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1 Introduction

CB: # 47_CCA

- Check the definition of CCA and the relationship with regulation

- Capture the common understanding if any

(HW - moderator)

Summary of offline disc R3-225949
2 For the Chairman’s Notes

Propose the following:

Proposal 1:  No consensus on the CCA information of neighbor cells. 
Proposal 2:  Agree the Reply LS R3-226000 (Revision of R3-225740). 
3 Discussion (Round 2)

Based on the comments received, it seems there are no consensus on the CCA information of the neighbor cells, between two options provided in the RAN2 LS. Given that RAN2 LS is requesting our replies, the moderator think that the draft LS can be provided with current situation. 
The moderator proposals are given as follows. 
Proposal 1:  No consensus on the CCA information of neighbor cells. 
Proposal 2:  Agree the Reply LS R3-226000 (Revision of R3-225740). 
The draft reply LS is in the draft folder, please directly check/update. 
Question #1: If you have any comments, please provide below. 

	Company
	Comment

	
	

	
	

	
	

	
	


4 Discussion (Round 1)

4.1 Background

At the online meeting, there were some discussions about the CCA requirements in regulation. The moderator checked two regulations as follows, just to provide some background information. 
1) ETSI EN 302 567 V2.2.1 Multiple-Gigabit/s radio equipment operating in the 60 GHz band; Harmonised Standard for access to radio spectrum
In section 4.2.5.3, it is clearly indicated that: LBT is mandatory to facilitate spectrum sharing.
2) ETSI EN 303 753 V0.0.8 Wideband Data Transmission Systems (WDTS) for Mobile and Fixed Radio Equipment operating in the 57 GHz - 71 GHz band; Harmonised Standard for access to radio spectrum 
In this paper, there is not any CCA/LBT requirement. 
Moderator observation: There are some regulations that does not require the CCA. 
The moderator understands the second case is the scenario for which the RAN4 is targeting. And this is why RAN4 sent the LS indicating that CCA is not mandatory in FR2-2 in some regions, and requested RAN2 to indicate the CCA used by neighbor cells in R4-2211171. 
	1. Overall Description:

During RAN4 discussion, it was identified to be beneficial for a UE to know whether CCA is being used in neighbour cells where it is performing measurements or RRM procedures, since CCA is not mandatory in FR2-2 in some regions. If the UE does not know the CCA configuration of a cell it is performing measurements, it may not know which requirements will apply in RRC_IDLE state and in RRC_CONNECTED state.

Therefore, RAN4 respectfully asks RAN1 and RAN2 to share views on whether and how the information about the channel access mode used by neighbour cells is made available to the UE in RRC_IDLE state and in RRC_CONNECTED state. 


Question #1: If you have any different or new things, please provide below. 
	Company
	Comment

	Ericsson
	TS 37.213:
4.2 4.3
Channel access procedures for semi-static channel occupancy

Channel access procedures based on semi-static channel occupancy as described in this Clause, are intended for environments where the absence of other technologies is guaranteed e.g., by level of regulations, private premises policies, etc. 

4.3 4.4
Channel access procedures for frequency range 2-2

When a gNB is required by regulations to sense a channel(s) for availability for performing transmission(s) on the channel(s) or when a gNB provides UE(s) with higher layer parameters channelAccessMode2-r17 by SIB1 or dedicated configuration indicating that the channel access procedures would be performed by UE before transmission(s) on a channel(s), the channel access procedures described in this clause for accessing the channel(s) on which the transmission(s) are performed by the gNB/UE(s), are applied.

	Nokia
	Our understanding is that also the excerpts above from TS 37.213 go in the direction that CCA is not always mandated.

	Qualcomm
	CCA is not mandatory in all regions in FR2-2.

	
	


4.4 CCA of neighbour cells. 
There are some online comments whether the CCA configuration is per region or per cell level. The moderator observes that in the RAN2 LS, the per cell level CCA is configured to the connected UE. 

	As the RRC_CONNECTED state signaling in the attached CR includes neighbour cell list which indicates used channel access mode (CCA) for each cell, RAN2 would like to request RAN3 to evaluate the feasibility of the following options for obtaining the CCA information of neighbour cells:


Question: for those regions where the regulation does not require CCA, how would the CCA be configured? Below provide two options.  
· Option 1: whole region 
· Option 2: Per cell level
Question #1: your views on the above two options, or any reasons?

	Company
	Comment

	Huawei
	Option 2 is preferred, though option 1 is also possible

We think if there is no such regulatory requirement, it should be left to the proprietary decision or implementation. And in our understanding this is also why RAN2 provides the per cell level CCA configuration for connected UE. 
Option 1 seems pretty static (either enable or disable CCA in a whole region). On the contrast, option 2 can provide higher flexibility. That means that different cells, or gNBs, or even different networks (e.g., NPNs) can have own CCA configuration. Another example is that based on the channel status, the gNB can decide to enable/disable CCA per cell. 

	Ericsson
	Option 1
The question boils down if CCA is static or not, as discussed online.

RAN2 implementation in our view does not imply that the network should handle per cell level.

	Nokia
	In areas where CCA is not mandated, we expect the feature should be considered semi-static (e.g. operator will need to balance between performance gain while avoiding LBT, but also need to consider possibly changing radio environment where LBT is needed). Pure OAM solution would then be cumbersome.

	Qualcomm
	Option 2 is preferred and this also aligns with RRC signalling provided to UEs on cell level.

	
	

	
	

	
	

	
	


Moderator summary: 

Two companies are in favour the per cell configuration, while one company supports the whole CCA region configuration. And one company points out the pure OAM solution is pretty cumbersome. 
At online session, there are also comments whether R17 CRs are ok since the corresponding WID might not contain the affected RAN3 specifications. The moderator notices that at previous September RAN#97 meeting, the WID RP-222656 was updated to include TS 38.423 and TS 38.473. Hence the R17 CRs seems ok if the group make consensus of signalling based solution. 

The following two options are mentioned in the RAN2 LS in R3-225313. The reply LS can be prepared after we have common understanding. 
· Option 1: rely on O&M to handle CCA information provisioning for neighbour cells.

· Option 2: enhance backhaul signaling to exchange cell CCA information between gNBs.

Question #2: please indicate your preference of the above option, and if option 2 is preferred, R17 CRs are acceptable?
	Company
	Comment

	Huawei
	Option 2 is preferred, with R17 CRs. 
Since we think the CCA may be configured in a cell level, the OAM solution is much heavier than the signalling-based solution.   

	Ericsson
	Option 1.
When the information is static, using Option 1 also has the advantage to be flexible with the release.

	Nokia
	Option 2. However our understanding is that RAN#97 hastily made the WID update for important CRs to be approved in September, but the intention was not that also e.g. backhaul support should be included. 

	Nokia2
	For clarification: Option 2 is preferred, with Rel-18 CRs.

	Qualcomm
	Option 2 preferred, which is flexible especially in border scenarios where different cells may belong to different regions of regulations.

	
	

	
	

	
	


Moderator summary: 

Three companies are in favour of the signalling-based solution, while one supports the OAM configuration. It seems that the R17 CR cannot be agreed. See the proposal in 2nd round. 
4.5 Others 

If there is anything not covered by the above aspects, please input your comments below. 
	Company
	Comment

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	


5 Conclusion, Recommendations

TBD
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