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1 INTRODUCTION

This contribution addresses some open issues on MAC Data PDU formats and proposes some refinements of present
specification in S2.21.

It is assumed that the proposed formats are applicable to both modes FDD and TDD.

2 DISCUSSION OF ISSUES RELATED TO MAC PDU’S

2.1 Size of MAC PDU
One issue to be decided is whether there should be any constraints on the size of  MAC PDUs, e.g. whether MAC
PDUs (i.e. MAC header and/or MAC SDUs) should be defined as an integer number of octets or whether any bit
strings shall be permitted..

Octet-based  PDU structure is a desired (although not very important) feature of ARQ protocols since, e.g., it allows
to dimension length indicators with less information element code space. Thus, in the non-transparent transmission
mode, it is likely that  RLC PDUs will always be octet-based. However for the nontransparent transmission mode, no
such constraint  should be defined. For instance, for support of the AMR source coding rates non-octet based bit
numbers need to be handled. It is therefore recommended that generally arbitrary bit numbers ≥ 0 should be
permitted as  MAC SDU size. In practice, of course,  this shall mean that only a certain number of selected  sizes will
need to be defined to cover the service needs appropriately.

Considering the MAC header, we also do not see a significant implementation gain in restricting it to an integer
number of octets. Generally, the MAC header can be kept very small. In the presumably most frequently applied
service scenarios it can be kept smaller  than  one octet.

Although of course it would always be possible to include fill bits or over-dimension some fields for achieving an
octet based MAC PDU size, this should be avoided, since the implied overhead could for low-rate services become
rather significant.

The actual size of the MAC PDUs within a transport block set is indicated between MAC and L1 as part of the
transport format. Information on PDU size must not be included in the MAC header.

2.2 C/D field
Presently we do not see a need to distinguish between different types of RACH/FACH allowing different MAC
header formats.

RACH/FACH should always be allowed to carry dedicated channel data. Therefore, the C/D field should be defined
as mandatory part of the MAC header and have a length 1 bit. Case b) in Sec. 9.2.1.2 of S2.21 should be removed. If
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needed case b) could be included in a future release.

2.3 UE identification on CCCH
Regarding UE identification, the same assumptions as used in 3GPP RAN WG3 should be applied here [1]. For
CCCH messages (and also UTRAN originated PCCH messages) an  “s-RNTI” (SRNC-RNTI) and a RNC-ID shall
be included into the message.

In case that ciphering of all CCCH messages is not  required,  the UE-ID could be included as part of the L3-RRC
protocol and routing to SRNC performed within RRC.

Whether the UE-ID should be included on MAC or on RRC should be left open until it is decided if ciphering of
any CCCH message is required.

2.4 UE identification for dedicated data carried on FACH/RACH
Each MAC PDU carrying dedicated data (DCCH or DTCH) shall include a UE-ID. This case is only applicable
when a RRC connection exists and a UE-ID has already been allocated by CRNC.  In accordance with assumptions
made by 3GPP RAN WG3, the c-RNTI should be used as UE-ID. There is no reason to consider any other type of
UE-ID to be used by MAC on RACH/FACH.

2.5 MAC multiplexing of dedicated channels, C/T field

2.5.1 Different MAC multiplexing cases
The different cases of MAC multiplexing of dedicated channels can be classified in two dimensions, firstly according
to which channels are multiplexed, i.e. DCCH and a single DTCH, DCCH and several DTCH’s, or several DTCH’s
only. Secondly, according to the employed transport channel, i.e. whether dedicated (DCH), common
(RACH/FACH) or shared (DSCH) transport channel is used.

The MAC header should be designed such that unnecessary overhead is avoided, if not for all cases then at least for
the most frequently applied ones. For simplification of implementation, however, not too many  different MAC
header cases should be defined. For rather rarely occurring  cases, some overhead should be acceptable.

From an implementation point of view, the most simple solution would be, to define just one field of fixed length for
logical channel identification,  and include it into the MAC header whenever MAC multiplexing is applied.   This
approach was applied in the ARIB MAC specification Ver. 1.0 (Tdoc RAN WG2 009/99).

The present MAC specification S2.21 V.0.0.1 allows a more efficient  representation of channel ID. In the following
we propose some refinements, aiming to make a reasonable compromise between implementation complexity and
protocol overhead.

2.5.2 Representation of channel identification
Ericsson’s initial proposal for  representation of channel identification was aimed to represent it with two fields: a 1-
bit C/T field used for separation of DCCH and DTCH, and a n-bit T field providing identification of DTCH instance
(where n = log2 N) for N multiplexed channels).

The T field would need to be included only for DTCH, not for DCCH.  However, considering that multiplexed MAC
PDU’s should have the same size, the saving of the T field in the DCCH MAC header should be compensated with
an accordingly larger payload, i.e. MAC SDU size. A change of the payload size however would only be possible in
steps of octets due to the desired octet-structure of RLC PDUs. Thus the T field would need to be dimensioned with
at least 1 octet, which seems to be far too much.

We therefore propose the following:

Presumably most frequently applied will be the case where a DCCH and a single DTCH will be multiplexed before
mapped to a common or shared transport channel. In this case a single bit C/T field would be sufficient to indicate
which logical channel is employed.

When multiplexing of DTCH is permitted, then the C/T field size should be changed to n bits (where selecting n = 4
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or 5 bits should be sufficient to cover all practical cases of MAC multiplexing). The C/T field would be included for
both DCCH and DTCH, i.e. for each DCCH MAC PDU a few bits would be wasted. However, we regard this as a
marginal inefficiency while implementation complexity is kept reasonably low.

3 PROPOSAL

In this contribution, in summary, we propose the following:

• In general the size of  MAC PDUs should not be constrained to octet numbers. The size (in terms of  numbers of
bits) of both, MAC header and MAC SDU, shall be selected such that service needs are matched appropriately.

• Mandatory C/D field of 1 bit length on RACH and FACH.

• UE-ID for CCCH messages shall be defined as  s-RNTI and RNC-ID. Leave it open whether it is included on
MAC or RRC until the necessity of ciphering is decided.

• UE-ID for DCCH/DTCH data on RACH/FACH (i.e. C/D = D) shall be defined as the c-RNTI.

• Separation between 3 C/T field cases: not present when no MAC multiplexing of dedicated channels is applied,
1-bit field when multiplexing only two logical channels (e.g. DTCH and DCCH,  i.e. to cover the presumably
most frequently occuring case efficiently), n-bit field when multiple DTCH and DCCH  are multiplexed (e.g.
n=4, ffs., i.e. to cover all remaining cases).
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ANNEX: Proposed changes in  S2.21
The proposed changes are included below into S2.21 V0.0.2 with revision markers.

4 ELEMENTS FOR PEER-TO-PEER COMMUNICATION

4.1 Protocol data units

4.1.1 MAC Data PDU

MAC PDU consists of an optional MAC header and a MAC Service Data Unit (MAC SDU), see figure 9.1.1. Both
the MAC header and the MAC SDU are of variable size.  The size of MAC header and SDU can take selected
numbers of bits, not constrained to integer numbers of octets.

The content and the size of the MAC header depends on the type of the logical channel, and in some cases none of
the parameters in the MAC header are needed.

The size of the MAC-SDU depends on the size of the RLC-PDU, which is defined during the setup procedure.

MAC SDUC/TUE-IdC/D

MAC header MAC SDU

Figure 9.1.1.1 MAC data PDU

4.2 Formats and parameters

4.2.1 MAC Data PDU: Parameters of the MAC header
The following fields are defined for the MAC header:

• C/D field
The C/D field is a single-bit flag that provides identification of the logical channel class on FACH and RACH
transport channels, i.e. whether it carries CCCH or dedicated logical channel information.

C/D field Designation

1 CCCH

0 DCCH or DTCH

                                     Table 9.2.1.1: Coding of the C/D Field

• C/T field
The C/T field provides identification of the logical channel instance when multiple logical channels are carried
on the same transport channel. The C/T fieldIt is used also to provide identification of the logical channel type
on dedicated transport channels and on FACH and RACH when used for user data transmission.  The C/T field
is included into the MAC header only when multiplexing of logical channels is performed on MAC. Its size and
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designation  shall depend on the type and number of  multiplexed logical channels.  In order to limit the overall
number of MAC header options, the C/T field shall be restricted to a size of either 1 or  4 (ffs.) bits:

C/T field
(1 bit)

Designation

0 logical channel 1 (e.g. DCCH)

1 logical channel 2 (e.g. DTCH)

C/T field
(4bits)

Designation

0000 logical channel 1

0001 logical channel 2

… …

ffs 1111 Ffs logical channel 16

                                        Table 9.2.1.2: Structures of the C/T field

Editors note: In table 9.2.1.2 the general structure of the C/T field should contain information elements,
which describes indicators for DCCH/DTCH and the number of logical channels. One possible solution is
a separation into two parts, details are ffs.

• UE-Id
The UE-Id field provides an identifier of the UE . The following types of UE-Id are currently defined:

c-RNTI                              included into MAC header for DCCH and DTCH when mapped to common channels

s-RNTI + RNC-ID             used on CCCH (included on MAC or RRC, ffs.)

Editors note: Whether or not other UE-Id types are needed is ffs. It may includes a ID type field to distinguish
between different types of UE Id’s but has to include in any case the appropriated UE Identification. The type and
the length of the UE-Id field may be different depending on the C/D field value. If available the Id type indicates the
type of UE identifier that is actually in use. The RNTI is one of the possible UE-Id’s, further UE-id formats are ffs.

4.2.1.1 MAC header for DTCH and DCCH

a) DTCH or DCCH mapped to DCH, no multiplexing of dedicated channels on MAC:
No MAC header is required.

b) DTCH or DCCH mapped to DCH, with multiplexing of dedicated channels on MAC:
C/T field is included in MAC header.

c) DTCH or DCCH mapped to RACH/FACH:
C/D field and as UE-Id the c-RNTI are included in the MAC header. C/T field is included if multiplexing on
MAC is applied.

d) DTCH or DCCH mapped to RACH/FACH, where DTCH or DCCH are the only channels (ffs).
As UE-Id the c-RNTI field is included in MAC header. C/T field is included if multiplexing on MAC is applied.

e) DTCH or DCCH mapped to DSCH:
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The MAC-PDU format for DSCH is left for further study.

MAC SDUC/T

MAC SDUC/TCase b):

MAC SDUUE-IdC/D C/TCase c):

Case d):

MAC SDUCase a):

UE-Id

Figure 9.2.2.1: MAC Data PDU formats for DTCH and DCCH

4.2.1.2 MAC header for CCCH

a) CCCH mapped to RACH/FACH:
C/D field has to beis included and UE-id field may be included in MAC header. Details of usage the UE-id field
is ffs. Possibly s-RNTI and RNC-ID may be included as UE-Id.

Editors note: It is for further study whether UE identification on CCCH is performed by MAC or RRC. This will
depend on whether ciphering of CCCH messages is required or not.

b) CCCH mapped to RACH/FACH, where CCCH is the only channel (ffs):
UE-id field may be included in the MAC header.

Editors note: The usage of the MAC header for BCCH and PCCH is ffs.

MAC SDUUE-IdC/DCase a):

MAC SDUUE-Id

MAC SDUUE-IdC/DCase a):

Case b):

Figure 9.2.1.2.1 : MAC Data PDU formats for CCCH
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