3GPP TSG-RAN WG4 Meeting #104bis-e                                      R4-2216586
Electronic Meeting, October 10 – 19, 2022

Title:	[Draft] Reply LS reply on the UE power limitation for STxMP in FR2
[bookmark: OLE_LINK57][bookmark: OLE_LINK58]Response to:	R1-2205639
[bookmark: OLE_LINK59][bookmark: OLE_LINK60][bookmark: OLE_LINK61]Release:	Rel-18
Work Item:	NR_MIMO_evo_DL_UL

Source:	TSG RAN WG4
To:	TSG RAN WG1
[bookmark: OLE_LINK45][bookmark: OLE_LINK46]Cc:	- 

Contact person:	
Name:	Xiang Gao
E-mail Address:	gaoxiang74@huawei.com


Attachments: None

1	Overall description
RAN4 would like to thank RAN2 for the LS and the following questions:
	Regarding UE power control for STxMP in FR2, RAN1 has two following assumptions on power limitation so far:
· Assumption 1: Power limitation per panel for STxMP
· Assumption 2: A total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP
Above power limitation includes both total radiated power and EIRP, and scenarios of these assumptions include at least single carrier scenario in FR2.
RAN1 seeks a few answers from RAN4 on the following questions in order to proceed further on the study of UE power control for STxMP.
Question 1: From RAN4 perspective, is Assumption 1 is feasible?
Question 2: From RAN4 perspective, is Assumption 2 is feasible?
Question 3: In either of Assumption1 or Assumption 2, whether the total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP or the sum of per-panel power limitation for STxMP can be different from (greater than) the existing power limitation for a given power class?
Question 4: If both Assumption 1 and Assumption 2 are feasible, whether both assumptions can/shall be applied to a same UE, and what is the relationship between the per-panel power limitation and total power limitation if both are applied (e.g., the sum of per-panel power limitation can be larger than the total power limitation per UE, or should be always the same)?


RAN4 would like to thank RAN1 for LS on UE power limitation for STxMP in FR2. RAN4 responses to RAN1 questions are below. We continue to use the following definitions for Assumptions 1 and 2:
· Assumption 1: Power limitation per panel for STxMP
· Assumption 2: A total power limitation per UE over all UE panels used for STxMP
Before RAN4 can analyze the questions in the LS, RAN4 kindly requests clarifications for terms used:
· Panel: 
RAN4 currently does not have a definition for this entity.
· Power limitation: 
From RAN4 perspective, there are several concepts related to the power radiated by UE:
1. Power class: The definition of power class (e.g. TS 38.101-2 clause 6.2.1.x), which is a package composed of below requirements
a. Min peak EIRP (The lower limit of EIRP at Tx beam peak direction);
b. Max EIRP (This is derived from regulatory requirements) and Max TRP;
c. Spherical coverage (The minimum EIRP at the Nth percentile of the distribution of power measured over the full sphere around the UE).
2. Configured transmitted power: PCMAX, f, c, which is used in RAN1 spec TS 38.213 power control part, and also applied in TS 38.101-2 clause 6.2.4: “The configured UE maximum output power PCMAX, f, c for carrier f of a serving cell c is defined as that available to the reference point of a given transmitter branch that corresponds to the reference point of the higher-layer filtered RSRP measurement as specified in TS 38.215”. It is noted that PCMAX used by RAN1 power control mechanism for FR2 is considered at the virtual antenna connector which is not testable from RAN4 perspective.
3. Total power concept: In Rel-17, RAN4 had a discussion about “total power concept”, which is a maximum output power limitation for a FR2 UE from implementation perspective, but there is no conclusion and the related discussion is still ongoing in Rel-18. In general, it means the actual radiation power of a UE considering multiple implementation aspects e.g. MPE limitation and heat dissipation. In this sense, the actual TRP limitation of the UE is not identical to the max limitation, i.e. Max TRP as defined for the power class of the UE.
4. P-max: The parameter p-Max (i.e. p-UE-FR2) similar to FR1 p-UE-FR1 was introduced by RAN2 spec, which is the maximum total transmit power to be used by the UE across all serving cells in frequency range 2 (FR2) across all cell groups. However, the feasibility of P-max for FR2 is questionable in RAN4, which is not reflected in RAN4 requirements yet. In addition, whether such parameter to limit the max output power of UE should be EIRP based or TRP based is not clear during previous discussion in RAN4.

[bookmark: _GoBack]With the RAN1 definition of panel, RAN4 would like to ask which above option (or multiple options) would match the concept of power limitation in the LS. Moreover, are the “per panel power limitation”, “per UE power limitation”, “total power limitation” and “existing power limitation” identical to this concept of power limitation? If not, please further explain those definitions from RAN1 perspective.

2	Actions
To RAN1 
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN1 to consider the above clarifications during their discussion, and provide answers to the follow-up questions.   

3	Dates of next TSG RAN WG4 meetings
TSG RAN WG4 Meeting #104bis-e	  October 10 – October 19, 2022		   Electronic Meeting
TSG RAN WG4 Meeting #105   	  November 14 – November 18, 2022		Toulouse, France
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