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1	Brief scope of the paper
This document aims at collecting companies’ views regarding the following CHO and DAPS related CRs:
[AT115-e][024][NR16] DAPS & CHO (Nokia)
	Scope: Await on-line, take into account online outcomes. Determine agreeable parts and agree CRs, Treat R2-2108090, R2-2107775, R2-2107085, R2-2107086, R2-2107087, R2-2107776, R2-2108817, R2-2106933, R2-2108164, R2-2107526, R2-2107527, R2-2108102, R2-2108103, R2-2108776, R2-2108777
	Intended outcome: Report, Agreed CRs.
	Deadline: on-line first, Schedule 1

The following sections elaborate on the topics listed in the scope above.
2	DAPS
2.1 	On bearer release handling for DAPS
The authors of [1] discuss the issue of bearer releasing in DAPS HO. It is mentioned that the specification does not describe how the bearers which are released at DAPS HO command are handled when the DAPS fallback occurs. [1] proposes two options how to address the problem: either to postpone the release of RLC bearers until random access success (Option 1) or to define how RLC bearers are restored on DAPS fallback (Option 2). Companies are asked to provide their views regarding the problem and which option shall be used for addressing it.
	Question 1: Do you agree with the problem stated in [1]? Which option should be adopted to address it?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	No
	[bookmark: _GoBack]We have discussed the similar issue on bearer release (R2-2102821/2822) at RAN2#113bis-e meeting. And it’s agreed that the intent is correct (UE only does fallback to non-DAPS bearers configured by source) but CR is not needed.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



2.2 	Source SDAP configuration fallback
In [2] it is suggested to remove the part on reverting back to the SDAP configuration used in the source PCell in section 5.3.5.8.3 of NR RRC. It is claimed that there is nothing to revert, as the target SDAP configuration is not applied until UL switching. Do you agree with the changes proposed in [2]?
	Question 2: Do you agree with the change proposed in [2]?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	Yes
	The target SDAP configuration is not applied until indication of successful completion of random access towards target cell is received (i.e. only source SDAP configuration is applied), so no need to revert back to the source SDAP configuration.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



2.3 	T301 for DAPS
The authors of [3][4][5] discuss the issue concerning T301 handling in DAPS HO. It has been noticed that UE in DAPS is configured with various timers for the target cell, provided in RLF-TimersAndConstants. However, there is no value for T301 which may negatively impact the potential re-establishment performance. Two options how to address the problem are provided in [4] and [5]. 
	Question 3: Do you agree with the problem found in [3]? Which alternative to resolve it do you prefer? 

	Company
	Yes/No
	Answer (Alt-1, Alt-2, other)

	ZTE
	No
	Since the UE will acquire SIB1 of the target cell after completion of RA to the target cell, the UE can use the T301 value included in ue-TimersAndConstants received in SIB1, as the legacy HO. So the change is not needed.
1> if reconfigurationWithSync was included in spCellConfig of an MCG or SCG, and when MAC of an NR cell group successfully completes a Random Access procedure triggered above:
*/omit unrelated part/*
3>	if the active downlink BWP, which is indicated by the firstActiveDownlinkBWP-Id for the target SpCell of the MCG, has a common search space configured by searchSpaceSIB1:
4>	acquire the SIB1, which is scheduled as specified in TS 38.213 [13], of the target SpCell of the MCG;
4>	upon acquiring SIB1, perform the actions specified in clause 5.2.2.4.2;


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



2.4 	Other DAPS corrections
[6] and [7] propose various corrections to DAPS HO. In [6] some modifications to the procedural text concerning how to handle PDCP configuration and SRBs when security key is (not) changed during DAPS. [7] clarifies that the UE shall not resume SRBs for source cell when applying the target cell configuration during DAPS HO. Companies are kindly asked to express their views if changes in [6] and [7] are needed.
	Question 4: Do you support the changes proposed in [6]? Please comment especially if you think not all changes are relevant. 

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	Yes
	Since all changes are editorial changes, we prefer to merge them into the rapporteur CR

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



And a separate question for CR in [7].
	Question 5: Do you support the changes proposed in [7]?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	Yes
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3 	Conditional Reconfiguration
3.1 	SCG with CHO configuration
Papers [8][9][10][11] have been discussed during the online session at RAN2#115. It has been decided RAN2 will not ask RAN3 to specify the support of CHO with SCG configuration for Rel-16. However, several open issues remain:
a) How to capture in RAN2 specifications that CHO with SCG configuration is not supported as per Rel-16
b) Whether to ask RAN3 to define a related support in Rel-17
c) What exactly to respond to RAN3
Regarding a) there are multiple ways how to capture this restriction in RAN2 specification. E.g. a Stage-2 modification (37.340 or 38.300) can be pursued. Alternatively, NR RRC may be updated with a restriction that RRC Reconfiguration comprising conditionalReconfiguration IE cannot contain a target node SCG configuration. Companies are kindly asked to express their preference:
	Question 6: How to capture in RAN2 specification the restriction CHO with SCG configuration is not supported in Rel-16?

	Company
	TS number
	Comment

	ZTE
	TS 38.331 and TS36.331 for stage-3 description;
TS 37.340 and TS 36.300 for stage-2 description
	We think it’s better to clearly capture the restriction for CHO with SCG configuration in both stage-2 and stage-3 specs, similar to the restriction for other non-coexistence features, e.g. CHO and DAPS. And we also provide the corresponding TPs in our discussion paper (R2-2108164), which can be considered as one solution (the change below is highlighted by yellow).
TS 38.331
condRRCReconfig
The RRCReconfiguration message to be applied when the condition(s) are fulfilled. The RRCReconfiguration message contained in condRRCReconfig cannot contain the field conditionalReconfiguration, the field daps-Config or the SCG configuration.
TS 36.331
condReconfigurationToApply
The RRCConnectionReconfiguration message to be applied when the condition(s) are fulfilled. The RRCConnectionReconfiguration message contained in condReconfigurationToApply can not contain the SCG configuration.
TS 37.340
In case MR-DC is configured, CHO is only supported in Master Node to eNB/gNB Change procedure in this release.
CHO is not supported in eNB/gNB to Master Node Change procedure in this release.
NOTE 3:	CHO is only supported from E-UTRA with EPC/EN-DC to E-UTRA with EPC and from NR/NE-DC/NR-DC to NR.
TS 36.300
NOTE 2:	In case LTE-DC is configured, CHO is only supported in MeNB to eNB change procedure in this release of the specification.
NOTE 3:	CHO is not supported in eNB to MeNB change procedure in this release of the specification.


	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Regarding b), we understand RAN2 is fine to support CHO with SCG configuration from Rel-17 onwards. This would align the CHO with HO behaviour. If there is no objection to support it in Rel-17, RAN2 shall indicate that in our response LS.
	Question 7: Do you support CHO with SCG configuration in Rel-17? If the answer is yes, should we include this request in the response LS to RAN3?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	Yes
	We are fine to include the willing in the response LS to RAN3, e.g. R2 assumes this will be supported in Rel-17..

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



Regarding c), what else should be included in the response LS, besides the decision not to support CHO with SCG configuration in Rel-16 and (potential) willingness to specify it for Rel-17?
	Question 8: What should be included in the response LS, besides the decision not to support CHO with SCG configuration in Rel-16 and (potential) willingness to specify it for Rel-17?

	Company
	Comment

	ZTE
	No. Including RAN2 agreement is enough.

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	

	
	



The draft response LS will be prepared based on the view expressed above.
3.2 	RRC connection re-establishment with CPC configuration
The authors of [12][13] notice that a UE that is configured with conditional reconfiguration and initiates the connection re-establishment procedure will skip a substantial part of the procedure in 5.3.7.2 (Initiation of RRC Connection Re-establishment). It is proposed to make certain parts of the procedure conditional to whether the attemptCondReconfig is available, not to whether conditionalReconfiguration is provided. Do you think the problem is valid and the solution proposed is agreeable?
	Question 9: Do you find the problem found in [12][13] valid and agree to correct as proposed in those CRs?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	Yes
	Based on the current spec, it is possible that the UE may trigger CPC execution during cell re-selection in RRC re-establishment procedure. So we think the change is needed.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	



3.3 	On HO Request Acknowledge in CHO
Finally, the authors of [14][15] underline the HO Request ACK needs to always convey an RRC container with the target cell configuration, even if the procedure did not change the previously provided configuration (for CHO which was prepared earlier and then source node triggered a reconfiguration not impacting the target cell config). We see some value in what is discussed in [14][15], but perhaps this should be discussed in RAN3 directly. Do you think the problem is valid and should be highlighted to RAN3?
	Question 10: Do you agree with what is proposed in [14][15] and see the need to inform RAN3?

	Company
	Yes/No
	Comment

	ZTE
	No
	This issue has been discussed at RAN2#111e (i.e. R2-2007229). And it’s agreed no support to do this in Rel-16. So we think no need to discuss this again for R16 and no need to inform RAN3.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	




4	Conclusion
Based on the views expressed in the previous sections, we propose the following:
[bookmark: _Hlk63108774]
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