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1	Introduction
This document is the report of the following email discussion:
[bookmark: _Int_rgxTaUvW][bookmark: _Int_9tInNNJ1][AT119-e][309][R15/16 UP] CRs on UP (Nokia)
UP open issues and agreeable CRs capturing agreed corrections
[bookmark: _Hlk111669315]Deadline: Monday Aug 22nd, 1000, UTC 

R2-2207896	Clarification on BFD while SCell is deactivated	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1347	-	F	NR_eMIMO-Core
R2-2207897	Clarification on BFD while SCell is deactivated	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1348	-	A	NR_eMIMO-Core
R2-2207898	Clarification on the matching TB size for 2-step RA	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1349	-	F	NR_2step_RACH-Core
R2-2207899	Clarification on the matching TB size for 2-step RA	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1350	-	A	NR_2step_RACH-Core
R2-2208024	Clarification on configuredGrantTimer and cg-RetransmissionTimer	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1362	-	F	TEI16, NR_unlic-Core
R2-2208025	Clarification on configuredGrantTimer and cg-RetransmissionTimer	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1363	-	A	TEI16, NR_unlic-Core, NR_SmallData_INACTIVE-Core
R2-2208254	Correction on RA Resource Selection in Rel-15	vivo	CR	Rel-15	38.321	15.13.0	1373	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2208261	Correction on RA Resource Selection in Rel-16	vivo	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1375	-	F	NR_newRAT-Core, NR_2step_RACH-Core
R2-2208263	Correction on RA Resource Selection in Rel-17	vivo	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1376	-	A	NR_newRAT-Core, NR_2step_RACH-Core


2	Contact Points
Respondents to the email discussion are kindly asked to fill in the following table.
	Company
	Name
	Email Address

	Nokia (Rapporteur)
	SunYoung LEE
	sunyoung.lee@nokia.com

	Samsung
	Sangkyu Baek
	sangkyu.baek@samsung.com

	Qualcomm
	Linhai He
	linhaihe@qti.qualcomm.com

	LGE
	Gyeong-Cheol LEE
	gyeongcheol.lee@lge.com

	Huawei, HiSilicon
	Chong Lou
	louchong@huawei.com

	CATT
	Pierre Bertrand
	pierrebertrand@catt.cn

	vivo
	Yitao Mo (Stephen)
	yitao.mo@vivo.com

	Lenovo
	Joachim Löhr
	jlohr@lenovo.com

	OPPO
	SHI Cong
	shicong@oppo.com

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3	Discussion
3.1	BFD while SCell is deactivated
R2-2207896	Clarification on BFD while SCell is deactivated	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1347	-	F	NR_eMIMO-Core
R2-2207897	Clarification on BFD while SCell is deactivated	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1348	-	A	NR_eMIMO-Core

It is proposed to clarify that BFD is performed only while the SCell is activated so that UE does not unnecessarily perform BFD/BFR and send BFR MAC CE while the SCell is deactivated.
Question 1: Do companies agree with the issue? If yes, are the proposed changes fine?
	Answers to Question 1

	Company
	Agree with the issue? (Yes/No)
	If yes, are the proposed changes fine or are there any suggestion for improvement? If no, why?

	Samsung
	No
	The source of confusion is that PHY may send beam failure instance indication. This is what RAN1 spec should capture. MAC spec only captures only beam failure recovery for which the current MAC spec is clear. 

	Qualcomm
	No
	There is no issue, because it is already specified in the RAN4 spec that UE is not required to perform BFD measurements for a deactivated SCell. See clause 8.5.1 in TS 38.133.

	LG
	No
	In MAC specification, “Beam failure is detected by counting beam failure instance indication from the lower layers to the MAC entity.” Thus, if beam failure instance indication is not received from PHY, the MAC entity will not detect beam failure. If any clarification is needed, it should be specified in RAN1 specification.

	Huawei, HiSilicon
	No
	Agree with above comments

	CATT
	No
	Same view as above

	vivo
	No
	In 38.133 section 8.5.1, it is stated that UE is not required to perform beam failure detection outside the active DL BWP. For an SCell which is deactivated (where no BWP is active), it is quite clear that the RAN4 spec has clarified the intended UE behavior. In this sense, we don’t see the necessity to have repeated clarification in the MAC spec. 

	Lenovo
	No
	Agree with Qualcomm

	OPPO
	No
	Agree that RAN4  has clarified  that  UE is  not required to perform beam failure  detection.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 1: TBD.
Proposal 1: TBD.

3.2	Matching TB size for 2-step RA
R2-2207898	Clarification on the matching TB size for 2-step RA	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1349	-	F	NR_2step_RACH-Core
R2-2207899	Clarification on the matching TB size for 2-step RA	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1350	-	A	NR_2step_RACH-Core

It is proposed to replace 'corresponds to' by 'matches with' because the intention is to check whether the TB size of two TBs are of the same or not.
Question 2: Do companies agree with the issue? If yes, are the proposed changes fine?
	Answers to Question 2

	Company
	Yes/No
	If yes, are the proposed changes fine or are there any suggestion for improvement? If no, why?

	Samsung
	Yes/No
	Not essential, but ok to clarify. No strong view

	Qualcomm
	Neutral
	If majority of companies want to change the wording, maybe it can be included in the next rapporteur’s CR.

	LG
	Yes
	

	Huawei, HiSilicon
	No
	Not essential, we don’t see any room for misunderstanding on the current wording. 

	CATT
	Yes
	OK to clarify.

	vivo
	
	No strong view. 

	Lenovo
	
	Fine to go with the proposed change. But no strong view. 

	OPPO
	No
	No issue to use the current wording

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 2: TBD.
Proposal 2: TBD.

3.3	configuredGrantTimer and cg-RetransmissionTimer
R2-2208024	Clarification on configuredGrantTimer and cg-RetransmissionTimer	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1362	-	F	TEI16, NR_unlic-Core
R2-2208025	Clarification on configuredGrantTimer and cg-RetransmissionTimer	Nokia, Nokia Shanghai Bell	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1363	-	A	TEI16, NR_unlic-Core, NR_SmallData_INACTIVE-Core

It is explained that the current spec is not clear whether the MAC checks whether the configuredGrantTimer/cg-RetransmissionTimer is running at the time of PUSCH transmission or at the time when the MAC processes the UL grant. It is proposed to clearly specify that the MAC checks whether the timer is running at the time of corresponding PUSCH transmission, i.e., regardless of when the UE starts processing of the UL grant.
Question 3: Do companies agree with the issue? If yes, are the proposed changes fine?
	Answers to Question 3

	Company
	Yes/No
	If yes, are the proposed changes fine or are there any suggestion for improvement? If no, why?

	Samsung
	No
	Even in Rel-15, UE checks if configuredGrantTimer is running immediately before the MAC delivers configuration grant information to the HARQ entity. This is not a Rel-16 specific issue. There is no other way to interpret the current text even if the proposed changes are correct. In our view, the proposed changes are not essential so not needed.

	Qualcomm
	See comment
	We agree that the current spec text is a bit vague and there is room for potential misunderstanding. But we doubt there would be a UE implementation which uses the state of timer at the time of UL grant processing instead of at start of PUSCH Tx when checking the condition. 

For R16, since in theory the proposed change is an NBC (if we are not mistaken), make no change to the spec. For R17, we are fine with adopting the proposed change to eliminate the potential ambiguity.

	LGE
	No
	The configuredGrantTimer is configured as a number of periodicity. 
When the configuredGrantTimer is set to N, the correct UE behaviour is that new transmission using the CG should be blocked by this running configuredGrantTimer only for N*periodicity. However, if the MAC determines whether configuredGrantTimer is running at the time when the MAC processes the UL grant, this would block new transmission for (N+1)*periodicity and this is different from the original intention. Thus, we think that if the MAC specification is correctly implemented, this already should be based on at the time of PUSCH transmission without this clarification. 

	Huawei, HiSilicon
	No
	It is obvious that the UE check the CG timer for each CG occasion from the spec, but the time point to check is total up to UE implementation. We tend to believe there is no ambiguity for sensible UE implementation in the field. 

	CATT
	No
	In our understanding, MAC spec is implementation agnostic and we agree with LGE’s argument.

	vivo
	No
	Basically, the internal processing timeline can be left to UE implementation.  

	Lenovo
	No
	Agree with LG

	OPPO
	No
	The timer will stop right before the N+1 CG occasion, our understanding is the N+1 CG occasion can be used for transmission.  Whether UE checks the timer at the transmission or at the preparation,  it’s up to UE implementation.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 3: TBD.
Proposal 3: TBD.

3.4	RA Resource Selection
R2-2208254	Correction on RA Resource Selection in Rel-15	vivo	CR	Rel-15	38.321	15.13.0	1373	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2208261	Correction on RA Resource Selection in Rel-16	vivo	CR	Rel-16	38.321	16.9.0	1375	-	F	NR_newRAT-Core, NR_2step_RACH-Core
R2-2208263	Correction on RA Resource Selection in Rel-17	vivo	CR	Rel-17	38.321	17.1.0	1376	-	A	NR_newRAT-Core, NR_2step_RACH-Core

It is explained that, during RA procedure, the MAC does not deliver the selected SSB/CSI-RS to the PHY, which results in degraded performance of UL transmission. It is proposed to clarify that the MAC indicates the selected SSB/CSI-RS to the PHY. 
Question 4: Do companies agree with the issue? If yes, are the proposed changes fine?
	Answers to Question 4

	Company
	Yes/No
	If yes, are the proposed changes fine or are there any suggestion for improvement? If no, why?

	Samsung
	No
	It is already assumed that this information is already sent to PHY layer. MAC does not capture all relevant cross-layer interaction. No room for misunderstanding.

	Qualcomm
	No
	Same view as Samsung. It is not needed, as there is no room for misunderstanding.

	LGE
	No
	In section 5.1.3, when the MAC instructs the selected PRACH occasion to the PHY as shown below yellow highlight, we think that the MAC already deliver the selected SSB/CSI-RS information to the PHY because the PRACH occasion is associated with the selected SSB or CSI-RS. 
1> instruct the physical layer to transmit the Random Access Preamble using the selected PRACH occasion, corresponding RA-RNTI (if available), PREAMBLE_INDEX, and PREAMBLE_RECEIVED_TARGET_POWER.

	Huawei, HiSilicon
	No
	Agree with above comments. 

	CATT
	No
	Agree with above comments. If really any clarification would be needed, 38.213 could just refer to MAC spec when mentioning “the PRACH occasions are associated with the selected SS/PBCH block index”. But that is up to RAN1.

	vivo
	Yes
	

	Lenovo
	No
	

	OPPO
	No
	No room for ambiguity, and MAC does not need to capture all cross-layer interaction.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 4: TBD.
Proposal 4: TBD.

3.5	RA Resource SelectionRLC Polling
R2-2206980	Retransmission SDU choice under double-no condition When T-PollRetransmit expiration	PML	discussion

It is explained that, when AM RLC entity needs to send polling after t-PollRetransmit expiry, the AM RLC entity may choose the RLC SDU with the highest SN among the RLC SDUs submitted to lower layer for retransmission or any RLC SDU which has not been positively acked for retransmission, which may further results in retransmission delay or unnecessary RRC connection re-establishment. It is proposed that [P1] the AM RLC entity chooses the SDU with the smallest SN (i.e. tx_next_ack) for retransmission among the SDUs that have not been positively acknowledged, and further proposed that [P2] the AM RLC entity chooses the SDUs with the largest SN and the TX_Next_Ack SN in turn if t-PollRetransmit expires continuously.
Question 5: Do companies agree with the issue? If yes, are the proposals (both P1 and P2) fine?
	Answers to Question 4

	Company
	Yes/No
	Technical comments

	Huawei, HiSilicon
	No
	[To offline rapp] The title of subsection is incorrect, so it is very likely to miss this question when filling the document. I have now corrected it. 

We tend to believe the issue mentioned in this contribution is rare case, i.e. the UE encounters an unexpected large RLC SN which implies quite a few RLC PDU have been all missed before. Even this is the case, the UE will start T-reassembly and RLC SR will be triggered upon expiry, so we don't see an issue. If the concern is the the delay of RLC SR, we also believe it can be well handled by proper NW implementation, e.g. a short T-reassembly, and no change to the RLC spec is needed.

	LGE
	No
	We don’t see the issue on the assumed situation in this CR. 
When the receving side of AM RLC entity receives an RLC SDU including poll in the assumed scenario in the CR, the STATUS report may not be triggered righ away but the t-reassembly timer should be started by the condition “-	if RX_Next_Highest> RX_Next +1; or”. Then when t-reassembly timer expires, RX_Highest_Status is updated to the SN of the first RLC SDU with SN >= RX_Next_Status_Trigger for which not all bytes have been received and the STATUS report is triggered and sent to the transmitting side of AM RLC entity. So, the current RLC spec may not perform unnecessary RRC connection re-establishment as address in this CR and no change on SDU choice for retransmission is needed. 

	OPPO
	No
	[bookmark: _GoBack]Agree with Huawei.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Summary 5: TBD.
Proposal 5: TBD.


4	Conclusion
TBD.
