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Introduction
The SA5 LS [1] is coming, and RAN2 is asked to provide feedbacks to SA5’s questions.
In this paper, we provide our views regarding this LS.

Discussion
Clause 4.2.1.5.2, TS 38.314:
************TS 38.314************
[bookmark: _Toc156146023][bookmark: _Hlk131184558]4.2.1.5.2	Packet Uu Loss Rate with delay threshold in the DL per DRB per UE
[bookmark: _Hlk131184457]The objective of this measurement is to measure the DL packets loss including any packets not successfully transmitted or packets successfully received but delayed more than a delay threshold at Uu transmission, for OAM performance observability or for QoS verification of MDT.
Protocol Layer: RLC
Table 4.2.1.5.2-1: Definition for Packet Uu Loss Rate with delay threshold in the DL per DRB per UE
	Definition
	Uu Packet Loss Rate with delay threshold in the DL per DRB per UE: One packet corresponds to one RLC SDU. The measurement is done separately per DRB.
Detailed definition:

 Where explanations can be found in the table 4.2.1.5.2-2 below.



NOTE 1:	Packet loss rate with delay threshold can be used when the resource type of corresponding QoS Flow is Delay-critical GBR. It is expected to be upper bounded by the PER (packet error rate, as defined in TS 23.501[4]) of the DRB which takes values between 10-6 and 10-2. The statistical accuracy of an individual packet loss rate measurement result is dependent on how many packets have been received, and thus the time for the measurement.
NOTE 2:	Delay threshold of this measurement can be determined by NW implementation (e.g. configured by OAM).
NOTE 3:	The granularity for Packet loss rate measurement with delay threshold is per DRB per UE.
Table 4.2.1.5.2-2: Parameter description for Packet Uu Loss Rate with delay threshold in the DL per DRB per UE
	
	Packet Loss Rate with delay threshold in the DL per DRB per UE. Unit: number of lost packets per transmitted packets per DRB * 106, Integer.
Lost packets here means the packets that delayed more than delay threshold or not successfully transmitted.

	
	Number of DL packets, of a data radio bearer with DRB Identity = , for which at least a part has been transmitted over the air but not positively acknowledged, and it was decided during time period  that no more transmission attempts will be done. If transmission of a packet might continue in another cell, it shall not be included in this count.

	
	Number of DL packets, of a data radio bearer with DRB Identity = , for which is transmitted over air interface and positively acknowledged but the DL delay of the RLC SDU is more than corresponding delay threshold during time period T.
The DL delay of a RLC SDU is calculated as defined in clause 5.1.1.1.1 in TS 28.552 [2] as follows "point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of HARQ ACK from UE for UM mode or point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of RLC ACK for AM mode, minus time when corresponding RLC SDU part arriving at MAC layer".
The delay threshold is as defined in Note 2.

	
	Number of DL packets, of a data radio bearer with DRB Identity = , which has been transmitted over the air and positively acknowledged and delayed no more than the corresponding delay threshold during time period .
The delay threshold is as defined in Note 2.

	
	Time Period during which the measurement is performed, Unit: minutes.

	
	The identity of the measured DRB.


******************************
For the TS 38.314 definition on Dexd(T, drbid), RAN2 discussed it in the past, and the conclusion was that the DL delayof a RLC SDU (the above highlighted part) is actually an individual delay value of a packet. The current wording is referring to TS 28.552, but the following text is the definition of an individual delay:
"point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of HARQ ACK from UE for UM mode or point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of RLC ACK for AM mode, minus time when corresponding RLC SDU part arriving at MAC layer"
When RAN2 discussed this section , RAN2 was aware that TS 28.552 just defined average value, and the individual delay values were the inputs for calculating the average value. We understand that the RAN2 definition is to avoid potential workload for other WGs, and it should be clear from RAN2 point of view.
In general, we think individual packet delay is clear in RAN2. We suggest to capture RAN2 common understanding in the reply LS to SA5.

Observation 1: In the measurement defined in TS 38.314, clause 4.2.1.5.2, to obtain delay values of packets for parameter Dexd(T,drbid), the individual packet delay has been defined in TS 38.314:
The DL delay of a RLC SDU is calculated as defined in clause 5.1.1.1.1 in TS 28.552 [2] as follows "point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of HARQ ACK from UE for UM mode or point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of RLC ACK for AM mode, minus time when corresponding RLC SDU part arriving at MAC layer".

Proposal 1: It is proposed RAN2 to discuss whether observation 1 is agreeable or not. If yes, there is no extra RAN2 impact.

Conclusion
In this paper, we discuss the UE behaviours on neighbour cell measurements, and we have the following observations and proposals:
Observation 1: In the measurement defined in TS 38.314, clause 4.2.1.5.2, to obtain delay values of packets for parameter Dexd(T,drbid), the individual packet delay has been defined in TS 38.314:
The DL delay of a RLC SDU is calculated as defined in clause 5.1.1.1.1 in TS 28.552 [2] as follows "point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of HARQ ACK from UE for UM mode or point in time when the last part of an RLC SDU packet was sent to the UE which was consequently confirmed by reception of RLC ACK for AM mode, minus time when corresponding RLC SDU part arriving at MAC layer".

Proposal 1: It is proposed RAN2 to discuss whether observation 1 is agreeable or not. If yes, there is no extra RAN2 impact.
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1. Overall Description:
3GPP SA5 is trying to define a new KPI on DL reliability with delay threshold in RAN.

The KPI intends to use a measurement newly defined in TS 38.314, clause 4.2.1.5.2. Here below, 3GPP SA5 provides its understanding of the problem that exist in this measurement.

SA5 understanding of the problem is:

· In the measurement defined in TS 38.314, clause 4.2.1.5.2, to obtain delay values of packets for parameter Dexd(T,drbid), an existing measurement from SA5 which is defined in TS 28.552 clause 5.1.1.1.1 is used.
· SA5 thinks that the current approach may not give correct values because for calculating Dexd(T,drbid), correctly, individual packet delay of each packet need to be calculated first and then for each packet delay value, the comparison needs to be done with “Delay threshold”. However the measurement defined in TS 28.552 clause 5.1.1.1.1, gives an average value i.e. the average (arithmetic mean) time it takes for packet transmission over the air-interface in the downlink direction. It does not provide individual delay values of each packet. 

2. Questions to RAN2 for clarification:

1. SA5 thinks that the issue mentioned in 2nd bullet above, needs to be checked first.
Hence, the clarification required is - How individual packet delays are being obtained by using measurement defined in TS 38.314, clause 4.2.1.5.2?


3. Actions:
To RAN2: Please provide your feedback on SA5 current understanding and reply to SA5 query for clarification.

5. Date of Next TSG-SA WG5 Meetings:
SA5#153                          29 January – 2 February 2023              EU
SA5#154	15 April – 19 April 2023	China
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