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Discussion and Decision
1.
Introduction
It was discussed at the last meeting that whether a PDCP status report is based on the status after header decompression or before header decompression. The issue is not just what should be included in the status report, but what the desired behaviour of both transmitter and receiver is. This document tries to capture all possible options with regard to the transmitter and receiver behaviour, and proposes one of them be selected by the RAN2 group.

2.
Desired transmitter and receiver behavior
After some discussion, three possible options are identified with respect to the transmitter and receiver behavior.

Option A – lossy
· Receiver shall indicate NACK for the PDCP SDUs that were not received by RLC.
· Receiver shall indicate ACK for the PDCP SDUs that were correctly received by RLC.
· Transmitter [shall/may] discard PDCP SDUs that were acknowledged by RLC.

 

Option B – lossy/lossless depending on implementation
· Receiver shall indicate NACK for the PDCP SDUs that were not received by PDCP reception buffer.
· Receiver shall indicate ACK for the PDCP SDUs that were correctly received by PDCP reception buffer.

· Transmitter [shall/may] discard PDCP SDUs that were acknowledged in-sequence by RLC.

· Transmitter may discard PDCP SDUs that were acknowledged out-of-sequence by RLC.

 

Option C – lossless

· Receiver shall indicate NACK for the PDCP SDUs that were not received by PDCP reception buffer.
· Receiver shall indicate ACK for the PDCP SDUs that were correctly received by PDCP reception buffer.

· Transmitter [shall/may] discard PDCP SDUs that were acknowledged in-sequence by RLC.

· Transmitter shall not discard PDCP SDUs that were acknowledged out-of-sequence by RLC.

(Question 1) Which option shall we take?
· Option A, lossy

· Option B, lossy/lossless depending on implementation

· Option C, lossless
(Question 2) Do we want to mandate that the transmitter shall discard RLC acked (or only acked in-sequence) PDCP SDUs?
· Yes, the transmitter shall discard RLC acked PDCP SDUs.
· No, discard of RLC acked PDCP SDUs is an implementation option.
And the following restriction seems to be common to all options.
· Transmitter shall not discard PDCP SDUs that were not acknowledged by RLC.

One restriction is questioned whether we have it in the standard.
· Receiver shall not indicate NACK for the PDCP SDUs that were consecutively acknowledged by RLC.
(Question 3) Do we want to specify that the receiver shall not indicate NACK for consecutively RLC acked PDCP SDUs?
· Yes, it should be specified in order to avoid a PDCP status report includes any SN of consecutively RLC acked PDCP SDUs.
· No, the transmitter can ignore NACK for already discarded PDCP SDUs.
In addition, it has to be discussed whether we have same or different behaviour for uplink and downlink.

(Question 4) Do we want to have the same behaviour for uplink and downlink?
· Yes, same behaviour should be applied to both uplink and downlink.
· No, buffer management in UE and eNB could be different. Different options could be taken for uplink and downlink, respectively.
3.
Proposal
It is proposed for RAN2 group to answer the above questions.
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