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1	Introduction
This document is to handle the following email discussion:
[AT116-e][002][NR15] RRC Inter Node Other and LTE (Ericsson)
	Scope: Determine agreeable parts in a first phase, for agreeable parts agree on CRs. Treat R2-2110460, R2-2110461, R2-2110462, R2-2110463, R2-2110696, R2-2109370, R2-2111182, R2-2111265, R2-2110022, R2-2110796, R2-2110939, R2-2110942
	Intended outcome: Report, agreed CRs if applicable
	Deadline: Schedule 1

Regarding the deadlines, I would like to set the following 2 deadlines:
1) First deadline on Thursday Nov 4 1200 UTC to settle scope what is agreeable.
2) Second deadline on Thursday Nov 11 1200 UTC to agree the CRs (where applicable) and final check.
[bookmark: _Ref178064866]2	Contact information
	Company (Name)
	Email

	Nokia
	amaanat.ali@nokia.com

	Lenovo
	hchoi5@lenovo.com

	Huawei, HiSilicon (Lili Zheng)
	zhenglili4@huawei.com

	Ericsson (Tony)
	antonino.orsino@ericsson.com

	MediaTek (Felix)
	chun-fan.tsai@mediatek.com

	Sequans (Olivier Marco)
	omarco at sequans.com



3	Discussion
Companies are encouraged to provide comments for each CR/document under this email discussion:

3.1	Inter-Node RRC messages
R2-2110460	Correction on reestablishmentInfo	ZTE Corporation, Sanechips	CR	Rel-15	38.331	15.15.0	2834	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2110461	Correction on reestablishmentInfo(R16)	ZTE Corporation, Sanechips	CR	Rel-16	38.331	16.6.0	2835	-	A	NR_newRAT-Core
R2-2110462	Correction on reestablishmentInfo	ZTE Corporation, Sanechips	CR	Rel-15	36.331	15.15.0	4732	-	F	LTE_5GCN_connect-Core
R2-2110463	Correction on reestablishmentInfo(R16)	ZTE Corporation, Sanechips	CR	Rel-16	36.331	16.6.0	4733	-	A	LTE_5GCN_connect-Core

Question 1: Do company agree with the changes proposed in the CRs in R2-2110460, R2-2110461, R2-2110462, and R2-2110463?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Agree
	Yes the alignment seems to be required

	Huawei, HiSilicon
	No
	Not needed. 
The IE is useful only in one case: successful reestablishment after HO failure. Therefore we don’t think it should be made mandatory. 
Besides, for the Resume scenarios, the anchor node will perform the verification, so the IE is not needed.

	Ericsson
	No
	We agree with Huawei that the IE is only used for the handover case. Also, according tot he 38.423 when the UE context retrieve procedure is used, the handover preparation info is not included in the message. What is included is the RRCResumeRequest or the RRCReestablishmentRequest.
Therefore, we don’t think this IE should be mandatory.



3.2	RRC Rapporteur CR
This CR usually continues in a short email discussion after the meeting, but companies are encouraged to provide preliminary comments, if there is something to be highlighted.
R2-2110696	Miscellaneous non-controversial corrections Set XII	Ericsson	CR	Rel-15	38.331	15.15.0	2843	-	F	NR_newRAT-Core

 Question 2: Do company agree with the changes proposed in the CRs in R2-2110696?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Agree
	

	Lenovo
	Yes but
	1. Cover page: latest spec version is “15.15.0”.

2. Further issues can be fixed as well:
· In SIB4: in IE InterFreqCarrierFreqInfo the need code "Need R" for field ss-RSSI-Measurement is missing.
· 6.4: in the comments to maxNrofP0-PUSCH-AlphaSets and maxNrofP0-PUSCH-AlphaSets-1 the cited reference “38,213” should be corrected to “TS 38.213”.
maxNrofP0-PUSCH-AlphaSets               INTEGER ::= 30      -- Maximum number of P0-pusch-alpha-sets (see 38,213, clause 7.1)
maxNrofP0-PUSCH-AlphaSets-1             INTEGER ::= 29      -- Maximum number of P0-pusch-alpha-sets minus 1 (see 38,213, clause 7.1)

· 6.4: in the comment to maxNrofCandidateBeams the redundant word „that“ can be removed.
maxNrofCandidateBeams                   INTEGER ::= 16      -- Max number of PRACH-ResourceDedicatedBFR that in BFR config.


	Huawei, HiSilicon
	Yes
	

	Ericsson
	Yes
	Proponent. Further updates can be taken into account in a short email discussion.

	MediaTek
	Agree
	



3.3	Measurements
3.3.1	Association between serving cell and measurements object
R2-2109370	Association between serving cell and measurement object (R5-215762; contact: HiSilicon)	RAN5	LS in	Rel-15	5GS_NR_LTE-UEConTest	To:RAN2
Moved from 3
R2-2111182	Discussion on association between serving cell and measurement object	MediaTek Inc.	discussion	Rel-15
R2-2111265	Discussion on servingCellMO	Huawei, HiSilicon	
discussion	Rel-15

Regarding this issue, the contribution in R2-2111182 formulates the following proposals:
Proposal 1: Reply RAN5 that the servingCellMO indication is used to determine the association between serving cell and measurement object in TS 38.331.
Proposal 2: Reply RAN5 that, for event A3/A5 triggering reporting configured on SCC, it is compulsory to configure servingCellMO for SCell in order to enable UE considering SCell to be a neighbouring cell.

Question 3: Do company agree to reply RAN5 that the servingCellMO indication is used to determine the association between serving cell and measurement object in TS 38.331?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Agree
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	It is clear according to the field description of servingCellMO:
	servingCellMO
measObjectId of the MeasObjectNR in MeasConfig which is associated to the serving cell. For this MeasObjectNR, the following relationship applies between this MeasObjectNR and frequencyInfoDL in ServingCellConfigCommon of the serving cell: if ssbFrequency is configured, its value is the same as the absoluteFrequencySSB and if csi-rs-ResourceConfigMobility is configured, the value of its subcarrierSpacing is present in one entry of the scs-SpecificCarrierList, csi-RS-CellListMobility includes an entry corresponding to the serving cell (with cellId equal to physCellId in ServingCellConfigCommon) and the frequency range indicated by the csi-rs-MeasurementBW of the entry in csi-RS-CellListMobility is included in the frequency range indicated by in the entry of the scs-SpecificCarrierList.   




	Ericsson
	yes
	

	MediaTek
	Yes (Proponet)
	It seems obvious from the field description.



Question 4: Do company agree to reply RAN5 that, for event A3/A5 triggering reporting configured on SCC, it is compulsory to configure servingCellMO for SCell in order to enable UE considering SCell to be a neighbouring cell?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Agree
	

	Huawei, HiSilicon
	Yes
	As stated in our paper R2-2111265, servingCellMO is always configured for a serving cell if the UE is expected to measure the serving cell. Therefore we would like to also capture this to make the spec clearer:
servingCellMO
measObjectId of the MeasObjectNR in MeasConfig which is associated to the serving cell. For this MeasObjectNR, the following relationship applies between this MeasObjectNR and frequencyInfoDL in ServingCellConfigCommon of the serving cell: if ssbFrequency is configured, its value is the same as the absoluteFrequencySSB and if csi-rs-ResourceConfigMobility is configured, the value of its subcarrierSpacing is present in one entry of the scs-SpecificCarrierList, csi-RS-CellListMobility includes an entry corresponding to the serving cell (with cellId equal to physCellId in ServingCellConfigCommon) and the frequency range indicated by the csi-rs-MeasurementBW of the entry in csi-RS-CellListMobility is included in the frequency range indicated by in the entry of the scs-SpecificCarrierList. The field is always configured for a serving cell if the UE is expected to measure the serving cell.


	Ericsson
	Yes
	

	MediaTek
	Yes (Proponet)
	The UE behavior is actually not so clear in the concern scenario if servingCellMO is missing. At least for test case design, we should avoid this kind of ambigulity. 
We have no strong view on whether to have additional change on field descritption (proposed by Huawei).



3.3.2	L3 filtering clarification
R2-2110022	L3 Filtering (filterCoefficient) Clarification	Apple, Ericsson	discussion	Rel-16	NR_newRAT-Core, TEI16
Moved from 6.1.4.1.2
R2-2110796	Draft LS to RAN4 on L3 filter configuration	Apple, Ericsson	LS out	Rel-16	NR_newRAT-Core, TEI16	To:RAN4
Moved from 6.1.4.1.2

Regarding this issue, the contribution in R2-2110022 fomulates the following proposals:
Proposal 1: Confirm that the UE operation on the adaptation of the filter coefficient configuration is independent from the L1/L2 mechanism.
Proposal 2: It is expected that NW and UE have the same understanding on the sample rate X. 
Proposal 3: Send an LS to RAN4 on RAN2’s understanding of the impact of L1/L2 mechanism on the L3 sampling rate X used for filter co-efficient configuration.

Question 5: Do company agree to confirm that the UE operation on the adaptation of the filter coefficient configuration is independent from the L1/L2 mechanism?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	P1 is very confusingly worded. Here is our understanding.
	Already during WCDMA and LTE specification work it was agreed that L3 filter coefficients are provided based on the RAN4 (L1) measurement period and UE implementations need to scale the practical L3 filter coefficients based on this information to match with the actual sampling rate(s) used in the implementation. The L3 filtering should not change when UE implementation changes its internal sampling rate also all UEs should use the same reference period, which is UE measurement period, when defining the actual L3 filter coefficients in the UE implementation. Each UE vendor may decide its own actual sampling rate in the implementation, also UE vendor can vary sampling rate if it likes but this should not impact the outcome of L3 filtering output or effective length of L3 filter.

	Ericsson
	Yes
	Proponent

	MediaTek
	Not sure
	According to current descirption, it is clear that the UE should adapt the filter to the sample rate X ms accodring to 38.133. We don’t know this is independent from the L1/L2 mechanism or not.



Question 6: Do company agree that it is expected that NW and UE have the same understanding on the sample rate X?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	No
	L3 filter coefficients are provided based on the RAN4 (L1) measurement period and UE implementations need to scale the practical L3 filter coefficients based on this information to match with the actual sampling rate(s) used in the implementation.
So we are not sure why network needs to be in sync to the UE implementation choice as the black box just expects L3 filter coefficients are provided based on the RAN4 (L1) measurement period.
Note the L3 filtering process is agnostic to UE implementation of sample rate etc. It is the UEs responsibility to ensure that UE vendor can vary sampling rate if it likes but this should not impact the outcome of L3 filtering output or effective length of L3 filter.

	Ericsson
	Yes
	Proponent

	MediaTek
	Yes
	Both UE and NB need to have the same understanding of X in order for L3 filtering to work predictably.



Question 7: Do company agree to send an LS to RAN4 (be R2-2110796 the baseline) on RAN2’s understanding of the impact of L1/L2 mechanism on the L3 sampling rate X used for filter co-efficient configuration?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Yes, but
	We can ask a question to confirm an understanding but we are really unsure what changes in this and what is the exact question as the filtering is there for several RAT generations now and hasn’t changed at all.
In short, L3 filtering coefficient k is associated with sampling rate X (L1 value), but that cannot be avoided. 
The question in the LS is also ambiguous.

	Ericsson
	Yes
	We can futher on the LS text based on the companies inputs on the previous questions.

	MediaTek
	No
	The LS seems asking R4 to do fundamental change on measurement requirement, which is not acceptable to us. We do not really understand what’s broken in current specification and prefer not to increase R4 working load with unclear question.



3.4	LTE changes – Correction to nas-Container
R2-2110939	Correction to nas-Container	Sequans Communications	CR	Rel-15	36.331	15.15.0	4741	-	F	NR_newRAT-Core, LTE_5GCN_connect-Core
R2-2110942	Correction to nas-Container	Sequans Communications	CR	Rel-16	36.331	16.6.0	4742	-	A	NR_newRAT-Core, LTE_5GCN_connect-Core

Question 7: Do company agree with the changes proposed in R2-2110939 and R2-2110942?
	Company 
	Agree (y/n)
	Comments

	Nokia
	Yes, but
	The problem statement is correct though not sure UEs in the field misunderstood this and there is a real field issue. 
Would support the clarification though as it makes sense if companies do agree that there is a potential for misunderstanding.

	Lenovo
	Yes but
	1. In the sentence below some minor issues need to be fixed: to be aligned with ASN.1 „EPS“ should be corrected to “EPC”, „5GS“ to “5GC” and „NAS“ should be set in lowercase letters.

In case of inter-system handover from EPS to 5GS, the content of NAS-Container is the value part of the S1 mode to N1 mode NAS transparent container IE.

2. Cover page: the statements to “Inter-operability” and “Consequences if not approved” should be corrected. Were there any issues observed in the field wrt the content of nas-Container, i.e. RRC reconfiguration or HO failures? We tend to think that current NAS implementations at UE and NW side are correctly implemented acc. to TS 24.501, so the CRs fix only some misalignments with NAS and ASN.1.

	Ericsson
	Partly
	Not agree to add “the value part of“. Already completely clear that content is defined in TS 24.501 [95], and should not be repeated also in this field description.
Ok to correct the existing text on “handover to from 5GS to EPS“. Also fine to make this in Rapporteur CR.

	MediaTek
	Partly
	Simialr view as Ericsson.
The correcdtion of about „from EPS to 5GS“ can be includeded in Rapp’s CR. The other change is not really necessary.

	Sequans
	Proponent
	@Ericsson
Agree it is clear from 24.501.
But 36.331 also says 
"the content of the container is the xxx IE."
Which is also very clear.
The reason for the CR is that 36.331 both says 
A) the content of the container is defined in 24.501(which leads to the value part of the IE) 
B) the content of the container is the xxx IE.
Both are "completely clear" but not saying the same thing.

The other change (from EPS to 5GS) is minor to us, the important correction is the one above.



Conclusion
Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
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