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Introduction
This document summarizes the below offline discussion. 
[AT121][502][V2X/SL] R16 RRC corrections (Huawei)
	Scope: Discuss corrections in R2-2300485/R2-2300486, R2-2300836/R2-2300837, R2-2301021/R2-2301022, and R2-2301377/R2-2301378. Merge agreeable corrections.  
	Intended outcome: 38.331 CR in R2-2302022/R2-2302023 and discussion summary in R2-2302024 (if needed).
Deadline: Comeback at 3/2 CB session
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First/second change in R2-2300485/R2-2300486
Rapporteur realized, since NR discovery is introduced in Rel-17, the first and second changes are not needed for Rel-16 as in R2-2300485. Rapporteur propose to discuss first and second changes in R2-2300486 instead. If agreed, they will be added into R17 Misc CR (i.e. not mirror changes)

	1. In 6.3.5 Sidelink information elements, in the current field description of sl-TxPoolExceptional, it is stated that the resource in the pool is used for NR sidelink communication. Actually, the resource in the pool can also be applied to transmit NR sidelink discovery, which is not included in the current description. 
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	The first second change are to cover the missing case of "sidelink discovery transmission" which should be reasonable. 


Q1: Would your company agree the above two changes for Rel-17?

	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	Agree for R17
	Intention OK, and as Rapp said, it should be Rel-17 CR only.

	LG
	Agree for R17
	

	vivo
	Agree
	



Last change in R2-2300485/R2-2300486, change in R2-2301021/R2-2301022
The last change in 485/486 and the change in 1021/1022 are on the same issue that the IEs refer to field sl-MaxTxTransNumPSSCH as for the maximum retransmission number while the FD of sl-MaxTxTransNumPSSCH states that it is for total transmission number including new transmission. We can discuss whether to adopt one of the changes or other alternatives. 

	Tdoc
	Summary of changes/proposals 
	Rapp’s remark

	R2-2300485
	All IEs  refer to SL-PSSCH-TxConfigList for the configuration of “retransmission number”. However, the field description of  sl-MaxTxTransNumPSSCH in SL-PSSCH-TxConfigList  is that “Indicates the maximum transmission number (including new transmission and retransmission) for PSSCH”. So it is unclear on  what sl-MaxTxTransNumPSSCH is really used for, the maximum transmission number or  the maximum retransmission number.
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	This change is to solve the same issue as vivo CR in  R2-2301021, without causing any impacts on already implemented products, according to discussion of last meeting. 

	R2-2301021
	According to current MAC specification in clause 5.22.1.1 as below, the UE will select a “retransmission number” from the “the allowed numbers”, where the “the allowed numbers” is defined by overlapped values within sl-MaxTxTransNumPSSCH included in sl-PSSCH-TxConfigList and sl-MaxTxTransNumPSSCH indicated in sl-CBR-PriorityTxConfigList.
1. select the number of HARQ retransmissions from the allowed numbers, if configured by RRC, in sl-MaxTxTransNumPSSCH included in sl-PSSCH-TxConfigList and, if configured by RRC, overlapped in sl-MaxTxTransNumPSSCH indicated in sl-CBR-PriorityTxConfigList for the highest priority of the logical channel(s) allowed on the carrier and the CBR measured by lower layers according to clause 5.1.27 of TS 38.215 [24] if CBR measurement results are available or the corresponding sl-defaultTxConfigIndex configured by RRC if CBR measurement results are not available;
On the other hand, in current RRC, the field of sl-MaxTxTransNumPSSCH is described as “the maximum transmission number (including new transmission and retransmission)”. 
Based on above observations, a potential issue is how UE understands the “the allowed numbers” in MAC, given that they are implicitly derived by the value of sl-MaxTxTransNumPSSCH in RRC, other than directly apply the value of sl-MaxTxTransNumPSSCH. Therefore, some clarifications are made on the description of sl-MaxTxTransNumPSSCH.
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	Technically this change would solve the issue as in Rapp's Misc CR. However, there might be "circular reference" that the new FD points to MAC spec clause 5.22.1.1 which depends on RRC configuration. Strictly speaking, "value of this field minus 1" is not specified in MAC spec. 
Essentially, new transmission (one time) should be always allowed, i.e. this field sl-MaxTxTransNumPSSCH  is only to control the maxi number of retransmissions. 


Q2: Which option would your company support?
Option 1: last change in R2-2300485/R2-2300486. 
Option 2: change in R2-2301021/R2-2301022.
Option 3: No change
Option 4: Other change alterative, please elaborate.
	Company
	Option
	Further comments

	OPPO
	3
	For both CRs: intention OK, yet the existing text (‘including new transmission and retransmission’) already aligns with the proposed change, so no need to change.

	LG
	3
	The existing text is clear. No need to change. 

	vivo
	Option 2
	We are Proponent of Option 2.  
To reply to rapporteur comment on there might be "circular reference", we don’t think there is a circular issue. The CR only said that the allowed number for HARQ retransmission in MAC spec is defined by RRC signalling.

 

	
	
	



Correction in R2-2300836/R2-2300837
The changes are be included into two types:

	Summary of changes/proposals 
	Rapp’s remark
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	Editorial changes (configured sidelink grant->sidelink configured grant, Type->type) can be accepted. Changing SL to sidelink may be unnecessary as SL is used "pervasively" in RRC spec without ambiguity. On adding "it applies for both type 1 and type 2", it can be discussed whether this addition is critically needed, as for those attributes of SL CG (ID, period, max number of transmission), the implication is that they are applicable for both CG types. 


Q3: Would your company agree to add the description "It applies for both type 1 and type2" for field sl-ConfigindexCG, sl-CG-MaxTransNumList, sl-PeriodCG?
	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	Disagree
	Do not see critical issue behind this change.

	LG
	Agree
	

	vivo
	Agree
	


For other more of editorial issues, rapporteur suggest to adopt, as proposed, to consistently use "sidelink configured grant" not "SL configured grant", and "type" not "Type" as in 836/837. Please comment if disagree. 
	Company
	Comments

	OPPO
	We are bit reluctant to do a R16 CR for cosmetic reasons.. (normally, R16 (or earlier) CR should be motivated by critical issues in our view).
Yet we can follow majority view here




Change in R2-2301377/R2-2301378


	Summary of changes/proposals 
	Rapp’s remark

	In the RAN4 LS, RAN4 agreed not to define PEMAX,c for S-SSB configured Tx Power in TS38.101-1. The related parameter sl-MaxTransPower which is used for configuring PEMAX,c should be updated to reflect RAN4’s agreement.
And in TS 38.101-1, it is clear the this parameters can be used for PSSCH, PSCCH and PSFCH respectively
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	This change can be agreeable, based on the related RAN4 agreement on a resource pool. 


Q4: Would your company agree the change in 1377/1378?
	Company
	Agree/Disagree
	Further comments

	OPPO
	See comment
	Given one can refer to RAN4 spec to know further details if needed, we do not think current RAN2 spec broken on this issue.

	LG
	Follow majority view
	

	[bookmark: _Hlk128465661]vivo
	
	Proponent, but no strong view. 
[bookmark: _GoBack]OPPO’s comments can be one way out as well; also, some offline comments were received by us that S-SSB occasions are not per resource pool config, so no necessity to be reflected in this per pool parameters. 
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sl-TxPoolExceptional

Indicates the resources by which the UE is allowed to trarsmit NR-sidelink-communication-perform NR sidelink
transmission in exceptional conditions on the configured BWP. For the PSFCH related configuration, if configured, will
be used for PSFCH transmission/reception.

sl-TxPoolScheduling
Indicates the resources by which the UE is allowed to transmit NR sidelink communication based on network
scheduling on the configured BWP. For the PSFCH related configuration, if configured, will be used for PSFCH

transmission/reception.

sl-TxPoolSelectedNormal
Indicates the resources by which the UE is allowed to transmit NR sidelink communication by UE autonomous
resource selection on the configured BWP. For the PSFCH related configuration, if configured, will be used for PSFCH

transmission/reception.
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SL-BWP-PoolConfigCommon field descriptions

sl-TxPoolExceptional
Indicates the resources by which the UE is allowed to trarsmit NR-sidelink-communication-perform NR sidelink

transmission in exceptional conditions on the configured BWP. For the PSFCH related configuration, if configured, will

be used for PSFCH transmission/reception. This field is not present when SL-BWP-PoolConfigCommon is included in
SidelinkPreconfigNR.
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SL-PSSCH-TxConfigList field descriptions

sl-MaxTxTransNumPSSCH
Indicates the maximum retransmission number {including-new-transmission-and-retransmission) for PSSCH. Value 1

corresponds to no retransmission, value 2 corresponds one retransmission, and so on.
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SL-PSSCH-TxConfigList field descriptions

sl-MaxTxTransNumPSSCH
Indicates the maximum transmission number (including new transmission and retransmission) for PSSCH._ The allowed number for HARQ retransmission shall not exceed the
value of this field minus 1 as specified in TS 38.321 [3], clause 5.22.1.1.
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SL-ConfiguredGrantConfig field descriptions

si-ConfigindexCG
This field indicates the ID to identify configured grant for sidelink it 8pBIies for oI ype 1 and fype 2.

SI-CG-MaxTransNumList

This field indicates the maximum number of times that a TB can be transmitted using the resources provided by the sidelink configured grant. si-Priority corresponds to the
logical channel priority_ It applies for both type 1 and type 2

si-FreqResourceCG-Type1

Indicates the frequency resource location of sidelink configured grant type 1. An index giving valid combinations of one or two starting sub-channel and length (jointly encoded)
as resource indicator value (RIV), as defined in TS 38 214 [19]

SFHARQ-ProcID-Offset
Indicates the offset used in deriving the HARQ process ID for SLsidelink configured grant type 1 or St-sidelink configured gran type 2, see TS 38.321 [3], clause 5.8.3

SI-N1PUCCH-AN

This field indicates the HARQ resource for PUCCH for sidelink configured grant type 1. The actual PUCCH-Resource is configured in s-PUGGH-Config and referred to by its
ID.

s-N1PUGCH-AN-Type2

This field indicates the HARQ resource for PUCCH for PSCCH/PSSCH transmissions without a corresponding PDCCH on sidelink configured grant type 2. The actual PUCCH-
Resource is configured in s-PUCCH-Config and referred to by its ID.

SI-NrOfHARQ-Processes
“This field indicates the number of HARQ processes configured for a specific configured grant. It applies for both Type-fype 1 and Fype-fvpe 2

sl-PeriodCG
This field indicates the period of sidelink configured grant in the unit of ms. It applies for both fype 1 and fype 2

sI-PSFCH-ToPUCCH-CG-Type1

This field, for sidelink configured grant type 1, indicates slot offset between the PSFCH associated with the last PSSCH resource of each period and the PUCCH occasion used
for reporting sidelink HARQ

si-ResourcePoollD
Indicates the resource pool in which the sidelink configured sidelini grant Fype-fype 1 is applied

si-StartSubchannelCG-Type1
This field indicates the starting sub-channel of sidelink configured grant Fv2e-voe 1. An index giving valid sub-channel index.

SITimeOffsetCG-Type1
This field indicates the slot offset with respect to logical siot defined by si-TimeReferenceSFN-Type1, as specified in TS 38.321 [3]

si-TimeReferenceSFN-Type1

Indicates SFN used for determination of the offset of a resource in time domain. If itis present, the UE uses the 1= logical slot of associated resource pool after the starting time
of the closest SFN with the indicated number preceding the reception of the sidelink configured grant configuration Fyp-ype 1 as reference logical slot, see TS 38.321 [3],
clause 5.8.3. If it s not present, the reference SFN is 0

si-TimeResourceCG-Type1

This field indicates the time resource location of sidelink configured grant Fyze-type 1. An index giving valid combinations of up to two slot positions (jointly encoded) as time
resource indicator value (TRIV), as defined in TS 38.212 [171
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SL-PowerControl field descriptions

sl-MaxTransPower
Indicates the maximum value of the UE's sidelink transmission power for PSSCH, PSCCH and PSFCH on this resource pool. The unit is dBm.





