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1	Introduction
The RAN4 LS in R2-2209345 (R4-2214972) is asking some questions from RAN1/2 about the maintenance and handling of Pathloss Reference Signals (PL-RS) for UL TCI states: While it is allowed to have up to 8 UL TCI states in the MAC CE, currently RAN1 has stated that maximum of 4 active UL TCUI states are supported. The RAN4 LS is now trying to clarify what this would mean and asks the following questions from RAN1/2:
RAN4 would like clarification from RAN1/2 on maintained pathloss reference RS.
Question 1: What is the relationship between   and active UL (or joint) TCI state list? How does network configure the RS resource indexes  ?
Question 2: Is UE expected to maintain the pathloss RSs of all the pathloss reference RS in the active UL (or joint) TCI list?
Question 3: What is the UE behavior when number of active UL (or joint) TCI states is larger than 4 if corresponding pathloss RSs need to be maintained?
We would note that Q1 is more related to RAN1, but RAN2 can also indicate the configuration relationship (since that is asked). For Q2, RAN2 can only note what is configured, the rest of the behaviour is under RAN1 domain. Finally, for Q3 RAN2 can note that current UE capabilities allow for UE to indicate more than 4 UL TCI states to be active, which means RAN2 expects UE behaviour is defined for those cases. If it’s not, then the capabilities might need to be altered.
Observation 1: The questions Q1-Q3 are mostly related to RAN1 but also have some RAN2 aspects to consider.
2	PL-RS for UL TCI states 
2.1	Question 1: qd and UL/Joint TCI state list
The qd is defined in RAN1 specification TS38.213 as per following::
	In the remaining of this clause, if a UE is provided TCIState in dl-OrJoint-TCIStateList or UL-TCIstate and for an indicated TCIState or UL-TCIstate as described in [6, TS 38.214] 
-	in clauses 7.1.1, 7.2.1, and 7.3.1, the RS index  for obtaining the downlink pathloss estimate for PUSCH, PUCCH, and SRS transmission is provided by PL-RS associated with or included in the indicated TCIState or UL-TCIstate except for SRS transmission that is not provided followUnifiedTCIstateSRS



Hence, the qd refers to the PL-RS indicate in the TCI state configurations as shown below:
Joint TCI state
TCI-State ::=                       SEQUENCE {
    tci-StateId                         TCI-StateId,
    qcl-Type1                           QCL-Info,
    qcl-Type2                           QCL-Info                                                    OPTIONAL,   -- Need R
    ...,
    [[
    additionalPCI-r17                   AdditionalPCIIndex-r17                                      OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17          PUSCH-PathlossReferenceRS-Id-r17                            OPTIONAL,   -- Cond JointTCI
    ul-powerControl-r17                 Uplink-powerControlId-r17                                   OPTIONAL    -- Cond JointTCI
   
    ]]

}
UL TCI state
TCI-UL-State-r17 ::=             SEQUENCE {
    tci-UL-State-Id-r17              TCI-UL-State-Id-r17,
    servingCellId-r17                ServCellIndex                                         OPTIONAL,   -- Need R
    bwp-Id-r17                       BWP-Id                                                OPTIONAL,   -- Cond CSI-RSorSRS-Indicated
    referenceSignal-r17              CHOICE {
        ssb-Index-r17                    SSB-Index,
        csi-RS-Index-r17                 NZP-CSI-RS-ResourceId,
        srs-r17                          SRS-ResourceId
    },
    additionalPCI-r17                AdditionalPCIIndex-r17                                OPTIONAL,   -- Need R
    ul-powerControl-r17              Uplink-powerControlId-r17                             OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17       PUSCH-PathlossReferenceRS-Id-r17                      OPTIONAL,   -- Need R
    ...
          
}

From RAN2 viewpoint, the PL-RS configuration is not a problem, it’s the activation. Hence, it seems RAN2 can only answer that PL-RS configuration is up to network configuration and it is not specified how network uses that.
Proposal 1: Answer to Q1 that it is up to network implementation how to configure the PL-RS for UL and joint TCI states.
2.2	Question 2: PL-RS maintenance
The second question from RAN4 asks whether UE is expected to maintain PL-RS for all active UL/Joint TCI states. From RAN2 viewpoint, this only matters for the activated TCI states since RAN2 assumes UE can always have pathloss estimate available for PUSCH transmission: If it doesn’t, it cannot send anything in UL.
Proposal 2: Answer to Q2 that it is up RAN1 how the PL-RS maintenance is done, but RAN2 assumes PL-RS is available if UE is to transmit in UL.
2.3	Question 3: UE behaviour with >4 active UL/joint TCI states
The third question asks what happens if >4 UL/Joint TCI states are activated. Considering the usual RAN2 paradigm that network only configures UE to do something it is capable of, the UE behaviour may not be defined.  From RAN2 perspective it makes little sense to even allow capabilities that would enable such operation if it’s not defined in RAN1 specification. That is, UE capabilities that allow >4 UL/Joint TCI states to be activated should not be allowed in a release where the UE behaviour is not specified. Therefore, RAN2 could answer that if only up to 4 UL/Joint TCI states can be activated, then both RRC and MAC should state that configuration doing something additional to that should not be allowed.
Proposal 3: Answer to Q3 that normally RAN2 assumes network only configures or activates UE behaviour that is specified. If only up to 4 UL/Joint TCI states should be activated, RAN2 might have to clarify that in RRC, UE and/or MAC specification.
3	Conclusion
This document has made the following observations:
Observation 1: The questions Q1-Q3 are mostly related to RAN1 but also have some RAN2 aspects to consider.
And proposed the following:
Proposal 1: Answer to Q1 that it is up to network implementation how to configure the PL-RS for UL and joint TCI states.
Proposal 2: Answer to Q2 that it is up RAN1 how the PL-RS maintenance is done, but RAN2 assumes PL-RS is available if UE is to transmit in UL.
Proposal 3: Answer to Q3 that normally RAN2 assumes network only configures or activates UE behaviour that is specified. If only up to 4 UL/Joint TCI states should be activated, RAN2 might have to clarify that in RRC, UE and/or MAC specification.




