Page 4
Draft prETS 300 ???: Month YYYY
3GPP TSG-RAN WG2 #111-e	R2-20xxxxx
Electronic Meeting, 2 – 13 Nov 2020
Agenda Item:	5.4.1
Source:	Ericsson
Title:	[AT112-e][009][NR15] RRC Misc	
Document for:	Discussion, Decision
1	Introduction
This document is to collect companies comment in the following email discussion:
· [bookmark: _Ref178064866][AT112-e][009][NR15] RRC Misc (Ericsson)
Treat R2-2009840, R2-2009842, R2-2009843, R2-2009074 - R2-2009077, R2-2009477
	Intended outcome: Intermediate: Determine agreeable parts. Final: For agreeable parts, agreed CRs. 
	Deadline: Intermediate deadline(s) by Rapporteur, Final: Discussion stop at Wed Nov 11, 1200 UTC

Please provide your comments by this Thursday  5 Nov 1200 UTC to give us time to converge in a 2nd phase later on.
Also, following the Guidelines of the chairman: “For specific corrections when needed it may be valid to discuss whether to make such correction instead only for Rel-16. When/if applicable, email discussions shall determine Release applicablity for such corrections.”
Please provide your email address in section Contact information.
2	Discussion
Companies are requested to add their comments for each of the treated CRs of this email discussion in the boxes below (one for each CR to be treated).

2.1	Miscellaneous non-controversial corrections Set VIII (Rel-15)
R2-2009840	Miscellaneous non-controversial corrections Set VIII	Ericsson	CR	Rel-15	38.331	15.11.0	2133	-	F	NR_newRAT-Core

	Company
	Agree?
(Yes or No)
	Comments

	QC
	Yes
	 Need to remove a duplicate "previous" in the change.

	MediaTek
	In general ok
	In 5.3.10.3, remove duplicate “previous” in “previous previous UEAssistanceInformation”
In field description of supplementaryUplink, it seems overlap with R2-2009698. We should discuss this in R2-2009698.

	vivo
	Yes
	Agree with QC’s comment. 

	Samsung
	Yes
	1/ Same view to fix duplicated word in 5.3.10.3. 
2/ No strong view but the change on the field description of supplementaryUplink seems just an editorial issue so we are fine to fix it here.

	ZTE(LiuJing)
	Yes
	Agree with QC’s comment.

	Nokia
	Yes
	Agree

	Lenovo
	Yes partly
	Beside the duplicate “previous” we think that the change in the field description of supplementaryUplink does not provide any further clarification.




2.2	Correction to release of list elements using toReleaseList
R2-2009842	Correction to release of list elements using toReleaseList	Ericsson	CR	Rel-15	38.331	15.11.0	2135	-	F	NR_newRAT-Core
R2-2009843	Correction to release of list elements using toReleaseList	Ericsson	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2136	-	A	NR_newRAT-Core, TEI16

	Company
	Agree?
(Yes or No)
	Comments

	QC
	Yes
	

	MediaTek
	No
	Parent field is not necessarily a list (element), i.e. release of the parent field does not necessarily occur by elementsToReleaseList. It can just be a normal field with Need R, SetupRelease type of field, etc.
The intention of the spec is to say that whenever parent field is released (no matter the type of the parent field), child fields are released (no matter the type of the child fields). 
So we think original wording if fine. If the intention of the CR is to clarify the “as normal fields” part, the following is our suggested wording
[bookmark: _Hlk42607010]“Note that the release of parent field also releases all of the child fields, regardless of whether they have been added via AddModList or as normal fields.  including the child fields that are configured by ToAddModList.”

	vivo
	Yes
	

	Samsung
	Yes with comments
	The intention is OK to us but why do we have yellow part (and why does it not say elementsToAddModList)? We think the yellow part could be removed. 
"Note that the release of list element(s) using the elementsToReleaseList releases the values of all the fields of the list element(s), including lists configured by ToAddModList."

	ZTE(LiuJing)
	Yes with comments
	Same comment as Samsung, seems “all the fields of …” can already cover all sub element(s), there is no need to emphasize whether it is configured by ToAddModList or else.

	Nokia (Amaanat)
	Yes with comments
	Mostly OK, but we would keep the "child" wording since UE doesn't release the "values" of the fields but the fields themselves, i.e. like this: "Note that the release of list element(s) using the elementsToReleaseList releases all the child fields of the list element(s), including lists configured by ToAddModList."

	Lenovo
	Yes with comment
	The suggestion from Nokia looks ok to us.



2.3	Correction on UAI during handover (38.331)
R2-2009075	Correction on UAI during handover	vivo, Ericsson, Xiaomi, Intel Corporation	CR	Rel-15	38.331	15.11.0	2030	-	F	NR_newRAT-Core
Moved from 6.1.1

R2-2009074	Correction on UAI during handover	vivo, Ericsson, Xiaomi, Intel Corporation	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2029	-	F	NR_newRAT-Core, 5G_V2X_NRSL-Core
Moved from 6.1.1

	Company
	Agree?
(Yes or No)
	Comments

	QC
	Yes
	

	MediaTek
	No
	We don’t think this is useful clarification and it is not essential at all. There is no need to interpret current wording as that this UAI is transmitted by the low layer. It could just saying from RRC perspective that it is transmitted to low layer.
We prefer not to have this CR.

	vivo
	Yes
	It is essential at least for Rel-16 with DAPS handover. For DAPS handover, the UE suspends the source SRB during the DAPS handover. Then, the UAI could get stuck in the L2-buffer (e.g. PDCP) when the SRB is suspended due to the reception of the DAPS handover CMD. According to the current RRC specification, the UAI which is stuck in the source SRB cannot be retransmitted to the target cell, as there is no transmission for this UAI during the last 1 second before the reception of reconfigurationWithSync.
For Rel-15, there is also similar issue for non-DAPS handover: network may also configure “discardOnPDCP” when handover. Then, the UAI-1 in source SRB could be discard due to the reception of the handover CMD. Thus, we would like to keep the same text as Rel-16.

	Samsung
	Yes
	

	ZTE(Yuan)
	Yes
	

	
	
	



2.4		Correction on UAI during handover (36.331)
R2-2009077	Correction on UAI during handover	vivo, Ericsson, Xiaomi, Intel Corporation	CR	Rel-15	36.331	15.11.0	4455	-	F	NR_newRAT-Core
Moved from 6.1.1

R2-2009076	Correction on UAI during handover	vivo, Ericsson, Xiaomi, Intel Corporation	CR	Rel-16	36.331	16.2.1	4454	-	F	LTE_eV2X-Core, NR_newRAT-Core
Moved from 6.1.1

	Company
	Agree?
(Yes or No)
	Comments

	QC 
	Yes
	

	MediaTek
	No
	Similar comment as previous one.
Also please note that this kind of wording has been used in earlier release for feature like MBMS, IDC, etc. There is no problem in previous SPEC, we are not sure why this is needed.

	vivo
	Yes
	As we mentioned above, it is essential at least for Rel-16 with DAPS handover. For Rel-15 with non-DAPS handover, there is similar issue. 
Actually, there is also problem for earlies release of LTE specification. But we think products have already implemented these features. Thus, we could accept not to change them. But we are open to it if companies think it should be discussed. 
At least, we should have the correct behavior for 5G products. 

	Samsung
	Yes
	

	ZTE(Yuan)
	Yes
	

	
	
	



2.5		Clarification on optional feature without UE AS capability
R2-2009477	Clarification on optional feature without UE AS capability	Apple	CR	Rel-16	38.331	16.2.0	2081	-	F	NR_newRAT-Core, TEI16
Moved from 6.16

	Company
	Agree?
(Yes or No)
	Comments

	QC
	Yes
	

	MediaTek
	Yes
	No strong view. We are fine to clarify that the two function is optional without capability signaling. If agreed, we think the clarification should started from Rel-15.

	vivo
	Yes
	

	Samsung
	Fine with some comments
	It seems reasonable but on the other hand it’s somewhat strange that NW configures deprioritisationReq without knowing UE support. We are not sure whether need for capability was discussed or overlooked.

	ZTE(LiuJing)
	Yes
	Agree with MTK’s comment. If agreed, the calrification should start from Rel-15. For deprioritisationReq, it is inherited from LTE, and seems there is no capability in LTE as well. Not sure whether this was done intentionally, but at least the proposed wording is aligned with LTE spec.

	Nokia (Amaanat)
	Yes
	This is aligning with LTE spec and we are okay to have this clarification. We also agree with MTK and ZTE’s comments.

	Lenovo
	Yes but
	[bookmark: _GoBack]Although the changes are applicable from Rel-15, it is ok for us to clarify it from Rel-16 as the issue is not critical. However, we wonder whether there is a strict rule to specify “If the UE supports …” only for features w/o capability signaling and not for all the optional features with capability signaling. In general when it comes to implementation, you have to take the complete set of specifications into account, so a smart UE implementation should know when to act on certain configurations or not.





4. Conclusion
In the previous sections we made the following observations: 

Based on the discussion in the previous sections we propose the following:
 
[bookmark: _In-sequence_SDU_delivery]References
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Contact Information
	Company
	Email

	MediaTek (Felix)
	Chun-Fan.Tsai@mediatek.com

	Vivo (Chenli)
	Chenli5g@vivo.com

	Samsung (Sangyeob)
	sy0123.jung@samsung.com

	ZTE
	liu.jing30@zte.com.cn
gao.yuan66@zte.com.cn

	Lenovo (Hyung-Nam)
	hchoi5@lenovo.com
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