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1	Introduction
This document is used to collect the feedback on the URLLC RILs for discussion via email for the following email discussion for eURLLC.
[AT110e][039][eURLLC] RRC (Huawei) 
Scope: Treat All Relevant Review Issues (RIL) and tdocs under 6.22.2
	Intended outcome: Agreed 38331 CR Building on the baseline
	Deadline: June 11, 0700 UTC
The summary will be presented based on the outcome of the email discussion.
2	Discussion
2.1 [H603]
In the last RAN1#100bis e-meeting, the priority for UL CI was discussed with respect to the indicated UL transmission priority level and has made the following agreement. 
	Agreeement:
· If both UL CI and intra-UE priority indicator are configured for a given UE, support a new RRC parameter to configure Behavior #1
· Behaviour #1: UL CI is only applicable to the UL transmissions indicated/configured as low priority level
· When the RRC parameter is not provided to the UE, behaviour #2 is used
· Behaviour #2: UL CI is applicable to UL transmission irrespective of its priority level
· Note: the RRC signaling details will be decided by RAN2



According to the RAN1 input in [1], a parameter of uplinkCancellationPriority is configured to indicate Behaviour#1 or #2 as proposed in [2]. However, [4] proposed to introduce two separate RRC parameters for CG and DG, respectively. 
As the rapporteur, we think the proposal from [4] will indeed revert the RAN1 agreement and therefore think we should discuss more.
Question 1. Do you think which option should be agreed?
· Option 1: Introduce a RRC parameter of uplinkCancellationPriority-r16 to indicate Behavior#1 or #2

· Option 2: Introduce two separate RRC parameters of cg-UplinkCancellationPriority-r16 and dg-UplinkCancellationPriority-r16 for CG and DG, respectively? 
	Company
	Option1/2
	Comments (if any)

	HW
	Option 1
	It is a R1 parameter and has no impact to L2 functionalities, so any change should be discussed in RAN1, we prefer to stick to RAN1 input.

	
	
	



2.2 [E283] [E288]
Regarding the field description of the following parameter, E283 and E288 are mainly to discuss the clarification of the highlight sentence.
	antennaPortsFieldPresenceForDCI-Format0-2
Configure the presence of "Antenna ports" field in DCI format 0_2. When the field is configured, then the "Antenna ports" field is present in DCI format 0_2. Otherwise, the field size is set to 0 for DCI format 0_2 (See TS 38.212 [17], clause 7.3.1.1.3).  The parameter is used to enable 0 for "Antenna port(s)" in DCI format 0_2 while one or more of dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeAForDCI-Format0-2 and dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeBForDCI-Format0-2 is configured to a UE. If none of dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeAForDCI-Format0-2 and dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeBForDCI-Format0-2 is configured to the UE, then the parameter antennaPortsFieldPresenceForDCI-Format0-2 is not configured neither.



[Description]: Similar to E283/E288, as “0” is enabled by the absence of the field, this part is a bit confusing.  
In the case neither is configured, does that mean the field size for “antenna ports” is 0 or does that mean the field size for “antenna ports” is set to a default value?  
After checking the TS 38.212 v16.1.0, as the rapporteur, we would like to confirm in this case, the antenna point field size is 0 bit (the RRC parameter is not configured). And in case at least one is configured, this parameter can be also used to indicate “0 bit” for this field as described above. 
	-	Antenna ports – number of bits determined by the following:
-	0 bit if higher layer parameter AntennaPorts-FieldPresence-ForDCIFormat0_2 is not configured;



Question 2. Do you agree with the rapporteur RAN2 understanding is that,
if neither of dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeAForDCI-Format0-2 and dmrs-UplinkForPUSCH-MappingTypeBForDCI-Format0-2 is configured to the UE, the parameter of antennaPortsFieldPresenceForDCI-Format0-2 is not configured, i.e. the field size is set to 0 bit.”
	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	HW
	Y
	Can improve the wording, e.g. add the sentence “i.e. the field size is set to 0 bit.”

	
	
	



2.3 [E297]
Regarding the field description of invalid symbol pattern, E297 pointed out the sentence highlighted as below is not clear. 
	invalidSymbolPattern
Indicates one pattern for invalid symbols for PUSCH transmission repetition type B applicable to both DCI format 0_1 and 0_2. If InvalidSymbolPattern is not configured, semi-static flexible symbols are used for PUSCH. Segmentation occurs only around semi-static DL symbols. If invalidSymbolPattern is configured and invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-Format0-2 is not configured, segmentation occurs around semi-static DL symbols and invalid symbols in the pattern, and the remaining symbols are used for PUSCH (see TS 38.214 [19] clause 6.1).



[Description]: The name here is not indicative to the intention of the configuration. It seems that the part “this field is present and invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-0-1 is not present“ is not captured
After checking the TS 38.214 and TS 38.212, as the rapporteur, we would like to confirm that invalidSymbolPattern is used to indicate the invalid symbol pattern while invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-0-1 and invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-0-2 are used to indicate whether there is a field of “Invalid symbol pattern indicator” in the DCI format 0_1 and 0_2, respectively. In summary, our understanding on how they work is:
· If the invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-0-1/0-2 is not configured, the UE shall apply the invalid symbol pattern (follow RRC). 
· If the invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-0-1/0-2 is configured, there is a field of “Invalid symbol pattern indicator” in DCI format 0_1/0_2 (follow DCI + RRC)
· If the “Invalid symbol pattern indicator” is set to 1, the UE shall apply the invalid symbol pattern. 
· If the “Invalid symbol pattern indicator” is set to 0, the UE shall not apply the invalid symbol pattern.
The following text can be found in TS 38.214 v16.1.0 and TS 38.212 v16.1.0, respectively. 
	-     if the PUSCH is scheduled by DCI format 0_1, or corresponds to a Type 2 configured grant activated by DCI format 0_1, and if InvalidSymbolPatternIndicator-ForDCIFormat0_1 is configured,
-     if invalid symbol pattern indicator field is set 1, the UE applies the invalid symbol pattern;
-     otherwise, the UE does not apply the invalid symbol pattern;
-     if the PUSCH is scheduled by DCI format 0_2, or corresponds to a Type 2 configured grant activated by DCI format 0_2, and if InvalidSymbolPatternIndicator-ForDCIFormat0_2 is configured,
-     if invalid symbol pattern indicator field is set 1, the UE applies the invalid symbol pattern;
-     otherwise, the UE does not apply the invalid symbol pattern;
-	otherwise, the UE applies the invalid symbol pattern.



	-	Invalid symbol pattern indicator – 0 bit if higher layer parameter InvalidSymbolPatternIndicator-ForDCIFormat0_2 is not configured; otherwise 1 bit as defined in Clause 6.1.2.1 in [6, TS 38.214].



Therefore, as the rapporteur, we think the highlighted sentence is incomplete but technically correct (the UE shall follow RRC). Given the complexity of the mechanism and it is already clear in the RAN1 TS, we propose to remove above sentence and details can be found in RAN1 TS. 
Question 3. Do you agree with the rapporteur to remove the following sentence in the field description of invalidSymbolPattern ? 
If invalidSymbolPattern is configured and invalidSymbolPatternIndicatorForDCI-Format0-2 is not configured, segmentation occurs around semi-static DL symbols and invalid symbols in the pattern, and the remaining symbols are used for PUSCH.
	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	HW
	Y
	It is already clear in RAN1 TS, no need to duplicate the description given the complexity to make it clear in RRC.

	
	
	



2.4 [H605] [H609]
There is an Editor’s note put for UCI on PUSCH list
	uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-1, uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-2
Configuration for up to 2 HARQ-ACK codebooks specific to DCI format 0_1/0_2. The field uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-1 refers to DCI format 0_1 and the field uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-2 refers to DCI format 0_2, respectively (see TS 38.212 [17], clause 7.3.1 and TS 38.213 [13] clause 9.3).
Editor's note: FFS on the definition for uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-2.


There is two Editor’s notes put for scaling IE for UCI on PUSCH.
	scalingForDCI-Format0-2
Indicates a scaling factor to limit the number of resource elements assigned to UCI on PUSCH for DCI Format 0_2. Value f0p5 corresponds to 0.5, value f0p65 corresponds to 0.65, and so on (see TS 38.212 [17], clause 6.3).
Editor's note: Whether the scaling is shared or separate for DCI format 0_1 and DCI format 0_2.
Editor's note: Whether and how to apply the scaling for PUSCH with configured grant.


[5] proposed to clean up the Editor’notes put by the rapporteur which are used to remind RAN2 to check, and they have been there for a long period. After double checking with RAN1 status, as the rapporteur, we think they can be removed. 
Question 4. Do you agree with the rapporteur to remove the following Editor’s note.
1 Editor's note: FFS on the definition for uci-OnPUSCH-ListForDCI-Format0-2.
2 Editor's note: Whether the scaling is shared or separate for DCI format 0_1 and DCI format 0_2.
3 Editor's note: Whether and how to apply the scaling for PUSCH with configured grant.
	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	HW
	Yes to all
	We did not receive any technical comments on these IEs, so we assume they are correct at least for the time being. In case any issue is identified by RAN1 or RAN2, we can come back.

	
	
	



2.5 [E229] Flagged
E229 proposed to change the terminology of “tci-PresentInDCI-ForDCI-Format1-2” due to duplicated “DCI”
	E229
	URLLC
	2
	PropAgree2
	Huawei
	There are 65 parameters scattered across several IEs with the suffix "ForDCI-Format1-2" and this suffix is the only way to find them all.
Therefore, we think it is not a good idea to change this suffix just for one out of 65 parameters.



Question 5. Do you think the terminology of “tci-PresentInDCI-ForDCI-Format1-2” should be changed as E229?
	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	HW
	N
	We should keep a common suffix for all parameters specific to DCI format 1-2

	
	
	



2.6 Others
In order to differentiate the parameter specific for DCI format 0-1/0-2/1-2, we tried to put the sentence as
The field xx refers to DCI format 1_1 and the field yy refers to DCI format 1_2, respectively
However, after thinking more, it seems “refers to” maybe doesn't have a clear meaning in such sentences, and “applies to” looks better. As the rapporteur, we appreciate if you could provide suggestion on this. 
Question 6. Do you think “refers to” can be replaced by “applies to” for better understanding? 
	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	HW
	Y
	Open to other suggested wordings.

	
	
	



There are plenty of RRC parameters with suffix DCI-Format 0_1/0_2/1_2 in PDSCH-Config/PUSCH-Config, and we have made the first attempt by trying to group some parameters together with a “hat” for a feature. For instance, 
priorityIndicator                               SEQUENCE {
        priorityIndicatorForDCI-Format1-2-r16           ENUMERATED {enabled}                                    OPTIONAL,   -- Need S
        priorityIndicatorForDCI-Format1-1-r16           ENUMERATED {enabled}                                    OPTIONAL    -- Need S
                            
pusch-RepTypeIndicator                  SEQUENCE {
        pusch-RepTypeIndicatorForDCI-Format0-2-r16  ENUMERATED { pusch-RepTypeA, pusch-RepTypeB}      OPTIONAL,   -- Need M
        pusch-RepTypeIndicatorForDCI-Format0-1-r16  ENUMERATED { pusch-RepTypeA, pusch-RepTypeB}      OPTIONAL    -- Need M
    },

configurableFieldForDCI-Format1-2               SEQUENCE {
        harq-ProcessNumberSizeForDCI-Format1-2-r16      INTEGER (0..4)                                          OPTIONAL,   -- Need M
        dmrs-SequenceInitializationForDCI-Format1-2-r16 ENUMERATED {enabled}                                    OPTIONAL,   -- Need S
        numberOfBitsForRV-ForDCI-Format1-2-r16          INTEGER (0..2)                                          OPTIONAL,   -- Need M
        ...
Technically, the current structure works as we already captured every L1 parameter in a “safest” way, but from the ASN.1 structure view as the rapporteur, we admit they are not optimal. But it is very difficult to figure out a way to restructure, e.g. introduce a PDSCH-Config-ForDCI-Formatxx as some parameters are specific for this DCI format while there are some other parameters related to PDSCH is common with the legacy. And some parameters are placed in different IE. As the rapporteur we would appreciate if any good suggestion to improve the readability.
We also noticed it may also related to the following ASN.1 discussions. So if it is decided to discuss this issue in the dedicated discussion, it would be fine. Otherwise, we can take this opportunity to discuss and see if there is an answer. This is an open question and can be discussed later.
ASN1 Structure E228 E230 S656 E230 E228
R2-2004952	[E228][E230] On grouping similar parameters in PUSCH-Config/PDSCH-Config	Ericsson	draftCR	Rel-16	38.331	16.0.0	NR_L1enh_URLLC-Core	Late

Question 7. How to improve the structure of PDSCH-Config/PUSCH-Config for DCI format 0-1/0-2/1-2?

	Company
	Y/N
	Comments (if any)

	
	
	

	
	
	



3	Conclusions

4	Reference
[1] R1-2003190 Updated consolidated parameter list for Rel-16 NR.
[2] R2-2005342	[H603] How to support UL CI for UL Transmission	OPPO
[3] R2-2005475	Correction to RRC spec for eURLLC	Huawei, HiSilicon
[4] R2-2005478	[H600]-[H603] Capturing the updated L1 parameters from RAN1#100bis-e	Huawei, HiSilicon
[5] R2-2005479	[H604] [H605] [H609] Clean-up of the remaining Editor's notes for L1 parameters	Huawei, HiSilicon

Annex	RIL status
H056: ConcAgree WI-CR
H057: ConcAgree WI-CR
H022: ConcAgree WI-CR
H041: ConcAgree WI-CR
H052: ConcAgree WI-CR
H044: ConcAgree WI-CR
H053: ConcAgree WI-CR
H042: ConcAgree WI-CR
H034: ConcAgree WI-CR
H025: ConcAgree WI-CR
H050: ConcAgree WI-CR
H051: ConcAgree WI-CR
H029: ConcAgree WI-CR
H055: ConcReject
H032: ConcReject

[bookmark: _GoBack]E126: PropAgree-> terminology change, can be agreed simply.
E281/E284/E285/E286/E290/E291/E292/E293/E294/E295/E298/E299/E300/E301/E302: PropAgree 
E296: PropAgree –>See comment, can add a new conditional presence for RepTypeB
E304: ProgAgree-> See comment, it has been already captured and clear in TS 38.214, can remove the sentence and the field description
H600: PropAgree-> straightforward, follow RAN1 progress
H601: PropAgree-> straightforward, follow RAN1 progress
H602: PropAgree-> straightforward, follow RAN1 progress
H604: PropAgree-> straightforward, follow RAN1 progress

H603: DiscMail-> received different opinion offline, can be discussed via email in RAN2#110e. a tdoc will provided by the proponent
H605: DiscMail-> a tdoc will provided by the proponent
H609: DiscMail-> a tdoc will provided by the proponent


DiscMail:
E283: Related to antenna port, E288, need more time to check with RAN1.
E288
E297: Need more time to check with RAN1.

ConcReject:
H032: Forgot to change the status in the last round review.
