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Introduction
This document summarizes the below offline discussion: 
[AT121][505][V2X/SL] R17 RRC corrections (Huawei)
	Scope: Discuss corrections in 2300387, R2-2301352, R2-2301376, R2-2301530, and R2-2301825. 
	Intended outcome: 38.331 CR in R2-2302030 and discussion summary in R2-2302031.
Deadline: Comeback at 3/2 CB session
 Contact list: 
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	Company
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	Tao Cai
	Huawei, HiSilicon
	tao.cai@huawei.com

	Qianxi Lu
	OPPO
	qianxi.lu@oppo.com

	Giwon Park
	LG
	giwon.park@lge.com

	Hidekazu Tsuboi
	Sharp
	tsuboi.hidekazu@sharp.co.jp

	Xing Yang
	Xiaomi
	Yangxing1@xiaomi.com

	Min Wang
	Ericsson
	Min.w.wang@ericsson.com

	Xiao, XIAO
	vivo
	xiao.xiao@vivo.com

	Ansab Ali
	Intel Corporation
	ansab.ali@intel.com

	Jie Shi
	CATT
	shijie@catt.cn

	Jing Han
	Lenovo
	Hanjing8@lenovo.com



Correction in R2-2300387
Rapporteur understands the intention is that adding suffix -16 is needed when there is no field (without suffix) is defined. 
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Q1: Do your company agree to add "-r16" after sl-TxResourceReqlist and sl-TxInterestedFreqList and remove (without suffix) as in R2-2300387?
	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	Agree
	

	LG
	Agree
	

	Xiaomi
	Agree
	

	Ericsson
	Agree with sl-TxResourceReqlist
	Suffix for sl-TxInterestedFreqList seems not needed, since there is no R17 field, right?

	Vivo
	Agree
	We think the suffix of the form "‑r16" is needed to indicate the corresponding field is introduced for the Rel-16 sidelink feature.

	Intel
	Agree
	

	CATT
	Agree
	

	Huawei, HiSilicon
	Agree
	

	Lenovo
	Agree
	



On the proposed change on the first sentence of FD of sl-TxResourceReqList, rapporteur understands the current description is general enough to cover all the fields in the list, it is not critical to describe further the purpose of different fields. On the last sentence added by the proponent, rapporteur understands that similar sentence is used in RRC spec for the same type of extension.
Q2: Do your company agree on the addition on the first sentence (1st) and last sentence (2nd) as in R2-2300387?
	Company
	Agree/Disagree 1st
	Agree/Disagree 2nd
	Further comments

	OPPO
	No strong view
	Disagree
	For the 2nd change, it is just a normal NCE, do not see the need to further explain.

	LG
	Disagree
	Disagree
	The current description is clear. The correction is not needed. 

	Xiaomi
	Agree
	Agree
	The second sentence is essential to clarify the reported DRX is for which destination.

	Ericsson
	No strong view
	
	

	Vivo
	Disagree
	Agree
	For the 1st change , we believe it’s not necessary change as the sidelink DRX info is also used to assist the gNB resource allocation in mode-1.
For the 2nd change, as the destination identity is absent in the sl-TxInterestedFreqList-v1700,  it’s better to make it clear that the corresponding sidelink DRX info is for which destination. 

	Intel
	No strong view
	Agree
	

	CATT
	No strong view
	
	

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	Agree
	

	Lenovo
	No strong view
	Disagree
	



Change in R2-2301352
Rapporteur understands change proposed in R2-2301352 is to follow the latest RAN1 agreement and proposes to accept this change as the original FD was based on RAN1 agreement. Company can raise comments if disagree.  
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	Company
	Comments

	
	



Change in R2-2301376
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This minor issue here is about whether or not to add mode 1 condition in clause 5.8.3.1 "General", while the mode 1 conditions are already included in 5.8.3.2 and 5.8.3.3. It is not critical and more of editorial style however it is good to keep consistence for all the mode conditions in 5.8.3.1. 
Q3: Which option would your company support?
Option 1: Add mode-1 condition in 5.8.3.1 as in R2-2301376. 
Option 2: Remove two existing mode-1 conditions in 5.8.3.1 as: 
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Option 3: No changes. 
	Company
	Option
	Further comments

	OPPO
	1 or 3
	Although it is more of editorial, the bar can be lower for R17 CR, so either no change, or option-1 to make the intention more visible, both are fine for us.

	LG
	Option 1 or 3
	

	Xiaomi
	1
	

	Ericsson
	Option 1
	Good to add Mode 1 condition to be aligned with the other cases.

	Vivo
	Either Option 1 or Option 2, not acceptable for Option 3
	Though we are proponent of Option 1,  Option 2 is also fine to us as long as the consistence is kept for all the mode conditions in 5.8.3.1.

	Intel
	Option 1
	

	CATT
	Option1 or 3
	

	Huawei, HiSilicon
	Option 2, option 3
	

	Lenovo
	Option 1
	we think add mode 1 condition is clearer 



Changes in R2-2301530
The motivation, changes in R2-2301530 and rapporteur comments are listed below. Besides, rapporteur wonder whether rewording as "value in number of symbols/slot lengths of the associated BWP where the PDCCH was transmitted" would remove the concern related to PDCCH?
	In the current specification, the value of the length of drx-HARQ-RTT-TimerSL and drx-RetransmissionTimerSL is in number of symbols or slots of the BWP where the PDCCH corresponding to the SL grant was transmitted. However, for SL configured grant type-1, there is no associated PDCCH and therefore no corresponding BWP for the UE to derive the numerology of the timers. 
Added a reference BWP for SL DRX configuration so that the UE can derive the symbol length for drx-HARQ-RTT-TimerSL and the slot length for drx-RetransmissionTimerSL for all SL grants.
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	It can be discussed whether the added scenario is valid or not. The last sentence of first FD, if agreed, shall be " Network only configures drx-ConfigSLExt when drx-ConfigSL is not configured."
Whether PDCCH is present or not is not directly associated with CG types, with regard to how UE obtains the numerology of one BWP. CGs (type 1 and type 2) are configured within BWP config, at least CG type1 is initiated by RRC signaling using PDCCH. 



Q4: Would your company agree the changes in R2-2301530?
	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	Disagree but see comment
	Firstly, we tend to agree it is a valid issue, i.e., for type-1 CG, there might be no dedicated BWP (one may say the RRC message would be sent using PDCCH, yet RRC message is a RRC layer PDU, rigorously, it can be segmented, and delivered using different carriers/BWPs.. which means multiple numerologies for UE to select from)
Then when it comes to the solution, we think R2 should try to find a BC way-out, from that perspective, we may still keep the current spec, so that in case of type-1 CG, and if the RRC message was sent using multiple carriers/BWPs, the selection of BWPs can be up to UE implementation. Which means network implementation should avoid such complicated case, and even if that happens, network should ensure the re-tx grant can arrive at UE regardless which BWP/numerology the UE selected to derive the timer length. 

	LG
	Agree with OPPO
	We prefer to keep the current description at the moment.

	Xiaomi
	Disagree
	We understand NBC change should be avoided. Maybe some clarification in procedural text can be added, e.g. refer to the active BWP in such case.

	Ericsson
	Disagree
	changes are not ok, the existing text is correct. 
In case of Mode 1 scheduling, when UE needs to start the timer, there was already at least one PDCCH transmission (e.g., the RRC signaling carrying the SL configured grant type 1.

	vivo
	Disagree
	We prefer to avoid ASN.1 change to address the issue. Given that the UE is in RRC_CONNECTED and always configured with an active downlink BWP in Uu, we can simply use the active downlink BWP for reference. For example:
drx-HARQ-RTT-TimerSL
Value in number of symbols of the active downlink BWP  where the PDCCH was transmitted. Value 0 is used in case sl-PUCCH-Config is not configured and the corresponding resource pool is not configured with PSFCH.
drx-RetransmissionTimerSL
Value in number of slot lengths of the active downlink BWP where the PDCCH was transmitted. sl0 corresponds to 0 slots, sl1 corresponds to 1 slot, sl2 corresponds to 2 slots, and so on.


	Intel
	Disagree
	The solution proposed by vivo seems acceptable to us if we want to resolve this issue

	CATT
	Disagree
	We prefer to find a NBC-way to solve this issue

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	

	Lenovo
	Disagree
	Agree other companies comments that to find a NBC way to solve the problem




Changes in R2-2301825
Motivation, changes in R2-2301825 and rapporteur comments are listed below, 	

	Since CBR (Channel Busy Ratio) is an index that indicates the occupancy of the channel, it is appropriate to express it as being higher or lower (as described in 5.5.4.11), rather than being expressed as better or worse (as described in 6.3.2).

To align the description for Event C1/C2, the modification for 6.3.2 should be needed.
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	Rapp understand that this is commonly used terminology in 331 for many triggering events. 
For triggering event, "becomes better than" and "become worse than", which to describe a "change of state",  is more suitable than "is above", "is below" which are to describe a "state". 



Q5: Would your company agree the changes in R2-2301825?
	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	See comment.
	Although the point by Rapp is valid, yet for CBR, when CBR is above a threshold, it is hard to say it is ‘better’, actually it should be ‘worse’, so somehow positive on this change. 
On the other hand, even without this CR, there is no ambiguity issue, so we can follow majority view on it.  

	LG
	Follow majority view.
	

	Sharp (proponent)
	Agree
	It is not easy to consider that “CBR becomes better than threshold” is “channel becomes busy”. So, we think this sentence has ambiguity and modification is needed. 

	Xiaomi
	Agree
	

	Ericsson
	agree
	

	vivo
	Agree
	

	Intel
	Follow majority view
	

	CATT
	Follow majority view
	

	Huawei, HiSilicon
	Disagree
	

	Lenovo
	Follow majority view
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sl-TypeTxSyncList
A list of synchronization reference used by the UE. The UE shall include the same number of entries, listed in the same order, as in s/-TxInterestedFreqList-r16, i.e. one for
each carrier frequency included in s/-TxInterestedFreqList-r16.
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drx-ConfigSL, drx-ConfigSLEXt

Used to configure additional DRX parameters for the UE performing sidelink operation with resource allocation mode 1, as specified in TS 38.321 [3]. Network only configures
this field if s/-ScheduledConfig is configured and drx-Config is configured. Network only configures drx-ConfigSLExt when drx-ConfigSL is configured.
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DRX-ConfigSLEXt-v17xy ::= SEQUENCE {
refBWP-ri7 BWP-Id

DRX-ConfigSL field descriptions

drx-HARQ-RTT-TimerSL
Value in number of symbols of the BWP indicated by the refBWPwhere-the PDCCH was-transmitted. Value 0 is used in case sl-PUCCH-Config is not configured and the

corresponding resource pool is not configured with PSFCH.

drx-RetransmissionTimerSL
Value in number of slot lengths of the BWP indicated by the refBWPwhere-the PDCCH-was-transmitted. s/0 corresponds to O slots, s/7 corresponds to 1 slot, s/2 corresponds

to 2 slots, and so on.
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Event C1: CBR of NR sidelink communication becomes better than abselate-is above a threshold;
Event C2: CBR of NR sidelink communication becomes worse than abselute is below a threshold;

[ReportConfigNR-SL information element




