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1 Introduction
This document contains a list of TDocs covered in the following offline discussion:

· [AT110e][011][NR15] Inter-Node RRC (Huawei)


Scope: Treat R2-2004337, R2-2005182, R2-2005235, R2-2005236, R2-2005237, R2-2005167, R2-2005168, R2-2005574, R2-2005576, (proponents are responsible to explain and drive)


Part 1: Decision whether to make corrections or not, identify agreeable corrections. Deadline: June 4, 0700 UTC. 


Part 2: For agreeable parts, continuation to agree CRs. Deadline: June 10, 0700 UTC

Companies are invited to share their views on each TDoc submitted.

2 Discussion
R2-2005236, R2-2005237 Handover preparation with SN terminated bearers
Problem statement:

The following is excerpted from 37.340 Chapter 10.2.1:

	The Secondary Node Addition procedure is initiated by the MN and is used to establish a UE context at the SN to provide resources from the SN to the UE. For bearers requiring SCG radio resources, this procedure is used to add at least the first cell of the SCG. This procedure can also be used to configure an SN terminated MCG bearer (where no SCG configuration is needed). Figure 10.2.1-1 shows the Secondary Node Addition procedure.


The highlighted part suggests that “SN radio bearer configuration” and “SCG configuration” are two concepts.

However, in the text related to handover procedures, it is unclear whether “SN radio bearer configuration” is provided, only “SCG configuration” is mentioned.
Solution: Add radio bearer configuration into Stage 2 spec.
Q1: Do you agree with the changes in R2-2005167/R2-2005168?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	When this topic was discussed in RAN2#108, the understanding was that this was a kind of optimization rather to fix something that is broken. According to the reply we got from RAN3, it seems that they have also the same understanding. In fact, in the LS is stated:
““a reasonable implementation would try to keep all the bearers during mobility and take appropriate measures, like triggering the handover preparation sufficiently early. In case a source node would nevertheless skip the SN Configuration Query procedure, the target side would need to go for full configuration, which does not quite fit into a scenario of an urgent handover.”
According to this, we prefer to not pursue any change in current specification.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2004337 Reply LS on handover without SN configuration query (contact: Huawei)
Q2: Do you think any RAN2 action is needed for this LS? If YES, please clarify.

	Company
	Any action needed? (YES/NO)
	Comments

	Ericsson
	No
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005182 Handover without fetching source SN config
Proposal 1: RAN2 confirms that, for handover in EN-DC, when MN initiates handover while up-to-date source SN information is not available, legacy IEs sourceSCG-ConfiguredNR and sourceRB-ConfigSN-NR (with drb-ToAddModList) in 36.331 HandoverPreparationInformation message can be used by source MN to indicate the SN terminated DRB list to target MN.

Proposal 2: RAN2 confirms that, for handover in NGEN-DC, NR-DC and NE-DC, when MN initiates handover while up-to-date source SN information is not available, legacy IEs sourceSCG-Configured and sourceRB-SN-Config (with drb-ToAddModList) in 38.331 HandoverPreparationInformation message can be used by source MN to indicate the potential SN terminated DRB list to target MN.

Q3: Do you agree with Proposal 1?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	This topic was discussed already in RAN2#108 and we agreed to not pursue any solution in the inter-node RRC message. This was also the motivation for having sent the LS to RAN3.

Further, when this topic was discussed in RAN2#108, the understanding was that this was a kind of optimization rather to fix something that is broken. According to the reply we got from RAN3, it seems that they have also the same understanding. In fact, in the LS is stated:

““a reasonable implementation would try to keep all the bearers during mobility and take appropriate measures, like triggering the handover preparation sufficiently early. In case a source node would nevertheless skip the SN Configuration Query procedure, the target side would need to go for full configuration, which does not quite fit into a scenario of an urgent handover.”
According to this, we prefer to not pursue any change in current specification.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


Q4: Do you agree with Proposal 2?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	This topic was discussed already in RAN2#108 and we agreed to not pursue any solution in the inter-node RRC message. This was also the motivation for having sent the LS to RAN3.

Further, when this topic was discussed in RAN2#108, the understanding was that this was a kind of optimization rather to fix something that is broken. According to the reply we got from RAN3, it seems that they have also the same understanding. In fact, in the LS is stated:

““a reasonable implementation would try to keep all the bearers during mobility and take appropriate measures, like triggering the handover preparation sufficiently early. In case a source node would nevertheless skip the SN Configuration Query procedure, the target side would need to go for full configuration, which does not quite fit into a scenario of an urgent handover.”
According to this, we prefer to not pursue any change in current specification.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005167, R2-2005168 Measurement coordination in MR-DC
Q5: Do you agree with the changes in R2-2005167/R2-2005168?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	Yes
	We are the proponent company for this. The reason why we brought these CR is because we are doing an exercise to list in section 11.2.3 of the inter-node message all those fields that do not need to signal all the time if their value to not change. For the case of the new signalling introduced for the measurement identities coordination, the understanding is that, once the MN signals the restrictions to the SN, the MN does not need to signal those restriction again unless their values are not changed.
For these reasons, we believe that the two fields maxInterFreqMeasIdentitiesSCG and maxIntraFreqMeasIdentitiesSCG should be part of the list in section 11.2.3.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


R2-2005574, R2-2005576 Introduction of p-MaxUE-FR1 in the inter-node message
Q6: Do you agree with the changes in R2-2005574, R2-2005576?
	Company
	YES/NO
	Comments

	Ericsson
	No
	We think the CRs are not need. During RRC re-establishment and RRC resume, this power is explicitly released by the UE as well as in the case of handover. Further, this field in 36.331 is Need OR and thus if the target node does not signal it, this means that the UE should release this field.

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	

	
	
	


3 Conclusion
To be added.
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