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Introduction
This contribution considers PHY layer aspects for the following update to the NR-DC WID [1]. 

Introduce support for unaligned frame boundary with slot alignment and partial SFN alignment for R16 NR inter-band CA [RAN1, RAN2]
· Misalignment should be limited to ±76800Ts
· Signaling support for slot offset if necessary
Note: Unaligned frame boundary is only allowed for certain band combination
Note: Necessity of signaling support of slot offset should be discussed in RAN1
Note: Blind detection of slot offset is not in scope
Note: No optimization for MAC
Note: Feature is optional and capability signaling is introduced by RAN2 


CA Operation with Unaligned Frame Boundary
CA operation with unaligned frame boundary was discussed in RAN1#98 and motivations for application of a frame boundary shift were provided in [2]. 

From a RAN1 perspective, a first issue is whether the slot offset needs to be signaled to a UE. A second issue is to identify any impact on Rel-15 specifications.

A slot offset on a cell, whether it is a PCell or a SCell, only results to a different UL-DL configuration. Rel-15 CA operation has no dependence on a UL-DL configuration used on a cell and, as long as the offset is an integer number of slots (not a fractional slot), there is no need to signal the slot offset. 

Observation 1: From a RAN1 perspective, there is no need for signaling the slot offset for CA operation with unaligned frame boundaries among cells. 


Impacts on Rel-15 specifications can exist when there is cross-carrier scheduling/triggering. For the timing of HARQ-ACK transmission, 38.213 uses as timing reference the slots of the cell where the PUCCH is transmitted (PCell) and therefore the slots of the scheduling cell or the slots of the scheduled cell are irrelevant. However, 38.214 takes a different approach and introduces a link between the SCS of the scheduling cell and the scheduled cell. This leads to ‘Interpretation 1’ from [2]. Such link is not needed and could have been avoided. 

In order to enable ‘Interpretation 2’ from [2], where a UE declaring a corresponding capability applies the slot numbering of the scheduling cell as timing reference for scheduled behavior, the timing relationships in 38.214 can be reworded as follows
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With reference to slots of PDSCH receptions, Tthe slot allocated for the PDSCH is , where n is the slot with the scheduling DCI, and K0 is based on the numerology of PDSCH, and  and are the subcarrier spacing configurations for PDSCH and PDCCH, respectively,
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[bookmark: _Hlk497992508]With reference to slots of PUSCH transmissions, Tthe slot where the UE shall transmit the PUSCH is determined by K2 as  where n is the slot with the scheduling DCI and, K2 is based on the numerology of PUSCH, and  and  are the subcarrier spacing configurations for PUSCH and PDCCH, respectively
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With reference to slots of SRS transmissions, Iif the UE receives the DCI triggering aperiodic SRS in slot n, the UE transmits aperiodic SRS in each of the triggered SRS resource set(s) in slot where k is configured via higher layer parameter slotOffset for each triggered SRS resources set and is based on the subcarrier spacing of the triggered SRS transmission, µSRS and µPDCCH are the subcarrier spacing configurations for triggered SRS and PDCCH carrying the triggering command respectively.

Observation 2: For a UE declaring a capability to use the slots of the scheduled cell as timing reference, the timing relation descriptions for PDSCH/PUSCH/SRS in 38.214 can be aligned with the ones for PUCCH in 38.213.


Conclusions
This contribution considered RAN1 impacts for enabling CA with slot alignment and without frame alignment. The following observations are made.

Observation 1: From a RAN1 perspective, there is no need for signaling the slot offset for CA operation with unaligned frame boundaries among cells. 
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Observation 2: For a UE declaring a capability to use the slots of the scheduled cell as timing reference, the timing relation descriptions for PDSCH/PUSCH/SRS in 38.214 can be aligned with the ones for PUCCH in 38.213.
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