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Introduction
An LS on IUC or DRX in co-channel co-existence was sent to RAN1 from RAN2[1]. During RAN2#125, RAN2 discussed whether SL IUC or SL DRX would be supported in co-channel co-existence and companies think that this discussion and decision is up to RAN1, and the following two questions were asked in LS R1-2401944(R2-2401796),.
	Question-1: Is the SL IUC supported in co-channel co-existence?  
Question-2: Is the SL DRX supported in co-channel co-existence?


In this contribution, analysis on these questions are present, and the suggestion on the reply LS is provided from our side.

Discussions 
IUC in co-channel co-existence
For Rel-17 IUC, two kinds of schemes are supported:
· IUC scheme 1, where the coordination information sent from a UE-A to a UE-B is the preferred or non-preferred resources for UE-B's transmission, and
· IUC scheme 2, where the coordination information sent from a UE-A to a UE-B is the presence of expected/potential resource conflict on the resources indicated by UE-B's SCI.
For Scheme 1, preferred or non-preferred resources are determined at UE-A by NR sensing and resource reservation information, i.e., by decoding NR SCI format 1-A. For conflict detection in scheme 2, current specification is also only considering the resource reservation in NR SCI format 1-A. Take non-preferred resources as an example, the specification text in TS38.214 is shown below.
	[bookmark: _Toc155777454]8.1.4A	 UE procedure for determining a set of preferred or non-preferred resources for another UE's transmission
<<Unrelated part is omitted>>
When determining a non-preferred resource set, the UE considers any resource(s) within the resource selection window, if indicated by a received explicit request, and satisfying at least one of the following conditions as non-preferred resource(s): 
[bookmark: _Hlk86966259]-	resource(s) indicated by a received SCI format 1-A, satisfying at least one of the following criteria:
-	the RSRP measurement performed, according to clause 8.4.2.1, for the received SCI format 1-A, is higher than  where  is the value of the priority field in the received SCI format 1-A. The internal parameter  is set to the corresponding value of RSRP threshold indicated by the k-th field in sl-ThresholdRSRP-Condition1-B-1-Option1List, where .
-	the UE is a destination UE of a TB associated with the received SCI format 1-A and the RSRP measurement performed, according to clause 8.4.2.1 for the received SCI format 1-A, is lower than  where  is the value of the priority field in the received SCI format 1-A. The internal parameter  is set to the corresponding value of RSRP threshold indicated by the k-th field in sl-ThresholdRSRP-Condition1-B-1-Option2List, where .
-	resources(s) in slot(s) in which the UE does not expect to perform SL reception due to half duplex operation, if the UE is a destination UE of a TB for whose transmission the non-preferred resource set is being determined.
<<Unrelated part is omitted>>


[bookmark: _Toc159244486][bookmark: _Toc158109873][bookmark: _Toc163051406]LTE sensing and resource reservation information in LTE SCI format 1 is not considered in Rel-17 specification for IUC scheme 1 and 2.
If IUC were supported in Rel-18 co-channel co-existence case, a lot of new questions and discussion would be triggered in Rel-18 maintenance phase, including but not limited to:
· Whether to take LTE sensing result and/or LTE module transmission into account for preferred or non-preferred resource set determination in scheme 1.
· Whether to send conflict information to avoid expected/potential resource conflict between NR and LTE.
· Whether the LTE sensing/reservation is always used for IUC or it can be enabled/disabled by UE-B or by configuration.
[bookmark: _Toc163051407]Supporting IUC in co-channel co-existence would introduce new functionality in maintenance phase.
As RAN 1 doesn’t discuss whether to support IUC in co-channel co-existence in Rel-18, and it may lead to introducing new feature and functionality in this maintenance phase, the following proposal is given:
[bookmark: _Toc163051410]Reply to RAN2 that, IUC is not supported in co-channel co-existence.
DRX in co-channel co-existence
For Rel-18 co-channel co-existence, it focuses on dynamic resource pool sharing for Type A devices and operating combination A. And considering DRX is a Rel-17 feature defined by RAN2, for a Type A device, DRX can only be applied to the NR SL module, and it should have no impact on the behaviour of LTE module, i.e., LTE module should monitor LTE PSCCH and perform LTE RSRP measurement as required in TS36.213 irrespective of SL DRX of NR SL. From this point of view, support of DRX in dynamic resource pool sharing case may not have much benefit since LTE sensing is always performed.
[bookmark: _Toc163051408]From RAN1’s perspective, LTE PSCCH monitoring and LTE RSRP measurement in LTE SL module is performed irrespective of NR SL DRX.

[bookmark: _Toc134792908][bookmark: _Toc134783338][bookmark: _Toc134792911][bookmark: _Toc159244488][bookmark: _Toc159244578][bookmark: _Toc158109804][bookmark: _Toc159244099][bookmark: _Toc159158433][bookmark: _Toc163051411]DRX can be supported in co-channel co-existence without RAN1 specification changes, and it is up to RAN2 to decide whether to support it.

Conclusion
Based on the discussion on IUC or DRX in co-channel co-existence, the following observations and proposals are given:
Observation 1:	LTE sensing and resource reservation information in LTE SCI format 1 is not considered in Rel-17 specification for IUC scheme 1 and 2.
Observation 2:	Supporting IUC in co-channel co-existence would introduce new functionality in maintenance phase.
Observation 3:	From RAN1’s perspective, LTE PSCCH monitoring and LTE RSRP measurement in LTE SL module is performed irrespective of NR SL DRX.

[bookmark: _GoBack]Proposal 1:	Reply to RAN2 that, IUC is not supported in co-channel co-existence.
Proposal 2:	DRX can be supported in co-channel co-existence without RAN1 specification changes, and it is up to RAN2 to decide whether to support it.
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