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1	Introduction
In RAN2#98 the following was agreed:
For SS block identifier reporting:

Agreement 
1: SS block identifier is not included in measurement reporting triggered by CSI-RS events
2:	 SS block identifier can be included in measurement reporting triggered by event A1-A6 for measurement reporting triggered by NR-SS events
FFS: How to select the x best beams to be included in the report.
FFS Whether x is the same value for the triggered cell and the non triggered cells.

For Measurement reporting for NR-SS and CSI-RS:	

Agreements
1: 	For SS based events, the UE report the beams in the order of quality. 
2:	CSI-RS identifier can be included in measurement reporting triggered by event A1-A6 for measurement reporting triggered by CSI-RS events
3: 	for CSI-RS based events, the UE report the beams in the order of quality.
FFS: For A1-A6 events triggered by CSI-RS, the cell quality derived from NR-SS from the same cell can be included in the measurement report if available based on other measurements that have been configured.

The following e-mail discussion [1] was also initiated to progress the details of measurement reporting content:

[98#xx][NR] Measurement report content (Intel)
	Progress details on the content of measurement reports
	Outcome of the email can include proposals for agreement, identification of the main options, and questions to be asked to other groups.
	Intended outcome: Report to the next meeting
	Deadline:  Thursday 2017-06-08 

And this is the text agreed in relation to the measurements in the TR [2]:
[bookmark: _Toc476249004]5.5.4	Measurements
For the cell level mobility driven by RRC described in sub-clause 10.1.2, the baseline of the RRM measurement framework for DL is the one specified for LTE (measurement object, measurement ID, reporting configuration) as specified in TS 36.331 [6]. The DL RRM measurement should be performed based on a common framework regardless of network and UE beam configurations (e.g. number of beams). As for the event triggered reporting, Event A1 to A6 like the ones specified for LTE are at least to be supported with potential modifications. Other events may also be studied for NR. Measurement report contains at least cell level measurement resuts.
A UE in RRC_CONNECTED should be able to perform RRM measurements on always on idle RS (e.g. NR-PSS/SSS) and/or CSI-RS. The gNB should be able to configure RRM measurements via dedicated signalling to be performed on CSI-RS and/or idle RS. The event triggered reporting can be configured for NR-PSS/SSS and for CSI-RS for RRM measurements. At least, Even A1 to A6 can be configured for NR-PSS/SSS.
NOTE 1:	It is FFS which events can be configured for CSI-RS.
In the multi-beam operation, the UE in RRC_CONNECTED measures at least one or more individual DL beams. The gNB should have the mechanisms to consider the measurement results of those DL beams for handover. This mechanism is needed at least to trigger inter-gNB handover and to optimise handover ping-pong and failure. The UE should be able to distinguish between the beams from its serving cell and the beams from neighbour cells. The UE should be able to learn if a beam is coming from its serving cell. Cell level signalling quality for the DL RRM measurement can be derived from N best beams, if detected, where the value of N can be configured to 1 or more than 1. This does not preclude the DL RRM measurement on a single beam. Measurement report may contain the measurement results of the N best beams if the UE is configured to do so by the gNB.
This contribution further discusses the measurement report content.

2	Discussion
In the measurement reporting UE would at least report cell qualities but in addition it is possible to request UE to report beam indexes as agreed in RAN2#97bis. In addition, during study item it was agreed that beam quality measurements should be reported if configured by the network.
Observation 1: During study phase of NR it was agreed to report beam qualities in the measurement report if configured by network
Now question is that is there separate configuration of just reporting beam indexes and beam quality. The gain of avoiding beam quality reporting is the overhead it causes, but assuming there will be limited set of beams to be reported that should not be really an issue.
On the other hand, at the expense of slightly increased overhead the NW gains more insight into how the cell-level quality values of particular cells were derived as well as good understanding whether a cell has multiple good quality beams or just one. Thus, it seems beneficial to include beam quality results whenever beam indexes are reported.
Proposal 1: Beam measurement includes identifier of a beam (e.g. beam index, CSI-RS index, SS block, etc.) and the beam quality level based on the network-configurable measurement quantity (e.g RSRP or RSRQ).
In addition, the agreement in study phase indicated that NW would be able to configure how many beams should be reported by the UE. The amount of beams reported should possibly differ from the value N used for deriving cell quality – for example  in the case when NW is merely interested in deriving the cell quality based on the best beam solely, but it would be desired to get more insight on the individual beam results, in addition to the strongest one when making the decision of doing handover between different cells.
Proposal 2: When network configures UE to report X beams (where X is configurable) UE reports X highest quality beams based on the measurement quantity (e.g. RSRP or RSRQ), after performing beam-specific filtering (a.k.a. “L2 filtering”). X can be different than N.
The email discussion [1] also elaborated on which cells’ quality results should be included in the measurement report (Q4) and for which cells should the CSI-RS resource identifier / CSI-RS resource quality be included in the measurement report (Q11). We would like to express the following observations and proposals with respect to the aforementioned aspects, highly in line with what we have pointed out in the course of [1].
Observation 2: It is usually beneficial to obtain also serving cells’ measurement results in order to take proper decisions at the NW side. However, PCell can be potentially configurable by the NW (if not mandatorily present).
It was unclear to us what the reason behind including the cell quality results or corresponding CSI-RS resource identifiers for non-triggered cells is, wherein TTT has triggered (but not expired so the reporting was not triggered based on that cell, if our understanding was correct). Thus, we believe it can be further discussed during the RAN2 NR_AH#2 and the (so far) vague details can be clarified. 
Proposal 3: RAN2 is asked to consider and provide a solid use case for including the results related to “Non-triggered cells where the corresponding TTT has triggered” in the measurement report, as highlighted in [1] (Q4 and Q11).
The following proposal, however, should be quite digestible to the companies and RAN2 is likely to agree the following:
Proposal 4: Cell quality and CSI-RS identifier/index and quality should be included for the PCell and for the triggered cells when the corresponding TTT is expired.  
3	Conclusions
In this paper, we primarily discussed the inclusion of beam results in RRM reporting which we find extremely useful for the proper NR measurement framework operation. In the course of the paper the following Observations and Proposals have been made: 
Observation 1: During study phase of NR it was agreed to report beam qualities in the measurement report if configured by network
Observation 2: It is usually beneficial to obtain also serving cells’ measurement results in order to take proper decisions at the NW side. However, PCell can be potentially configurable by the NW (if not mandatorily present).
Proposal 1: Beam measurement includes identifier of a beam (e.g. beam index, CSI-RS index, SS block, etc.) and the beam quality level based on the network-configurable measurement quantity (e.g RSRP or RSRQ).
Proposal 2: When network configures UE to report X beams (where X is configurable) UE reports X highest quality beams based on the measurement quantity (e.g. RSRP or RSRQ), after performing beam-specific filtering (a.k.a. “L2 filtering”). X can be obviously different than N.
Proposal 3: RAN2 is asked to consider and provide a solid use case for including the results related to “Non-triggered cells where the corresponding TTT has triggered” in the measurement report, as highlighted in [1] (Q4 and Q11).
Proposal 4: Cell quality and CSI-RS identifier/index and quality should be included for the PCell and for the triggered cells when the corresponding TTT is expired.  
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