3GPP TSG-RAN WG2 Meeting #120	R2-2211362
Toulouse, France, 14 – 18 November 2022	


Agenda item:	6.17.1
Source:	Nokia, Nokia Shanghai Bell
Title:	PL-RS for UL TCI states 
WID/SID:	NR_FeMIMO-Core - Release 17
Document for:	Discussion and Decision
1	Introduction
In RAN2#119bis-e, LS R2-2211028 was sent to RAN1 to request further information on various aspects of the FeMIMO work item. While RAN1 hasn’t yet answered that LS, they have now answered a previous RAN4 LS in R2-2211152, with RAN2 in CC. While there are no actions to RAN2, we think some aspects contained therein may require also RAN2 attention.
2	PL-RS based on the RAN1 LS to RAN4 
The RAN1 LS in R2-2211152 indicates the following responses, all concerning the PL-RS handling:
	Question 1: What is the relationship between  and active UL (or joint) TCI state list? How does network configure the RS resource indexes ?
Answer 1: According to 38.213, “the RS index for obtaining the downlink pathloss estimate for PUSCH,
PUCCH, and SRS transmission is provided by PL-RS associated with or included in the indicated TCIState or
UL-TCIstate except for SRS transmission that is not provided followUnifiedTCIstateSRS”
[...]
”if followUnifiedTCIstateSRS is not provided for a SRS resource set and for a SRS resource from the SRS 
resource set, [...] a RS index  for obtaining a pathloss estimate for the SRS transmission is provided by
PL-RS associated with or included in the TCIState or UL-TCIState of an SRS resource with
lowestSRS-ResourceId in the SRS resource set”

Question 2: Is UE expected to maintain the pathloss RSs of all the pathloss reference RS in the active UL (or
joint) TCI list?
Answer 2: A UE is expected to maintain the pathloss RSs of all active UL (or joint) TCI states. But the total
number of different path-loss RSs of all active UL (or joint) TCI states is not expected to be larger than 4.

Question 3: What is the UE behavior when number of active UL (or joint) TCI states is larger than 4 if
corresponding pathloss RSs need to be maintained?
Answer 3: The UE is not required to maintain more than 4 PL-RS. The same PL-RS can be used in
more than one UL or Joint TCI states. 



In summary, it notes the following: 
· UE is required to maintain at most 4 PL-RS for unified TCI states
· One PL-RS can be used by multiple UL/Joint TCI states
· The SRS signal and the PL-RS are linked with the “qd” in RAN1 notation
These are all compatible with what RAN2 has already assumed, with one caveat: The limitation that UE is required to support at most 4 PL-RS has not been capture anywhere. 
Observation 1: RAN2 specifications do not reflect the RAN1 agreement to support up to 4 PL-RS in activated UL/Joint TCI states.
Since the PL-RS maintenance restriction is related to (basic) UE capabilities of unified TCI states, it would seem sensible to capture this in 38.306, e.g. in both unifiedJointTCI-r17 and unifiedSeparateTCI-InterCell-r17 to make it clear this is a UE capability restriction. We have provided an example of this below.
	unifiedJointTCI-r17
Indicates the support of unified TCI state operation with joint DL/UL TCI update for intra-cell beam management including the support of:
-	One MAC-CE activated joint TCI state per CC in a band
-	TCI state indication for update and activation of MAC CE based TCI state indication for one active TCI state

The capability signalling comprises the following parameters:
-	maxConfiguredJointTCI-r17 indicates the maximum number of configured joint TCI states per BWP per CC in a band
-	maxActivatedTCIAcrossCC-r17 indicates the maximum number of MAC-CE activated joint TCI states across all CC(s) in a band

If a UE supports unifiedJointTCI-InterCell-r17, the signalled component values (except additionalMAC-CE-AcrossCC-r17) also apply to inter-cell beam management,
UE supporting this capability shall also support maintaining up to 4 PL-RSs for the activated joint TCI states. 

NOTE:	Activated joint TCI state(s) include all PDCCH/PDSCH receptions and PUSCH/PUCCH transmissions
	Band
	No
	N/A
	N/A



	unifiedSeparateTCI-InterCell-r17
Indicates the support of unified TCI with separate DL/UL TCI update for inter-cell beam management with more than one MAC-CE activated separate TCI state per CC.

This feature also includes following parameters:
-	k-DL-PerCC-r17 indicates the number of additional MAC-CE activated DL TCI states per CC in a band
-	k-UL-PerCC-r17 indicates the number of additional MAC-CE activated UL TCI states per CC in a band
-	k-DL-AcrossCC-r17 indicates the number of additional MAC-CE activated DL TCI states across all CC(s) in a band
-	k-UL-AcrossCC-r17 indicates the number of additional MAC-CE activated UL TCI states across all CC(s) in a band

The UE indicating support of this feature shall also indicate support of unifiedSeparateTCI-r17.

UE supporting this capability shall also support maintaining up to 4 PL-RSs for the activated UL TCI states. 

NOTE:	A UE that supports this feature supports K additional MAC-CE activated DL and K additional MAC-CE activated UL TCI states across all CC(s) in a band in addition to the maximum number of MAC-CE activated DL and UL TCI states across all CC(s) in a band signalled in unifiedSeperateTCI-r17. The signalled value in k-DL-AcrossCC-r17 (k-UL-AcrossCC-r17) plus the signalled value in maxActivatedDL-TCIAcrossCC-r17 (maxActivatedUL-TCIAcrossCC-r17) determine the maximum number of MAC-CE activated DL (UL) TCI states across all CC(s) in a band that are applied to intra and inter-cell beam management jointly.
	Band
	No
	N/A
	N/A



Proposal 1: Capture the the RAN1 agreement to support up to 4 PKL-RS in activated UL/Joint TCI states in 38.306 I the basic UE capabilities of the joint and separate TCI states (i.e. unifiedJointTCI-r17 and unifiedSeparateTCI-InterCell-r17)
3	Conclusion
This document has made the following observations:
Observation 1: RAN2 specifications do not reflect the RAN1 agreement to support up to 4 PL-RS in activated UL/Joint TCI states.
And proposed the following:
Proposal 1: Capture the the RAN1 agreement to support up to 4 PKL-RS in activated UL/Joint TCI states in 38.306 I the basic UE capabilities of the joint and separate TCI states (i.e. unifiedJointTCI-r17 and unifiedSeparateTCI-InterCell-r17).




