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1. Introduction
[bookmark: OLE_LINK1]In [1], RAN3 asked three questions on resource efficiency for MBS reception in RAN sharing scenario. This contribution discusses these issues and provides our views for the questions. In [2], a draft reply LS is also provided for RAN2’s discussions. 
2. Discussions
The following questions were asked in the LS [1]
	Question (1): Does RRC support in Rel-17 configuration of an MBS broadcast session, which is associated with multiple TMGIs?

Question (2):  RRC supports the indication whether a neighbour cell provides the broadcast service on MTCH. Given the size of the mbs-NeighbourCellList to which the mtch-NeighbourCell in each MBS-SessionInfo item refers to, it is possible that not all neighbour cells can be indicated. This size-limitation would presumably be more acute in RAN sharing scenarios, at the border between a shared area and a non-shared area or similar. Can it be assumed that service continuity is also supported towards a neighbour cell not indicated in the mbs-NeighbourCellList?

Question (3): Is there any significant limitation from RRC point of view if the TMGI as received by the 5GC contains a PLMN/SNPN ID not broadcast in SIB1?


In the following we discuss these questions and provide our views for them. 

Question (1)
In Rel-17, the association of PTM configuration and TMGI for the broadcast services are based on the following singaling structure
MBS-SessionInfoList-r17 ::=      SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofMBS-Session-r17)) OF MBS-SessionInfo-r17

MBS-SessionInfo-r17 ::=          SEQUENCE {
    mbs-SessionId-r17                TMGI-r17,
    g-RNTI-r17                       RNTI-Value,
    mrb-ListBroadcast-r17            MRB-ListBroadcast-r17,
    mtch-SchedulingInfo-r17          DRX-ConfigPTM-Index-r17                      OPTIONAL, -- Need S
    mtch-NeighbourCell-r17           BIT STRING (SIZE(maxNeighCellMBS-r17))       OPTIONAL, -- Need S
    pdsch-ConfigIndex-r17            PDSCH-ConfigIndex-r17                        OPTIONAL, -- Need S
    mtch-SSB-MappingWindowIndex-r17  MTCH-SSB-MappingWindowIndex-r17              OPTIONAL  -- Need R
}
It can be seen that the RRC specification allows the same PTM configuration (e.g. g-RNTI/MRB list/mtch-SchedulingInfo/pdsch-Config, etc.) is configured for multiple TMGIs. One potential impact is the increased signaling overhead when there is a need to provide separate MBS-SessionInfo entry for each TMGI. As we can see from the signaling definition, the parameters within MBS-SessionInfo are mostly in the form of index so the extra payload to repeat for multiple TMGIs the same PTM configuration is not so high. On the other hand, it is not desirable to change this structure, in order to avoid potential impact to Rel-17 UEs. 
Proposal 1 Rel-17 signaling supports that multiple TMGIs are mapped to the same PTM configuration. From RAN2 point of view there is no need to enhance the mapping between TMGI to PTM configuration for resource efficiency for MBS reception in RAN sharing scenario.

Question (2)
As per TS 38.300 section 16.10.6.5.1, 
Mobility procedures for MBS reception allow the UE to start or continue receiving MBS service(s) when changing cells. The gNB may indicate in the MCCH the list of neighbour cells providing the same MBS broadcast service(s) as provided in the serving cell. This allows the UE, e.g., to request unicast reception of the service before moving to a cell not providing the MBS broadcast service(s) using PTM transmission. To avoid the need to read MBS broadcast related system information and potentially MCCH on neighbour frequencies, the UE is made aware of which frequency is providing which MBS broadcast services via PTM, through the combination of the following MBS related information:
Basically, if a cell A is not indicated in the mbs-NeighbourCellList, UE may request unicast reception of the service before moving to the cell A. Technically speaking, such mechanism may still provide service continuity. 
However, in Rel-17 we have the so called size-limitation, i.e., maxNeighCellMBS-r17 is defined as 8. And as stated in RAN3’s LS, in the RAN sharing scenarios the issue of size-limitation may be more acute. Therefore, it is not a rare case that the number of neighbor cells that are providing the corresponding broadcast services exceed 8. The above mentioned mechanism means that UE requests unicast reception before moving to the cell A, but it would lead to resource waste if the UE later found that cell A is actually transmitting the same broadcast services via PTM. A way to avoid such resource waste is to extend the size of mbs-NeighbourCellList.
Proposal 2 RAN2 to discuss whether the size-limitation (i.e., maximum size of mbs-NeighbourCellList is 8) leads to resource waste and whether it should be solved in Rel-18. RAN2 answers the question to RAN3 accordingly. 

Question (3)
As in TS 38.331, TMGI is defined in the following. 
TMGI-r17 ::=                     SEQUENCE {
    plmn-Id-r17                      CHOICE {
        plmn-Index                       INTEGER (1..maxPLMN),
        explicitValue                    PLMN-Identity
    },
    serviceId-r17                    OCTET STRING (SIZE (3))
}
From RRC specification point of view, there is no requirement for UE to check the plmn-Id within TMGI when receiving the broadcast service. So procedure wise, it does not matter even if PLMN 2 in the above example is not broadcasted by the cells in which the UE is receiving the broadcast services corresponding to TMGI x. UE may receive the broadcast services as long as it determines that the service is of interest. This basically requires that CN and RAN can configure the TMGI x that contains PLMN 2, and UE is indicated the corresponding TMGI x via e.g., service announcement in upper layer. Whether this is valid or feasible is out of the scope of RRC specification, but it should be up to SA2/RAN3.
Proposal 3 From RRC point of view there is no restriction that the TMGIs for the broadcast services that UE is interested to receive or being receiving should contain PLMN ID broadcasted in SIB1. 

3. Conclusion
[bookmark: OLE_LINK58][bookmark: OLE_LINK59][bookmark: OLE_LINK60][bookmark: OLE_LINK47][bookmark: OLE_LINK48]Based on the discussions in section 2, we have the following observations and proposals. 
[bookmark: _GoBack]Proposal 1 	Rel-17 signaling supports that multiple TMGIs are mapped to the same PTM configuration. From RAN2 point of view there is no need to enhance the mapping between the TMGI and PTM configuration for resource efficiency for MBS reception in RAN sharing scenario.
Proposal 2 	RAN2 to discuss whether the size-limitation (i.e., maximum size of mbs-NeighbourCellList is 8) leads to resource waste and whether it should be solved in Rel-18. RAN2 answers the question to RAN3 accordingly.
Proposal 3 	From RRC point of view there is no restriction that the TMGIs for the broadcast services that UE is interested or being receiving should contain PLMN ID broadcasted in SIB1.

In [2], a draft reply LS is also provided for RAN2’s discussions.
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