, the scenarios other than those defined in the above agreement should belong to L1 inter-frequency measurement.
Secondly, RAN1 understands that L1 inter-frequency measurement includes at least two scenarios, 
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
Our understanding is as follows:
[bookmark: OLE_LINK104][bookmark: OLE_LINK105]RAN4 first want to clarify that whether the scenarios are regarded as intra/inter-frequency measurement is irrelevant to whether the frequency of the measured RS is covered by any of the BWPs, but depends on whether the center frequency and SCS of the SSB of the neighbor cell are the same with the SSB of the serving cell indicated in ServingCellConfigCommon. 
For the definition of scenarios, it should follow the common understanding of RAN1 and RAN4 above, that is, all scenarios not included in L1 intra-frequency measurement are regarded as inter-frequency measurement. Therefore, RAN4 believe that L1 inter-frequency measurement includes at least the two scenarios listed by RAN1, and both need to be configured with measurement gap and SMTC. In addition, except for the two listed scenarios, other scenarios that that conform to the above definition are not excluded.

Also, from RAN4's understanding, the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is a RAN4 issue. 
Therefore, it is proposed,
Proposal 5: Reply to RAN1 that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement.
Proposal 6: Reply to RAN1 that L1 inter-frequency measurement includes at least the two scenarios listed by RAN1, and both need to be configured with measurement gap and SMTC. In addition, except for the two listed scenarios, other scenarios not included in intra-frequency are not excluded.
3. Conclusion
[bookmark: _Toc423020280]In this contribution, we provide our analyses on aspects/questions in RAN1 LS on L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility, and proposals are as follows:
Proposal 1: Reply to RAN1 that RAN4 would like to study the possibility of further relaxing the restrictions described in 9.13.2 of TS 38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement for Rel-18 L1/L2 mobility.
Proposal 2: Whether to relax the restriction on BWP setting depends on whether to introduce measurement gap for L1-RSRP measurements. If the restriction expected to be relaxed, measurement gap should be configured and the relevant restriction can be deleted directly.
Proposal 3: Whether to relax the restrictions on SFN offset alignment and Rx timing difference depends on UE implementation, if the restriction expected to be relaxed, it will increase the complexity of UE measurements and the SMTC should be configured to indicate the SSB of non-serving cell.
· FFS: Whether to relax the restriction can be an optional capability of UE.
Proposal 4: Reply to RAN1 that RAN4 consider that the restrictions on BWP setting, SFN offset alignment and Rx timing difference can be relaxed for L1-RSRP measurements.
· For the relaxation on BWP setting, it is also need to introduce measurement gap. 
· For the relaxations on SFN offset alignment and Rx timing difference, it is also need to configure with SMTC to indicate the SSB of non-serving cell.
Proposal 5: Reply to RAN1 that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement.
Proposal 6: Reply to RAN1 that L1 inter-frequency measurement includes at least the two scenarios listed by RAN1, and both need to be configured with measurement gap and SMTC. In addition, except for the two listed scenarios, other scenarios not included in intra-frequency are not excluded.
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1 Overall description
[bookmark: _GoBack]RAN4 thanks RAN1 for the LS sent in R1-2210727 asking about L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility, based on the discussion in RAN4, RAN4 would like to provide the following feedback for RAN1’s question: 
Question 1 (to RAN4): RAN1 respectfully asks RAN4 if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not. 
RAN4 feedback: RAN4 would like to study the possibility of relaxing the restrictions described in 9.13.2 of TS 38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement for Rel-18 L1/L2 mobility.
· [bookmark: OLE_LINK52][bookmark: OLE_LINK53]RAN4 consider that the restrictions on BWP setting, SFN offset alignment and Rx timing difference can be relaxed for L1-RSRP measurements.
· For the relaxation on BWP setting, it is also need to introduce measurement gap. 
· For the relaxations on SFN offset alignment and Rx timing difference, it is also need to configure with SMTC to indicate the SSB of non-serving cell.

Question 2 (to RAN4): As mentioned in this agreement, RAN1 would like to ask RAN4 to confirm our understanding that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE 

Also, RAN1 would like to inform RAN4 of our understanding that the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is expected to be a RAN4 issue. 
RAN4 feedback: The supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement. 
· L1 inter-frequency measurement includes at least the two scenarios listed by RAN1, and both need to be configured with measurement gap and SMTC. In addition, except for the two listed scenarios, other scenarios not included in intra-frequency are not excluded.
Moreover, RAN4 also agree that the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is a RAN4 issue. 

2 Actions
To RAN WG1 group
ACTION: 	RAN4 sincerely asks RAN1 to take into account the above feedback into consideration.

3 Dates of Next TSG RAN WG4 Meetings
TSG-RAN WG4 Meeting #106	27 Feb – 3 Mar 2023		     Athens, GR
TSG-RAN WG4 Meeting #106bis-e	17 April – 26 April 2023	     Online
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